|

Narcis George Matache, la cel mai important eveniment politic din Danemarca: “nu am cazare, voi fi homeless”

SUCCES…Vasluianul Narcis George Matache porneste, astãzi, în aventura vietii lui: merge la cel mai important eveniment politic din Danemarca – Festivalul Popular Folkemødet din Bornholm – fãrã a avea cazare. Acesta va încerca o nouã experientã nu doar profesionalã, ci si socialã, cãci va fi “homeless” (n.r. om fãrã adãpost). Cum se va descurca, prin ce întâmplãri va trece si ce trãiri va avea, vom citi în urmãtoarele zile în jurnalul pe care si-l va deschide pe Facebook.

“Mã duc la Bornholm Folkemødet, cel mai mare festival politic din Danemarca, care tine de joi pânã duminicã, si nu am cazare. De ce mai plec? Deoarece nici o cazare nu este o scuzã pentru lipsa de la un astfel de eveniment grozav. În plus, acum mã confrunt cu ceva nou, care ar trebui sã-mi dea niste perspective noi. Voi încerca sã fac un jurnal numit homelessinbornholm, unde vã voi tine la curent cu experienta mea în acest experiment. Sã plec undeva fãrã planificare, îmi aminteste de mine la douãzeci de ani, când m-am dus cu Erasmus în Palma de Mallorca fãrã cazare prealabilã. Din fericire, am întâlnit un tip român în avion care cunostea o femeie spaniolã ce închiria camere în mijlocul orasului. Ei bine, suficientã reminiscentã. Provocarea este pe cale sã înceapã”, scrie Narcis pe pagina sa de Facebook.

Narcis George Matache, fost printre primii 300 de studenti internationali din oras

Tânãrul este din comuna Dimitrie Cantemir si a candidat, anul trecut, la alegerile Consiliului Regional din Jutlandul de Nord. Povestea sa în Danemarca a început în urmã cu nouã ani. “Am sosit la Aalborg în august 2009 dintr-un mic sat din Moldova pentru a studia managementul din marketing la Colegiul Universitar din nordul Danemarcei. Am fost printre primii 300 de studenti internationali din oras, nu prea mult dacã luãm în calcul faptul cã ei reprezintã 10% din populatie astãzi, iar pentru un vorbitor de limbã non-danez nu s-au fãcut prea multe lucruri”, a comentat tânãrul pentru presa danezã. Acest lucru l-a încurajat sã întreprindã ceva pentru cetãtenii strãini din urbe si sã se implice în politica localã din orasul Jutlandul de Nord. „În Aalborg, în 2013, am reusit sã convingem sute de persoane sã voteze pentru prima datã si s-au creat o multime de lucruri bune atât pentru internationalii care trãiesc în Aalborg, cât si pentru societate în ansamblu. Cred cã acest lucru ar trebui aplicat peste tot, dacã vrem o societate mai corectã si mai incluzivã. Planul meu este de a oferi o perspectivã nouã si solutii inovatoare pentru Consiliul Regional în ceea ce priveste rezolvarea problemelor actuale si viitoare. Vreau sã fie o regiune exemplarã în toatã Europa, prin îndeplinirea potentialului mare al regiunii si prin a deveni mai putin dependent de Copenhaga. De asemenea, îmi doresc sã profitãm de creativitatea tinerilor nostri cetãteni si sã facem din regiune Capitala Mondialã a Culturii”, declara Narcis, anul trecut, înainte de alegeri.