|

Moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader, dezbătută astăzi în plenul Camerei Deputaților

Moțiunea simplă pe Justiție , inițiată de grupurile parlamentare ale PNL și USR, va fi citită și dezbătută, marți, în plenul Camerei Deputaților, votul urmând să fie dat miercuri. Moțiunea a fost semnatp de parlamentari de la PNL și USR. Aceștia îi cer ministrului Tudorel Toader în moțiune să nu promoveze modificările la legile Justiției și să devoaleze agenda ascunsă a acestor modificări legislative.

Semnatarii doresc să tragă un nou semnal de alarmă asupra asaltului pornit împotriva independenței Justiției, se menționează în textul moțiunii.

”Începând cu 2000 până la sfârșitul lui 2004, PSD a făcut tot posibilul să subjuge ideea de justiție independentă, care să răspundă, prin anumiți procurori sau judecători, doar la directivele prețioase ale partidului-stat. Ne sunt încă vii în memorie momentele din ședințele conducerii PSD când se luau decizii cu privire la unul sau altul dintre dosarele oponenților politici, dar și ale colegilor!”, spun inițiatorii.

Cei de la PNL și USR îi acuză pe social-democrați că, în domeniul reformării Justiției, au început actuala guvernare cu stângul.

”Este încă viu în memorie episodul OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Doar reacția promptă, de la începutul lunii februarie a.c., a societății civile, a multor instituții și organizații profesionale sau neguvernamentale și a opoziției parlamentare a făcut ca acest act normativ să fie abrogat imediat”, se arată în moțiune.

Potrivit Opoziției, modificările aduse legilor justiției demonstrează că, „pentru Tudorel Toader singurele interesele care primează sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept și societății din România”.

„Asistăm la o continuare a serialului ‘marțea neagră’, început în decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 și, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizați că totul este cusut cu ață albă? Se văd indicațiile prețioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar dacă nu sunteți om politic, calitatea dumneavoastră de profesionist în drept, anvergura dumneavoastră academică și profesională nu vă dă dreptul să vă bateți joc de realizările obținute în timp, în sistemul judiciar românesc”, mai transmite Opoziția.

Potrivit modificărilor aduse legilor justiției, anunțate de Ministrul Justiției, președintele României nu va mai numi șefii DNA și DIICOT, aceștia urmând să fie numiți de CSM, la propunerea ministrului Justiției.

De asemenea, se va înființa o secție specială în cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru anchetarea magistraților.

Președintele Klaus Iohannis, a criticat dur modificarea legilor. Șeful statului a transmis, printr-un comunicat oficial, că aceste propuneri prezentate de ministrul Justiției reprezintă un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.

sursa: http://www.libertatea.ro/stiri/motiunea-simpla-impotriva-lui-tudorel-toader-1963657