|

Mostenirea lãsatã de primarul „Zã Best” din Murgeni, care a plecat acasã! (FOTO)

OFICIAL… Ioan Buta nu mai este primarul PSD al orasului Murgeni. Prefectul Mircea Gologan a semnat, ieri, ordinul de încetare a mandatului edilului. Functia sa a fost preluatã, pânã la alegerile din toamnã, de cãtre viceprimarul Mihai Bors, tot de la PSD. Fostul primar a pierdut definitiv procesul cu Agentia Nationalã de Integritate (ANI), dupã ce institutia l-a declarat incompatibil pe motiv cã, în perioada octombrie 2012 – decembrie 2014, edilul a exercitat simultan functia de primar si cea de presedinte a Consiliului de Administratie a Spitalului de Psihiatrie Murgeni, încãlcând astfel, prevederile legale. Întrebat, la acea vreme, despre aceste aspecte, Buta declara cã nimic nu este adevãrat si cã totul este o eroare. Acum, acesta a pãrãsit sediul Primãriei Murgeni, declarând cã nu vrea sã mai rãmânã în nicio functie în Primãrie, nu va sustine pe nimeni în campania electoralã, vrea doar sã-si vadã de viata sa si a familiei! Buta declarã cã cel care vine ca primar dupã el, va avea de semnat doar ordine de platã, pentru proiectele întocmite în mandatul sãu. A lãsat totusi si multe lucruri nefãcute, cum ar fi apa din satul Schineni si Scoala din acelasi sat, proiecte începute si lãsate în voia sortii sau bani aruncati pe fereastrã!

Primarul „Zã Best” din Murgeni, Ioan Buta, a pierdut definitiv procesul cu Agentia Nationalã de Integritate (ANI)! Pe 28 mai, s-a dat sentinta la Înalta Curte de Casatie si Justitie, unde ANI a înaintat recurs. „Admite recursul formulat de Agentia Nationalã de Integritate împotriva Sentintei nr. 32 din 5 martie 2018 a Curtii de Apel Iasi – Sectia de contencios administrativ si fiscal. Caseazã sentinta recuratã si, rejudecând, respinge actiunea, ca neîntemeiatã. Definitivã. Pronuntatã în sedintã publicã astãzi, 28 mai 2020.”, este sentinta care a decapitat Primãria Murgeni si a „ucis” visurile de mãrire ale lui Ioan Buta. Orgoliosul primar de îsi vede nãruite toate visurile sale legate de functia la care a râvnit si pentru care s-a zbãtut atât de mult! În locul sãu a si fost numit ca interimar viceprimarul Mihai Bors (PSD). Ioan Buta a iesit primar pe listele PPDD (partidul lui Dan Diaconescu – OTV) în 2012, dar, dupã scurt timp, în 2014 când Ponta a dat „ordonanta trãdãtorilor” s-a lepãdat de PPDD si a trecut la PSD, ca nu cumva rãmânerea în functie sã-i fie pusã în primejdie.

Ce a rãmas în urma lui „Zã best”? Tigani mai multi decât români, lucrãri abandonate…

Ce rãmâne în urma sa, vor cuantifica, cu sigurantã, cetãtenii orasului Murgeni. Un lucru „reusit” de Ioan Buta va rãmâne în istoria localã: în mandatele sale, numãrul persoanelor de etnie rromã aproape s-a dublat, depãsindu-l pe cel al românilor. Sigur cã acest lucru va fi trecut la capitolul realizãri, alãturi de Casa de Culturã a orasului care dupã cei opt ani de mandat este o ruinã. Proiectul „Alimentare cu apã în satul Schineni” început în 2008, realizat în proporție de 80%, abandonat, satul nebeneficiind de apã curentã în ciuda milioanelor de lei cheltuiti pentru ca sã ajungã si locuitorii sãi în secolul XXI !! Ioan Buta ne-a declarat cã „Nu am vrut sã preiau aceastã lucrare, când am ajuns primar în 2012, pentru cã nu este în regulã si eu nu vreau sã fiu tras la rãspundere pentru ce au gresit alti fosti primari!”, a spus Buta, recunoscând cã n-a miscat un deget pentru ca satul Schineni sã aibã totusi apã potabilã. Se putea rezolva, se gãseau solutii si pentru ei, dar nu s-a vrut. Scoala din acelasi sat, Schineni, în construcție, proiect început în anul 2008, abandonat în stadiul în care vedeți în fotografie, dupã ce s-au alocat bani pentru ce s-a realizat. Ca în legenda lui Manole, ce s-a realizat cu bani destui, se surpã si se degradeazã fãrã ca nimeni sã fie tras la rãspundere. „Scoala este rodul unei licitatii fãrã cap! Pentru cã asa sunt legile, participã oricine si câstigã cel cu pretul cel mai mic. Dupã ce au câstigat licitatia, au început cã n-au oameni, cã nu au aia, cã nu au alta si asa a rãmas scoala în stadiul în care vedeti”, a spus Ioan Buta ieri, când am vrut sã stim mai exact ce se mai poate face acum cu acest proiect. În acelasi sat, Schineni, pubelele pentu gunoi, pentru Urbana SA, sunt amenajate, dupã cum spun oamenii (si o dovedesc cu fotografii) în locul special amenajat din apropierea casei unui consilier local, apropiat al primarului Buta. „Celelalte ar fi trebuit puse în locul special amenajat din curtea Scolii Schineni, dar ele se afla în fața magazinului din sat care aparține unei societãti comerciale, ai cãror patroni sunt apropiati ai primarului Buta”, ne-au sesizat oamenii din Schineni. Se pare cã, dupã ce am întrebat pe primarul Ioan Buta de aceste nereguli, oamenii având multe tare de spus fatã de activitatea sa, pubelele au ajuns fix în locurile unde trebuiau puse de la început!

Ioan Buta nu mai vrea sã audã de Primãrie!

Asa cum se stie, primarii PSD care au zburat din functii dupã ce Agentia Nationalã de Integritate i-a depistat cã au încãlcat legea, nu au plecat departe de scaunul „cald” al functiei. Au rãmas ca si consilieri personali ai primarilor interimari, de regulã tot PSD! Vezi cazul fostului primar Aurel Miler din comuna Voinesti, al lui Costel Moraru, din comuna Puiesti, a lui Maricel Gâfu din comuna Pogana, Liviu Postolachi din Mãlusteni, Gelu Pecheanu din comuna Drânceni etc. În total sunt vreo zece primari PSD în tot judetul Vaslui care, în urma conflictului de interese stabilit de ANI, au pierdut definitiv procesele si au ajuns consilieri personali, rãmânând tot „conducãtorii” primãriilor, dar mai din umbrã, asa! Ei bine, Ioan Buta s-a declarat foarte hotãrât sã nu mai stea în primãrie, în nicio functie! „Nici nu vreau sã aud! Dacã asa a decis ANI , cã am încãlcat legea, nu mai stau o secundã în nicio functie publicã sau nepublicã în primãrie! O sã îmi vãd de viata mea si a familiei mele, timp de patru ani! Nu voi sustine pe nimeni în campania electoralã, de la niciun partid”, a spus hotãrât Ioan Buta. Cu alte cuvinte, patru ani îsi va vedea de viata sa, iar în 2024 va reveni pe scaunul de primar pe cai mari? Oare am înteles noi bine?

Proiect alimentare cu apa - abandonat

Pubele in fata magazinului din Schieni

Pubele mutate din fata casei consilierului local

Scoala din Schieni inceputa si abandonata