|

Directoarea de la Colegiul Agricol, chemata in CL Husi sa tina ora de dirigentie

CONTRE… Dacã tot au lipsit confruntãrile electorale la nivel national, la scarã mai micã, husenii s-au încãpãtânat sã se tinã, totusi, de traditie! Ultima disputã electoralã de la Husi, înainte alegeri, s-a desfãsurat ieri, la sedinta extraordinarã de CL, unde Guvernele “Dãncilã” si “Orban” au fost pomenite mai abirit ca niciodatã. Totul a plecat de la un proiect de hotãrâre ce viza o serie de investitii la Colegiul Agricol Husi. Posibila finantare, promisã de Guvernul “Dãncilã”, dar neasumatã de Guvernul “Orban”, i-a fãcut pe primarul Ciupilan si pe liberala Cãtãlina Popa sã deschidã frontul replicilor tãioase. “Teama Guvernului PNL de a mai investi! Probabil cã a transmis tuturor consilierilor sã nu se mai trimitã materiale spre aprobare”, a reactionat, ironic, Ciupilan. Consiliera Popa nu s-a lãsat: “Acestea sunt investitii bãgate de doamna Dãncilã, când a fãcut acum, în octombrie, niste vizite electorale în teritoriu”. În mijlocul disputei a nimerit directoarea de la “Agro”, prof. Mihaela Porosnicu, chematã direct de la scoalã. Nouã în functie si încã nefamiliarizatã cu “scânteile” din CL Husi, directoarea Porosnicu a reusit sã spunã, când s-a mai fãcut un pic de liniste: “Eu am încredere în acest proiect, cã pânã la urmã nu ne ia, ne dã”.

La ora 8:00, doisprezece dintre alesii locali au venit la serviciu. Cãtãlina Popa a adresat prima întrebare: “Care este urgenta acestei sedinte?”. Primarul Ioan Ciupilan a explicat: “Avem douã proiecte pe ordinea de zi. Dacã vã uitati pe ele, vedeti cã este o urgentã la amândouã. O adresã de la Ministerul Agriculturii, unde liceul agricol a intrat cu triplã subordonare. Au avut de completat niste materiale. Au venit târziu si trebuia neapãrat sã emitem aceastã aprobare a Consiliului Local, pentru cã nu am vrut sã-mi asum doar eu, ca primar. În al doilea proiect este vorba despre strada capitan Carp. În urma alunecãrilor de teren de astã-primãvarã, varã, am depus la Ministerul Mediului, prin comisia nationalã de investitii si s-a aprobat. În urma publicãrii pe site, a fost normal sã întocmesc studiu de fezabilitate, ca sã vedem cât costã efectiv lucrarea. Cred cã termenul de urgentã a fost ieri. Strada aceea are o alunecare de nu se mai poate trece”, a spus primarul Ioan Ciupilan.

“Consider cã ceea ce se supune astãzi dezbaterii nu are nicio relevantã”

Neîncrezãtoare, consiliera Popa a solicitat din nou dreptul la cuvânt: “Nu întâmplãtor am solicitat sã mi se precizeze care este urgenta acestei sedinte, având în vedere cã în proiectul de hotãrâre este precizat ca temei un proiect de hotãrâre. Deci nu este vorba despre o hotãrâre de Guvern, ci de un proiect de hotãrâre. Mai mult, în acest proiect de hotãrâre se precizeazã cã termenul în care trebuiau depuse aceste liste de investitii, în spetã ceea ce urmeazã sã aprobãm noi azi, avea ca termen data de 31 august, urmând ca pânã pe data de 30 septembrie, Ministrul sã centralizeze toate acestea si sã le supunã aprobãrii Guvernului. Ori, având în vedere cã nici temeiul legal invocat, nici termenul nu corespund cu acest proiect de hotãrâre, consider cã ceea ce se supune astãzi dezbaterii nu are nicio relevantã, nicio finalitate si nicio consecintã favorabilã”, a sustinut consiliera Popa.

Ciupilan, convins cã Guvernul “Orban” le-a transmis consilierilor din teren sã nu mai trimitã nimic spre aprobare!

