|

Minunea din curtea Protectiei Copilului | FOTO

LUCRU BINE FÃCUT… Atunci când existã iubire de Dumnezeu, niciun lucru nu este imposibil. A demonstrat-o un preot din municipiul Vaslui, care a construit cu sprijinul financiar al angajatilor de la DGASPC, cu fonduri de la Protectia Copilului si mici ajutoare de la primãrie, o micã minune în curtea institutiei. Preotul Petru Damian duce o muncã de misionariat în Directia pentru Protectia Copilului judeteanã de multi ani de zile. Acum sase ani preotul a pregãtit în interiorul DGASPC Vaslui, cu sprijinul directorului general Ionel Armeanu Stefãnicã, un paraclis, la care se puteau închina atât angajatii, cât si beneficiarii. Din 2015 însã, pãrintele Petru Damian a început constructia unei capele, chiar în curtea DGASPC. Astãzi, în apropierea sãrbãtorii Învierii Domnului, dupã patru ani de investitii, capela este gata, o adevãratã bijuterie arhitectonicã. Capela este prima din judet care   îl are pictat, în interior, pe Prea-Sfintitul Episcop Ignatie, cel care va participa la sfintirea lãcasului de cult pe 16 mai, alãturi de înalte fete bisericesti din Biserica Ortodoxã Românã.

Nu a fost usor, dimpotrivã. Ani de zile, angajatii de la DGASPC, conducerea institutiei, binefãcãtori care au dorit sã rãmânã anonimi au ajutat la ridicarea si dotarea lãcasului de cult. “Din 2017 am început pictura bisericeascã, totul este fãcut de cãtre un tânãr talentat provenit din sistem, Constantin Mardare, care a fãcut facultatea de arte si este acum un specialist apreciat. Costel a pictat toatã biserica fãrã niciun ban, a pictat si paraclisul, totul este la cel mai înalt nivel, de o frumusete aparte”, recunoaste pãrintele Damian. Capela are Hramul Sfântului Mare Mucenic Tãmãduitor Pantelimon si al Sfântului Apostol Andrei, doi sfinti care ocrotesc si sprijinã sufleteste tinerii din centrele specializate ale DGASPC, care vin permanent sã se închine aici, dar si pe angajatii Directiei. La constructie, un sprijin aparte au acordat si Consiliul Judetean si Primãria Vaslui, institutii care sunt ctitori ai lãcasului. “Capela este frecventatã de toti angajatii Directiei, de copiii de la centre, de persoanele în vârstã care sunt institutionalizate, dar aici se poate închina oricine trece prin zonã”, recunoaste pãrintele Damian. Din punct de vedere canonic, capela se subordoneazã PS Ignatie, Episcopul Husilor, cel care a fost de câteva ori aici, când a trecut în vizitele sale prin Vaslui. L-am gãsit în zona capelei, obosit, dar extrem de multumit, pe pictorul bisericii, Constantin Mardare. Acesta se ocupã de cursuri de picturã în cadrul Centrului de Servicii Comunitare 1 Bârlad. “A fost o provocare pentru mine. Când s-a         început constructia lãcasului de cult, eram student în anul III si mi-am propus ca temã de master pictura bisericeascã în acest lãcas. A fost o muncã grea, istovitoare, nu am luat niciun ban pentru munca depusã aici. Dat fiind cã este o capelã, am încercat foarte mult sã folosesc culorile vii, luminoase, ceea ce dã senzatia de spatietate. Sper sã termin si pictura în afara capelei pânã de Înviere, ar fi o mare bucurie pentru mine”, ne-a spus tânãrul si talentatul pictor. Din septembrie 2018 încoace, pictorul Mardare a muncit în jur de 12 ore pe zi la pictura capelei, iar rezultatul îti taie respiratia, la propriu.

Iatã ce personalitãti participã la sfintirea capelei de la Moara Grecilor!

Capela din curtea DGASPC Vaslui este prima din judet în care este pictat ierarhul locului, PS Ignatie, cel care a sprijinit cu vorbe bune si cu fapte concrete realizarea lãcasului de cult. Episcopul Husilor a invitat, pe 16 mai, la sfintire, înalte fete bisericesti din Biserica Ortodoxã: ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ilarion Fãgãrãsanul, Arhiepiscop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Prea-Sfintitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Prea Sfintitul Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului. Pentru sutele de credinciosi care vor veni la acest eveniment memorabil va cânta corala Armonia, din Constanta, coralã care, în seara zilei de 16 mai, va sustine un frumos concert în Parcul Copou, din Vaslui.