spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Mircea Colosenco, fost ziarist la „Vremea Nouã”, va fi „Cetãtean de Onoare al municipiului Bârlad”

- Advertisement -

RECUNOASTERE…Mircea Colosenco, poet, editolog, ziarist, scriitor si fratele marelui rebusist Serghei Colosenco, va fi „Cetãtean de Onoare al Municipiului Bârlad”. Asa au decis consilierii CLM Bârlad, în unanimitate, la initiativa primarului municipiului Bârlad, Dumitru Boros, la sedinta ordinarã a CLM Bârlad de ieri dupã amiazã. Mircea Closenco s-a nãscut pe data de 3 iunie 1938 în satul Cârnãtenii-Noi, comuna Cãinari, judetul Tighina, Basarabia. Este membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România si membru al Uniunii Scriitorilor din România  din ianuarie 2007. În perioada 1969-1973 a fost ziarist al cotidianului „Vremea Nouã” Vaslui.

Mircea Colosenco a urmat cursurile scolii primare în comuna Bacani, judetul Tutova, continuându-le pe cele elementare si liceale în Bârlad. A absolvit Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu”, 1954-1956, iar cele superioare, la Iasi(Universitatea „Al. I. Cuza”, Facultatea de filologie, Sectia Limba si literatura românã, 1960-1965). I-au fost învãtãtori pãrintii, iar, dintre profesorii de liceu si universitate, i-a avut ca mentori pe Vasile Dumitrache si Gheorghe Gâlcã, la Bârlad, si Gh. Agavriloaie, Al. Andriescu, Constantin Ciopraga, Al. Husar si Gavril Istrati, la Iasi. Este stabilit în Bucuresti din 1973. Este membru al Fundatiei „Speranta, pentru cinstirea memoriei eroilor neamului”, al „Asociatiei ex-libris” din Oradea si al „Academiei Bârlãdene” din 1997.

A avut o activitate socio-profesionalã diversã: controlor tehnic de calitate la Fabrica de Rulmenti din Bârlad, profesor de limba si literatura românã la Scoala generalã Tutova – Vaslui, director de cãmin cultural în aceeasi localitate si profesor de literaturã universalã la Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad. A fost apoi bibliograf la Biblioteca municipalã „Stroe S. Belloescu” din Bârlad, redactor de rubricã culturalã si social-cetãteneascã la ziarul „Vremea Nouã” din Vaslui în perioada 1 iunie 1969 – 15 noiembrie 1973, corector la Întreprinderea poligraficã „Informatia” din Bucuresti, inspector cultural-sportiv la Cooperativa mestesugãreascã „Electrobobinajul” din Bucuresti .

Ca ziarist a publicat multe articole, anchete, stiri etc. care însumeazã preocupãri ale surprinderii cotidiene, fie culturale desfãsurate în localitãtile actualului judet Vaslui (cãmine culturale, case de culturã, biblioteci publice, scoli de toate gradele, concursuri si festivaluri artistice etc.), fie social-cetãtenesti, publicate în paginile ziarului „Vremea nouã” din Vaslui, realizate ca reporter,redactor. Mirecea Colosenco a folosit si pseudonime pentru a-si semna scrierile: Miron Coldumir, M. Cenusã, M. Constantin, C. Mircea si altele cu initialele M.C.,C.M. A scris si studii, memorii, recenzii, documentare, comunicãri care cuprind o arie largã de teme de istorie a literaturii si culturii române, în scopul dezvãluirii de aspecte inedite ale spiritualitãtii nationale si universale, apãrute în tarã si strãinãtate. A primit pentru editia criticã „Ion Barbu. Opere”  (vol.1-2), premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Academiei Române, precum si pentru editia criticã „Nichita Stãnescu. Opere”  (vol.1-6), premii din partea Ministerului Culturii si Cultelor, a Festivalului International de Poezie „Nichita Stãnescu” din Ploiesti, a revistei „Convorbiri literare” din Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.