spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Moda grãtarelor între blocuri revine la Bârlad, autoritãtile stau la cãlduricã!

- Advertisement -

LEGAL SAU ILEGAL? La Bârlad, sâmbãtã dupã amiazã, la câtiva metri de sediul unui partid, o familie si-a scos grãtarul pe aleea dintre blocuri. Fumul, mirosul si tot ce înseamnã poluare au deranjat vecinii, care ne-au trimis fotografii cu mentiunea cã „se încalcã legea picnicului si nimeni nu ia mãsuri?”. Ne-am documentat si a reiesit cã nu numai cã existã Legea nr. 54/2012 care reglementeazã unde si cum poti face grãtar dar existã si HCL 22/2001 emisã din putul gândirii consilierilor locali, care interzice acest lucru. Ei, si? Existã si scãpãri în lege! Câtiva centimetri pot face diferenta între legal si ilegal. Cei care stiu exploateazã din plin o chichitã, cei care nu stiu, respectã o lege care e, poate, cea mai încãlcatã dintre toate, mai ales de cum dã cãldura.

Legea grãtarelor, intratã în vigoare din 2012, nu prea a limitat mirosul de mici si fumul care îti intrã pe geam direct în casã. Iar cum s-a încãlzit vremea, au început sã se încingã si grãtarele la coltul blocurilor, chiar dacã, legal, e interzis. Ca drept dovadã, sâmbãtã, 17 martie, când afarã încã mai era putin soare si vreme de primãvarã, doi bârlãdeni au încins un grãtar fix în centrul orasului, la câtiva metri de sediile Politiei Bârlad si ale Primãriei. Autoritãtile responsabile cu aplicarea Legii nr. 55/2012 nu pot interveni însã decât în spatiul public, ori o suprafatã micã din fata blocurilor intrã în categoria spatiilor private. Tocmai aici e aici, privind disputa despre locul unde oamenii încing grãtarele, linistiti cã nu au cum sã primeascã amenzi.

Ce spune legea?

Legea grãtarelor sau legea picnicului, cum este denumitã, ar fi trebuit sã ne facã pe toti sã ne luãm adio de la fum, miros de mici si de gunoaie lãsate în urmã, mai ales în spatii neamenajate. Pe lângã limitarea accesului în spatii de traditie pentru picnic, care trebuiau neapãrat amenajate, legea a venit ca o gurã de oxigen pentru orãsenii exasperati de fripturile fãcute de vecini în vãzul, dar mai ales în mirosul lumii. Numai cã nu a fost asa. Cum orice lege are si mici scãpãri, s-a gãsit imediat bresa si unii bârlãdeni, care oricum n-au nicio treabã cu traiul la comun si respectul pentru vecini, nu s-au sfiit sã o foloseascã. Detaliul care le-a scãpat celor care au redactat legea este unul halucinant: fiecare bloc are o suprafatã, care diferã de la o clãdire la alta, care care intrã în proprietatea privatã a locatarilor. Fiecare persoanã devine, practic, proprietar pe o bucãticã din terenul din fata scãrii si din jurul blocului, în momentul în care îsi cumpãrã un apartament ori o garsonierã. La blocuri, au o zonã aferentã care apartine locuitorilor prin ordin al prefectului, este legislatia în asa fel facutã, încât aceastã zonã a fost datã proprietarilor din aceste imobile. Nu pot fi aplicate acolo sanctiuni, doar dacã se duc mai departe pe trotuar. Bârlãdenii nostri, din pozã, pregãtesc carnea si cãrbunii pe domeniul lor iar grãtarul l-au pus pe domeniul public. Au încãlcat sau nu legea?

Legea nr. 54/2012 privind desfãsurarea activitãtilor de picnic prevede amenzi drastice pentru cei care fac grãtare în zonele neamenajate sau pentru nerespectarea regulilor în zonele special amenajate. Aceste fapte constituie contraventii si se sanctioneazã dupã cum urmeazã: aprinderea focului în spatii neamenajate / aprinderea focului în spatii amenajate, fãrã supravegherea acestuia –  între 2.000 si 5.000 de lei amendã; desfãsurarea activitãtilor de picnic în afara zonelor special amenajate si/sau a zonelor indicate pentru acestea – între 1.000 si 3.000 de lei amendã; lãsarea resturilor menajere sau a oricãror alte gunoaie în spatiul de picnic, aruncarea tigãrilor, chibriturilor sau oricãror alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate, precum si nerespectarea ordinii publice  – între 300 si 3.000 de lei amendã; aruncarea deseurilor în alte locuri decât cele special amenajate – între 200 si 2.000 de lei amendã.

Cine poate da amenzi?

Conform legii respective cei care pot constata contraventii si pot aplica sanctiuni sunt reprezentantii Gãrzii Nationale de Mediu, autoritãtile administratiei publice locale si personalul împuternicit al acestora, ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Române, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Române sau agentii Politiei Locale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.