Primarul Ciupilan a precizat cã proiectul a fost initiat ca urmare a adresei directoarei Colegiului Agricol. “(…) Dacã nu am trimite acest material ar însemna o rea-vointã. Apoi, sunt absolut convins cã în programul de guvernare al domnului Orban nu va mai fi prins… Mie mi-e teamã cã si licitatia de la CNI va fi opritã. Dar nu cred… Eu trebuie sã-mi fac datoria, am termenul pe care mi l-a depus doamna. Trebuia sã dau semnãturã simplã, ei bine nu, nu-mi asum. Dacã doamna consilierã considerã cã sedintele extraordinare sunt numai pentru a-i deranja pe domnii consilieri… Eu cred cã pentru orice sedintã la care venim suntem plãtiti” a spus, vizibil agasat, primarul Ciupilan.

“Teama Guvernului PNL de a mai investi! Probabil cã a transmis tuturor consilierilor, tuturor reprezentantilor sã nu mai trimitã materiale spre aprobare. Ei, le-am trimis pe amândouã, sã vedem! (…) Eu nu vin acum sã fac politicã Iohannis – Viorica Dãncilã, eu fac o politicã a orasului meu. Si dacã pot sã obtin un leu si nu fac discutii contradictorii acum, la infinit, cu o doamnã consilierã… “, a adãugat primarul.

“A fãcut doamna Dãncilã niste vizite în teren, sã nu spun electorale, cã se subîntelege”

Consiliera PNL, Cãtãlina Popa, a cerut din nou cuvântul si, chiar dacã era cât pe ce sã nu îl primeascã, pentru cã alesii social-democrati pãreau cam nerãbdãtori, aceasta a insistat sã îsi spunã cuvântul. “Mi-a fost pronuntat numele si am dreptul sã iau cuvântul. În al doilea rând, eu informez Consiliul Local cu probleme reale. (…) “Deci, din 2018, din iunie. Asa de bine a considerat onor Guvernul Dãncilã, cã este urgentã aceastã lucrare, cã a fost prinsã pe lista de investitii urgente, în data de 17 octombrie 2019. Atunci, când s-au bãgat toate, dupã ce a fãcut doamna Dãncilã niste vizite în teren, sã nu spun electorale, cã se subîntelege. Întrebarea este dacã atât de mare a fost urgenta, de a durat un an si jumãtate pânã la aceastã solicitare – motivatã, cã nu spun cã nu este motivatã sau necesarã, cã întreb de oportunitate. Noi plãtim un studiu de fezabilitate de 36.500 fãrã TVA, care nu stim dacã va intra sau nu va intra. Noi avem probleme cu privire la oportunitatea si necesitatea acestei hotãrâri de Consiliu Local, care a fost supusã acum. Ori trebuia supusã mai demult, ori sã o lãsãm pe anul viitor. Dar dacã vreti sã facem proiecte de hotãrâre de dragul campaniei electorale, putem face”, a spus consiliera Popa.

Directoarea de la “Agro”, la mijloc, fãrã sã vrea, între cei mai vocali adversari din CL!

Între timp, chematã de primarul Ciupilan de la scoalã, pentru a o convinge pe consiliera Popa de urgenta proiectului, directoarea Mihaela Porosnicu a fãcut cam…frontal cunostintã, cu atmosfera din CL Husi. “Din start vã spun cã dacã nu as avea încredere în acest proiect, ar muri de acum. Într-adevãr, ni s-a solicitat în iulie sã facem un proiect de buget pentru anul 2019, privind cheltuielile si investitiile în scoalã. Ne-am bucurat foarte tare. S-a tot revenit (de la Ministerul Agriculturii, n.r.) cu înstiintãri, sã facem si pe anul 2020. Atunci am primit avizul din partea Consiliului Local, pentru un million de lei. Si, repet, eu am încredere în acest proiect, cã pânã la urmã nu ne ia, ne dã. Dupã care, într-adevãr, am venit cu un proiect de buget de 5 milioane de lei, nici nu-mi venea sã cred… Poate vi se pare cam mult, si mie mi se pare. Ministerul ne-a spus cã Primãria trebuie sã ne dea un aviz de principiu. Eu trebuie sã-mi fac datoria, în urma avizului de la Primãrie, sã trimit la Ministerul Agriculturii”, a spus prof. Mihaela Porosnicu.