spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Munti de gunoaie, la marginea satelor. Garda judeteanã de Mediu avertizeazã: “Începem sã dãm amenzi”

- Advertisement -

POLUARE… Situatia gropilor de gunoi improvizate la marginea satelor din judetul Vaslui, în care localnicii aruncã sute de tone de deseuri menajere, absolut la întâmplare, îi îngrijoreazã pe cei de la Garda de Mediu Vaslui. Primii care ar trebui amendati, în acest caz, ar fi primarii, care trebuie sã ia mãsuri pentru a împiedica formarea acestor munti de gunoaie. Ori, ca un fel de “armistitiu”, sefii GNM Vaslui au decis doar sã atragã atentia primarilor, fãrã a-i amenda, având în vedere cã este pe final cel mai important proiect de mediu, cel al gropii de gunoi ecologice de la Rosiesti. Odatã ce proiectul va deveni operational, probabil la finele anului 2016, anuntã Gabriel Cristian Laic, seful Gãrzii, se vor lua mãsuri împotriva celor care permit ca astfel de gropi de gunoi sã se formeze la marginea satelor sau pe dealuri, inclusiv amenzi foarte mari pentru primari.

Statistic, judetul Vaslui produce, anual, 26.000 de tone de deseuri reciclabile. Din aceastã cantitate, acum se recicleazã doar în jur de 12%, restul deseurilor fiind aruncate la întâmplare, fãrã niciun control din partea autoritãtilor. Comisarul-sef al Gãrzii de Mediu judetene, Gabriel Laic, spune cã sunt o serie de comune cu mari probleme privind depozitarea deseurilor, localitãti în care primarii invocã lipsa fondurilor. “Toti primarii se plâng de bani, însã sunt zone în care deseurile se depoziteazã la întâmplare peste tot, în lipsa unor persoane la primãrii care sã discute cu locuitorii, sã le explice faptul cã încalcã legea atunci când aruncã muntii de gunoaie în râpã sau la baza unui deal, din apropierea satului. Sunt comune amendate an de an, cu greu s-au conformat la cerintele de mediu. Dar, rãmâne aceeasi discutie: primãriile trebuie sã se implice, sã cheme oamenii la discutii si sã le spunã cã nu mai pot arunca gunoaiele la întâmplare. Mai avem întelegere fatã de primari doar pânã ce începe sã functioneze programul de management al deseurilor, dupã care nu vom mai fi atât de întelegãtori si vom aplica amenzi”, a explicat seful Gãrzii de Mediu Vaslui. Administratorul public al judetului, Valeriu Caragatã, spune cã programul de management al deseurilor întâmpinã unele probleme cu licitatiile, atât pe partea legatã de punctele de transfer de la Vaslui, Bârlad, Husi, Negresti, Murgeni, cât si cea legatã de firma care va face transportul deseurilor, licitatii contestate la CNSC. “Eu sper cã, la finele anului, vom avea o altã situatie, mult mai bunã, iar sistemul integrat de management al deseurilor va fi operational”, mai spune Caragatã.

Comisarii Gãrzii de Mediu sunt necrutãtori la controalele în teren

În primul trimestru din acest an, Comisariatul Judetean Vaslui al Gãrzii Nationale de Mediu a efectuat un numãr total de 255 controale în domeniul protectiei mediului, din care 122 controale planificate la obiective înregistrate ca având activitãti cu impact asupra mediului si 133 controale neplanificate. Comisarii Gãrzii de Mediu au impus, atât la primãrii, cât si la firmele controlate, o serie de mãsuri care vor trebui respectate strict, respectiv ca toate cauciucurile uzate sã fie depozitate pe suprafete betonate, iar uleiurile uzate sã fie colectate în bidoane metalice, inscriptionate, închise ermetic, astfel încât sã se evite o eventualã poluare a solului, sã se predea deseurile de ambalaje contaminate provenite de produsele fitosanitare cãtre agenti economici autorizati în colectarea acestora, sã se pãstreze o stare de curãtenie corespunzãtoare de-a lungul drumurilor judetene sau nationale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.