|

Motivul incredibil al crimei de la Bârzesti: dedicatiile la fanfarã

DE NEÎNTELES… Un bãrbat în vârstã de 32 de ani a fost omorât duminicã seara, în localitatea Bârzesti, la câtiva metri de locuinta sa. Andrei Banu se întorsese de la muncã, din Anglia pentru a fi alãturi de cei doi copii ai sãi în prima zi de scoalã. Nu a mai apucat însã. Acesta fusese la un bar din sat, unde petrecuse pe ritm de fanfarã, cu ocazia hramului satului. Potrivit unor martori, bãrbatul a avut un conflict spontan cu mai multi tineri din Cozmesti, motivul neîntelegerilor fiind dedicatiile date la lãutari. Scosi din sãrite de faptul cã bãrbatul le luase fanfara de la masã, oaspetii din satul vecin au copt un plan diabolic, pe care l-au pus în practicã imediat ce Banu a plecat acasã. Acestia si-au urmãrit victima pe drum, iar în momentul când aceasta a ajuns în dreptul casei sale, agresorul s-a nãpustit cu un cutit asupra ei. I-a tãiat gâtul apoi a lãsat-o sã zacã într-o baltã de sânge, pânã a murit. Mai multi oameni care au auzit agitatia de pe ulite au iesit la poartã sã vadã ce se întâmplã, însã agresorii le-au fãcut semne sã-si tinã gura dacã nu vor sã pãteascã si ei ceva rãu. Alertate prin apelul unic de urgentã 112, mai multe echipaje de Politie au pornit în cãutarea agresorilor. S-a apelat inclusiv la ajutorul trupelor speciale de interventie, care au scotocit dealurile din împrejurimi cu ajutorul câinilor de cãutare. Abia luni dimineata agresorul, pe nume Alin Dumitrache, a fost prins si adus la Vaslui, unde oamenii legii l-au retinut pentru 24 de ore. Acesta va fi prezentat azi în fata instantei, cu propunere de arestare preventivã.

Ies la ivealã detalii incredibile despre incidental care a avut loc duminicã seara, în satul Bârzesti din comuna Stefan cel Mare. Mai multi martori ne-au declarat cã într-un bar din localitate, zeci de tineri din Bârzesti, dar si din alte comune s-au întrecut în dedicatii date la fanfara tocmitã cu ocazia hramului satului. Aceleasi surse spun cã petrecãretii au aruncat inclusiv cu valutã în lãutari, pentru a le cânta melodiile preferate. Iar de aici pânã la un conflict n-a mai fost decât un pas. “M-am dus la bar sã iau niste tigãri si sã beau un pahar de vin. Acolo era mai multi oameni, se distrau de hramul satului. La o masã era un bãiat cu tatuaj pe gât care comanda muzicantii lui. Avea un cutit în mânã pe care îl mai arunca din când în când pe masã. La un moment dat, mai multi tineri au început sã se certe de la muzicã. Dãdeau dedicatii pe bani. Fiecare avea banul lui, unii aveau euro, altii lire. Numai smecheri pe acolo. Aruncau cu bani, iar a doua zi probabil mãnâncau pâine cu ceapã. Când am vãzut cã începe conflictul mi-am luat tigãrile si am plecat acasã” ne-a declarat unul dintre sãteni care a fost la barul cu pricina.

“I-am vãzut pe agresori. Mi-au fãcut semn sã tac”

Nu a trecut mult timp, iar pe ulitele din sat a început agitatia. “Dupã un timp s-a auzit gãlãgie pe ulite. De la domnul Lachi si pânã la un stâlp de luminã aflat la aproape 100 de metri distantã i-am vãzut pe doi alergând. Eu eram la poartã, sã vãd ce se întâmplã. Era întuneric. Când m-au vãzut cã mã uit la ei, unul dintre ei mi-a fãcut semn cu degetul la gurã, adicã sã tac. Mi-a zis doar “sssst” apoi si-au vãzut în continuare de drum. Mai târziu aveam sã aflu ce fãcuserã ãia. Când am ajuns noi la locul crimei, era venitã sI ambulanta si Politia. I-au acordat primul ajutor, dar degeaba. Dupã câteva minute l-au declarat decedat. L-au tãiat ca pe un animal, în jurul gâtului. Practic l-au lãsat fãrã sânge. Dupã ce l-au tãiat, bãiatul a mai mers câtiva metri, pânã la poarta casei, a pus mâna pe ea, dar nu a mai apucat sã intre. A cãzut în sant chiar în fata casei lui” a afirmat un alt sãtean.

