spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Mircea Geoanã, primul agricultor al judetului! (foto)

- Advertisement -

PE POST DE VIZIONAR Ieri, la Vaslui, Geoanã a vorbit în fata primarilor si a fermierilor despre solutiile care pot fi aplicate în agricultura judetului, desi mai mult de 90% dintre cei care locuiesc la tarã îsi duc viata de pe o zi pe alta. Mircea Geoanã, de pe pozitia sa de presedinte al Senatului, a vorbit si despre niste proiecte de hotãrâri pe care le va initia, alãturi de colegii sãi de partid, dar si din alte partide, evitând sã vorbeascã despre ajutorul pe care-l va primi din partea PDL, partidul de guvernãmânt.

Mircea Geoanã s-a transformat peste noapte, dintr-un diplomat de carierã într-un personaj atoatecunoscãtor, fie cã este vorba de agriculturã, industrie sau sectorul public. A înfiintat, acum un an, Comitetul National pentru Dezvoltare (CND), cu scopul declarat de a gãsi solutii la problemele grave ale României, afirmând cã “fiecare secundã pierdutã, în care nu cãutãm solutii pentru problemele grave ale tãrii ne aduce mai aproape de dezastru”. CND, recunoaste Geoanã, este o structurã de tip struto-cãmilã, sprijinitã de politicieni din diverse partide – inclusiv de la PDL -, oameni de afaceri, fosti premieri ai unor state europene sau fosti comisari europeni. Nu a fãcut mai nimic, timp de un an, dar a devenit brusc activã, în apropierea alegerilor locale si parlamentare, semn cã fostul candidat la presedintie vrea sã recâstige o parte din capitalul de simpatie de care a beneficiat în 2009, atunci când s-a înfruntat cu actualul presedinte Bãsescu, pentru postul de la Cotroceni.

Pesedistii s-au îngrãmãdit sã stea de vorbã cu Geoanã

În fata a peste 100 de primari, consilieri locali sau fermieri, majoritatea membri PSD, Mircea Geoanã a explicat ratiunea prezentei sale în judetul Vaslui, cel mai sãrac judet al Uniunii Europene. “Suntem într-o perioadã de o gravitate fãrã precedent. Vrem sã aflãm care este calea de urmat pentru România si cum putem face ca, dintr-o tarã în curs de dezvoltare, sã ajungem o tarã dezvoltatã. Din pãcate, clasa politicã si conducãtoare a României nu a fost capabilã, în cei 20 de ani scursi de la Revolutie, sã implementeze un model propriu de dezvoltare, fapt pentru care suntem acum la periferia economicã a Europei. Vã întreb pe toti: poate România dezvolta propriul model de dezvoltare? Care sunt solutiile în agriculturã, domeniul principal de activitate din judetul Vaslui? Mai stãm în asteptare încã 15-20 de ani, în privinta agriculturii, sau gândim propriul model?”, a întrebat, retoric, Geoanã. Presedintele Senatului a prezentat si situatii grave din mediul rural, acolo unde majoritatea exploatatiilor sunt în grija persoanelor de peste 65 de ani, în timp ce milioane de tineri au plecat în tãri ca Italia sau Spania. “România poate sã-si dubleze productia agricolã si sã-si tripleze exporturile. Putem hrãni patru Românii, cu productia din agriculturã, trebuie numai vointã, pentru a schimba ceva în situatia actualã a fermierilor români”, a mai adãugat Mircea Geoanã. Acesta a prezentat si o idee prin care peste 3 milioane de hectare, nelucrate acum, ar putea aduce bani frumosi în economie, respectiv loturi care sã producã biomasã, care ar scãdea cu 20-30% consumurile actuale de gaze.

Dumitru Buzatu: “Am afaceri în agriculturã si nu mã mai criticã nimeni.”

Pe o pozitie relativ opusã celei prezentate de Geoanã – agricultura care poate salva România, pe termen mediu si lung – s-a aflat presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. “Am primit oarecum cu reticentã ideea asta. Nu fac parte dintre cei care cred cã agricultura ar fi posibila solutie de salvare a României. Nu. Cred cã oamenii politici si de administratie, statul însusi pot salva România. Acuma, chiar dacã nu salveazã tara, agricultura trebuie sã dea de mâncare la milioane de oameni. Judetul Vaslui este o zonã în care agricultura joacã un rol foarte important. Nu cred cã vom putea produce aici nici telefoane mobile, nici avioane. Aici ne vom ocupa de producerea cerealelor si cresterea animalelor”, a punctat Buzatu. Spre amuzamentul colegilor de partid – majoritari la întâlnirea cu Geoanã -, liderul judetean PSD a continuat: “Personal, fac parte din rândul micilor fermieri, pentru cã am arendat câteva sute de hectare de teren, dar nu am fãcut-o pentru a mã îmbogãti. Presa mã critica mereu cã fac afaceri, asa cã am decis sã mã apuc de afaceri în agriculturã si acum nu mã mai criticã nimeni”. La final, Mircea Geoanã a tras si concluziile, dupã câteva ore de discutii cu cei prezenti la Centrul de Afaceri. A promis cã va lupta pentru introducerea obligativitãtii stagiaturii – fie cã este vorba de tineri aflati la liceu sau facultate, care vor trebui sã facã practicã în productie -, sprijinirea învãtãmântului agricol sau legi care sã-i ajute pe cei mai necãjiti dintre cei care locuiesc în mediul rural. Toate acestea, bineînteles, dacã PSD va ajunge la guvernare, la viitoarele alegeri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

30 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.