|

Ministrul educației a explicat tot. Schimbări importante la Bacalaureat. Toți elevii vor fi afectați

Ministrul Educației, Monica Anisie face precizări importante cu privire la desfășurarea examenului de Bacalaureat de anul viitor. În plus, aceasta a oferit și informații referitoare la bugetul alocat educației precum și ce se întâmplă cu cei care nu iau nota 5, notă de promovare, la examenul de evaluare.

Monica Anisie, Ministru al Educației, susține că se va lupta pentru ca cei 6% din PIB să fie redirecționat către sistemul educațional. Cu banii alocați, ministru vrea să schimbe contrucția actuală a sistemului de educație și mai ales să îi redistribuie către învățămâtul preuniversitar, pentru că, potrivit acesteia, „problemele cele mai mari sunt în preuniversitar”. De asemenea, o parte din bani se vor duce și către cercetare.

„Nu numai că susțin, mă voi lupta pentru acest 6% din PIB și l-am anunțat deja pe domnul ministru Cîțu încă din momentul în care am mers la audieri că aceasta va fi ținta pe care eu mi-o propun și va avea în mine un adevărat luptător. Declarațiile mele au fost scoase din context. Eu atunci am spus doar că la momentul acesta acei 6% din PIB, banii respectivi, nu-i gândim să-i repartizăm în așa fel încât să fie funcționali, să ajungă acolo unde trebuie, să atingă elevul, profesorul. Pe construcția actuală cei 6% din PIB, dacă nu facem ceva să schimbăm construcția, și asta îmi doresc- vreau cei 6% din PIB tocmai ca să schimb construcția actuală. Pentru că trebuie să creștem costul standard, să dăm mai mulți bani pentru învățământul preuniversitar, să ne concentrăm pe preuniversitar mai mult în ceea ce privește finanțarea, pentru că problemele cele mai mari sunt în preuniversitar.

În același timp și în cercetare. Când eram secretar de stat am lăsat cercetarea la un buget și dacă creștea gradual cu 30%, cum calculasem atunci, ar fi atins ținta de 1% anul viitor, așa cum România se angajase. Am găsit bugetul la cercetare mai mic decât l-am lăsat în 2016. Nu mi se pare corect să nu spunem aceste adevăruri care există în sistem. Sunt adevăruri dureroase, dar trebuie spuse. Repet, voi lupta pentru cei 6% din PIB și așa cum multă lume mă cunoaște, voi încerca să cresc bugetul educației și să cresc costul standard per elev și per student”, a precizat Ministrul Educației. …https://www.capital.ro/ministrul-educatiei-a-explicat-tot-schimbari-importante-la-bacalaureat-toti-elevii-vor-fi-afectati.html