“Eu am o fatã de 9 ani, dar vã zic sincer cã bãiatul ãsta omorât era mai cuminte ca ea”

Oamenii din Bârzesti nu înteleg cum un bãiat atât de cuminte cum era Andrei Banu, a fost omorât cu atâta brutalitate. “Cearta a pornit de la bar. Bãiatul ãsta care a fost omorât era tare cuminte, mai ceva ca o fatã. I-a supãrat pe derbedeii ãia cã a dat si el o dedicatie la lãutari. Cel care i-a fãcut felul e un bãiat din Cozmesti, cu un tatuaj pe gât. Încã din bar se uita urât la Andrei. Din când în când, de nervi, înfingea un cutit în masa la care stãtea. Se vedea cã era foarte supãrat. Dupã ce Andrei a plecat, ãla din Cozmesti si-a luat un prieten si a pornit pe urmele lui. Un vecin i-a vãzut când se duceau în sus, dupã Andrei. I-au fãcut semn cu mâna la gurã, adicã sã tacã, sã nu zicã ce vede. Dupã câteva minute, acei doi bãieti au trecut la vale, iar imediat a început agitatia. S-au auzit tipete, strigãte de ajutor. Andrei zãcea în santul din fata casei lui, cu gâtul tãiat. Nu pot sã pricep ce a avut cu el, pentru cã a fost un bãiat tare cuminte. A muncit în Anglia, vreo 2 sãptãmâni, apoi s-a întors acasã si a muncit o perioadã la scoala din sat. A fost duminicã la sfintirea scolii. S-a dus pe bicicletã, n-a vrut sã ia masina pentru cã dupã aia a plecat la hram. A fost scandal mare în barul ãla pentru cã la un moment dat am vãzut lãutarii de acolo mergând foarte speriati pe drum. Mi-au spus sã-i primesc la mine în casã sã doarmã cã pe ulite e crimã de om. Eu am zis cã glumesc, cã exagereazã. Bãiatul ãsta care a fost omorât nu a avut niciun conflict cu ei. Vã spun drept cã am o fatã de 9 ani, iar el era mai cuminte ca ea. Nu injura, nu se bãtea, vorbea frumos cu toatã lumea, un bãiat de nota zece. Nu stiu ce a fost în capul acelor derbedei de l-au omorât cu atâta cruzime”, a mai spus un vecin al bãrbatului omorât.

O tragedie care putea fi evitatã?

Dupã câteva minute de la incident, ulitele satului Bârzesti au fost întesate de echipaje ale Politiei, inclusiv cele ale trupelor speciale, care au pornit în cãutarea agresorului. Pe baza semnalmentelor date de cãtre martori, politistii au reusit sã-l identifice si sã-l prindã pe criminal, luni la primele ore. Imediat dupã ce numele acestuia a fost fãcut public, telefoanele redactiei Vremea Nouã au început sã sune. Mai multi sãteni din localitãtile Cozmesti si Buhãiesti ne-au declarat cã Alin Dumitrache, suspectul retinut de Politie, are antecedente penale, fãcea parte dintr-o gascã de infractori, motiv pentru care crima de duminicã seara a fost doar o chestiune de timp. Iatã ce ne-a declarat un bãrbat din localitatea Buhãiesti, acolo unde Alin Dumitrache obisnuia, sãptãmânal, sã meargã la târg: “Ei fãceau legea pe aici. Bãteau bãtrânii, copiii, nu conta ce le pica la mânã. Dacã erau beti îsi bãteau si proprii pãrinti. Se puneau cinci-sase în cãrutã, cu furcile si fugãrealã prin tot Buhãiestiul. S-au luat si de niste nepoti de-ai mei. Eu am încercat sã intervin, dar au sãrit si pe mine. Au dat cu niste pari în masinã de mi-au avariat-o toatã. Au venit politistii, dar degeaba. Eu, mai supãrat pe ce s-a întâmplat duminicã seara, sunt pe politisti, pentru cã le-am spus în repetate rânduri cã oamenii ãstia vor ajunge sã facã crime. Prietenii lui cu sigurantã vor ajunge tot la puscãrie pentru cã toatã viata lor doar pe rele au fost pusi. E doar o chestiune de timp. Eu am avut mari probleme cu derbedeul ãsta. În urmã cu doi ani, mi-a fugãrit bãiatul, dar si pe alti copii, cu furca, pe deal. El e din Cozmesti de loc si venea la noi la târg, în Buhãiesti, cu alti tineri din satul Muntenesti. Vindeau animale, cu asta se ocupau. Împreunã cu prietenii lui din Muntenesti furau animale, cai, vaci, porci, apoi le aducea la târg unde le vindea. Se îmbãtau acolo si apoi sãreau la bãtaie, fãrã niciun motiv. Eu personal am avut depusã plângere la Politie dupã ce mi-au avariat masina, dar nici dupã doi ani nu s-a luat nicio mãsurã. Înjurau inclusiv politistii, atât de mult tupeu aveau. Iubita lui e din sat de la noi, din Buhãiesti. Auzisem cã luni dimineatã, la câteva ore dupã crima de la Buhãiesti, a vrut sã vinã sã o omoare si pe ea. Fata se întorsese acasã din Italia sã ia copilul cu ea, dar ãsta nu a fost de acord. Nu-i semna un document si de aici a pornit conflictul între ei. I-a promis cã atunci când se va întoarce acasã îi va face felul. Probabil o omora si pe ea dacã nu era prins la timp de politisti” a afirmat bãrbatul din Buhãiesti. Prins de politisti, Alin Dumitrache a fost retinut pentru 24 de ore, iar azi va fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventivã.