|

Ministrul Sãnãtãtii: DSP va distribui mãsti de protectie persoanelor care nu si le permit

DE LA STAT… Vesti bune pentru vasluienii care nu îsi permit mãsti de protectie sanitarã. Guvernul a adoptat o ordonantã potrivit cãreia persoanele din categoriile defavorizate, printre care si pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei, vor primi gratuit de la stat câte 50 de mãsti fiecare. Acestea vor fi distribuite de cãtre Directiile de Sãnãtate Publicã (DSP) si vor trebui purtate în orice spatiu închis. Potrivit ministrului Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, 2,3 milioane de persoane vor beneficia de aceste mãsti. Bugetul Ministerului Sãnãtãtii a fost suplimentat cu 230 de milioane de lei. În trei zile de la publicarea OUG, DSP-urile vor trebui sã transmitã Ministerului Sãnãtãtii listele din teritoriu cu membrii acestor familii defavorizate.

Nelu Tãtaru a venit cu propunerea ca autoritãtile publice locale, directiile de sãnãtate publicã judetene si a municipiului Bucuresti sã ofere familiilor si persoanelor defavorizate mãsti. De asemenea, el a cerut suplimentarea bugetului Ministerului Sãnãtãtii folosind Fondul de rezervã bugetarã. „Dupã cum stiti, în urma modificãrii în Parlament a Hotãrârii de Guvern privind starea de alertã, am adoptat astãzi, în sedinta de Guvern, o Ordonantã de Urgentã privind acordarea de cãtre Ministerul Sãnãtãtii, prin DSP, autoritãtilor locale necesarul de mãsti de protectie pentru familiile si persoanele defavorizate de pe raza UAT. În acest sens, s-au aprobat mãsti de protectie pentru 2.000.300 de persoane din categoriile defavorizate”, a declarat Nelu Tãtaru, la finalul sedintei de Guvern. De mentionat este cã acum câteva zile, ministrul Nelu Tãtaru a aprobat Ordinul comun al Ministerului Sãnãtãtii si al MAI. Acest ordin se referã la instituirea obligativitãtii purtãrii mãstii de protectie, triajul epidemiologic si mai ales dezinfectarea obligatorie a mâinilor pe timpul stãrii de alertã. Conform acestui document, pe perioada stãrii de alertã, masca de protectie va trebui purtatã în orice spatiu închis, spatii comerciale, mijloace de transport în comun si mai ales la locul de muncã.

Iatã ce categorii defavorizate vor primi gratuit mãsti

Beneficiarii actului normativ sunt cei care provin din urmãtoarele categorii defavorizate: persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile si completãrile ulterioare; persoanele din familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei acordatã în baza Legii 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii ale cãror drepturi sunt de pânã la 704 lei, inclusiv reprezentând nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari prevãzutã de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificãrile si completãrile ulterioare; persoanele încadrate în grad de handicap, care realizeazã venituri exclusiv din prestatiile sociale prevãzute de art. 42 si art. 58 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare.