|

Miliardarul rus Plahotniuc, alba-neagra cu pãmânturilor vasluienilor

INCREDIBIL…1.000 DE VASLUIENI CER REZILIEREA CONTRACTELOR CU MOLDOVENII DE LA TRANS OIL

CONTROL… Instantele de judecatã din judetul Vaslui sunt sufocate de sutele de procese deschise de proprietarii de terenuri, oameni care au contracte cu firma Comcereal si care nu mai suportã sã fie tratati în bãtaie de joc. Sunt, pânã acum, în jur de 1.000 de dosare, în care proprietarii de terenuri cer rezilierea contractelor cu Comcereal, pentru cã aceastã firmã nu a achitat arenda pe terenuri de mai bine de doi ani, de când afacerea a fost preluatã de Trans Oil. Se pare cã, asa cum se anticipa de la început, afacerea de la Vaslui este controlatã de miliardarul moldovean Vladimir Plahotniuc, cel care a angajat deja echipe de bodyguarzi si juristi, cu care amenintã mii de proprietari de terenuri din judetul Vaslui, care îsi cer drepturile. Culmea, proprietarii de terenuri nu si-au primit drepturile de ani de zile si tot ei sunt cei amenintati! Plahotniuc ar fi în spatele companiei Trans Oil, conform unor surse, firmã care are în spate alte companii cu sediul la Geneva sau Emiratele Arabe Unite, de fapt doar niste cãsute postale. Nu se stie cum se va termina acest scandal din agricultura vasluianã, cert este cã Vasluiul este pe un butoi de pulbere si este de ajuns o scânteie care sã aprindã totul în jur.

Firma Trans Oil nu si-a onorat arenda, de mai bine de doi ani, cãtre zecile de mii de proprietari de terenuri cu care Comcereal Vaslui avea încheiate contracte. În zeci de comune, situatia este tensionatã si oamenii sunt la un pas sã punã mâna pe furci si topoare, pentru a-si face dreptate singuri. Vinovat de aceastã situatie este grupul de firme moldovenesc Trans Oil, cel care si-a asumat niste obligatii, atunci când a preluat afacerile agricole de la Vaslui si care nu a respectat nimic din ceea ce a promis. În august 2016, a apãrut pentru prima datã informatia, în spatiul public românesc, cã Plahotniuc ar fi cumpãrat cea mai mare investitie privatã din agricultura româneascã, firma Comcereal Vaslui, lucru care se confirmã în acest moment. De atunci si pânã acum, sub conducerea din umbrã a miliardarului moldovean lucrurile au mers din rãu spre mai rãu. Plahotniuc nu a trimis la Vaslui o echipã managerialã solidã, ci a numit un director care este depãsit total de situatie si nu mai face fatã afacerilor de la Comcereal.

Zeci de oameni ne-au trimis la redactie sesizãri, în care aratã abuzurile celor care conduc acum firma Comcereal, lantul de minciuni cu care s-a înconjurat conducerea moldoveneascã a companiei, dar si situatiile de netolerat. Oamenii reclamã cã sunt amenintati cu procesele de cãtre moldovenii de la Trans Oil, în cazul în care vin sã îsi cearã drepturile sau dacã vor sã-si ia pãmântul înapoi, pentru neplata arendei. În mai toate comunele, arãturile se fac în bãtaie de joc, cu discurile grele, dupã care se trece direct la însãmântare, cu echipe de bodyguarzi care pãzesc masinile agricole si nu lasã niciun sãtean sã se apropie de câmpuri. Oamenii spun cã atunci când afacerea era condusã de Adrian Porumboiu nu aveau nicio problemã, arenda se plãtea la timp si toatã lumea era multumitã. Sunt oameni care au multe hectare de teren la Comcereal si nu primesc nimic de doi ani si ceva, de când Trans Oil, o afacere despre se spune cã este controlatã de miliardarul moldovean Plahotniuc, a preluat afacerea. Primarii din tot judetul spun cã s-au sãturat de manevrele celor de la Comcereal, în conditiile în care oamenii vin la primãrii si întreabã: “Ce facem, domnule primar? Cui sã ne adresãm?”. Iatã ce scrie pe pagina sa de Facebook primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas: “Încercare esuatã a domnilor de la Comcereal! S-au tinut de cuvânt doar pe jumãtate, astãzi (pe 8 mai a.c.) au venit la Primãria Suletea cu acest angajament de platã a arendei cãtre toti arendatorii, plus cã sunt dispusi sã plãteascã si penalitãtile de întârziere aferente acestora! Dar, citind angajamentul pânã la capãt, i-am rugat sã corecteze ultima frazã! Sã spunã clar cã în cazul neplãtii arendei pânã în 31.07.2017, contractele sã poatã fi reziliate unilateral, adicã cu acordul unei singure pãrti din contract! Aici sã vedeti bãtaie mare de cap! Au iesit afarã, si-au sunat sefii ierarhici si… ne-am blocat! Au spus cã nu pot fi de acord cu asa ceva! Cine va dori rezilierea, va trebui sã se adreseze instantei de judecatã… sau pe cale amiabilã! Pãi bine, domnule director general, Valeriu Cojocaru, dar oare chiar ne crezi prosti pânã la capãt? La Suletea aveti 800 de ha de teren ca în palmã, aveti pe mânã bogãtia comunei noastre, pãmânt pentru care strãbunicii nostri umblau cu pantalonii rupti în genunchi si munceau pe la boieri ani întregi la rând! Eu încã vã mai astept, dar conditiile sunt cele pe care vi le-am fãcut cunoscute! Si vã rog mult, prin ai dumneavoastrã directori si directorasi, nu mã mai amenintati cu puscãria, nu îmi este teamã! Si judecãtorii sunt oameni, si ei au pãrinti sau bunici la tarã si stiu ce înseamnã sã fii pãcãlit doi sau chiar trei ani la rând! PS: când la timonã se afla Adrian Porumboiu, toatã lumea era multumitã, îsi primea fiecare la timp arenda… bani, ulei sau cereale!”.

Primarii vasluieni încep sã vorbeascã: “Îsi bat joc de tot judetul cei de la Trans Oil”

Primarul comunei Fãlciu, Neculai Moraru, spune cã un mare numãr de proprietari de terenuri vin si întreabã ce sã facã, în conditiile de doi ani nu au primit arenda. Toatã Valea Prutului este în fierbere si mai toate comunele din zonã sunt revoltate de atitudinea celor de la Comcereal. “Sunt oameni care nu înteleg ce se întâmplã. De doi ani nu li s-a mai dat arendã, e si normal sã fie nemultumiti. O mare suprafatã din terenurile date în arendã este nelucratã. Oamenii le cer celor de la Comcereal sã-si achite datoriile, foarte multi oameni au venit la mine, m-au sunat. Am vorbit cu directorii de la Comcereal, sã-si achite datoriile, dar niciun semn pânã acum”, spune Moraru. Un primar din zona Vasluiului spune cã nu mai are cum sã-i tinã pe oameni în frâu. “Au fãcut probleme foarte, foarte mari acesti domni de la Comcereal. Au pãcãlit pe toatã lumea, au adus o remorcã de porumb si au lãsat-o în fata primãriei, când oamenii le cereau grâu. Au venit sã le spunã, în bãtaie de joc, cã le dau ulei la 7 lei litrul, când în alimentarã este 3 lei. Aceasta este bãtaia de joc a acestor manageri. Nu le mai semneazã nimeni contractele, multe expirã acum, nu vor sã mai audã de bãtaia asta de joc”, spune primarul. În comuna Viisoara, primarul Liviu Pârciu spune cã nimeni nu stie cu cine sã discute la Comcereal despre problema terenurilor. “Am discutat cu colegii mei primari din tot judetul, e o situatie incredibilã. Nici nu mai lucreazã terenurile si îi amenintã pe oameni. Au dat cu discul, dupã care au semãnat, ce lucru este acesta? Oamenii nu si-au primit drepturile de doi ani, este normal sã fie supãrati, îsi vor terenurile înapoi. Personal, am fost la Comcereal de douã-trei ori, am spus cã sunt primar si nu am avut cu cine sã discut situatia oamenilor. Unii i-au notificat cã nu mai vor sã lase terenurile la Comcereal, dar nu au primit niciun rãspuns. Suntem tratati în bãtaie de joc”, explicã Pârciu. Situatii grele sunt în tot judetul. “De când a plecat dl. Porumboiu, oamenii nu au mai primit arendã. Este ceva de speriat, e mare supãrare peste tot. Au venit o grãmadã de oameni la primãrie, sã spunã cã nu stiu ce sã facã. Când era dl. Porumboiu, niciodatã nu erau probleme din astea, din contrã, ne-a ajutat chiar si la ziua comunei”, a spus primarul de la Stefan cel Mare. “S-au sãturat oamenii de minciuni, sunt si care au fãcut câte 10 drumuri la Vaslui, nu costa arenda pe cât au cheltuit cu aceste drumuri. A venit directorul de la Comcereal si a promis oamenilor cã în maxim douã sãptãmâni le dã uleiul. Nu a fãcut nimic, nici nu mai rãspunde la telefon”, ne-a declarat Doru Agafitei, primarul de la Miclesti.

Adrian Porumboiu e îngrozit: “Te înspãimânti, când vezi cum sunt lucrate terenurile”

L-am contactat telefonic, seara trecutã, pe Adrian Porumboiu. Omul de afaceri ne-a spus cã este la Bucuresti, la întâlniri de afaceri, si cã doreste sã se clarifice situatia de la Comcereal. “Asa cum am mai declarat, în urmã cu doi ani si jumãtate am încheiat un contract de vânzare-cumpãrare de actiuni de la firmele grupului Racova, cu intentia clarã ca firmele sã functioneze, sã nu intre în insolventã si, mai ales, lucru esential, sã se achite toate datoriile (inclusiv plata arendei) pânã la data de 30 noiembrie 2015. Din pãcate, nu s-a întâmplat acest lucru, urmând ca avocatii angajati sã întreprindã demesurile judiciare care se impun. La aceste firme, am garantii personale de peste 60 milioane de euro. Regret enorm cã nu achitat obligatiile pe care le aveau fatã de proprietarii de terenuri, care au dat în arendã terenurile lor cãtre cele trei firme. Regretul este cu atât mai mare cu cât în atâtia ani de zile relatia mea a fost una excelentã cu toti proprietarii de terenuri, chiar dacã au existat si unele mici nemultumiri. Este inadmisibil sã vezi cum aratã acum terenurile agricole, pur si simplu te înspãimânti”, a spus Porumboiu.