spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Ne pierdem memoria! Castelele şi conacele cad unul câte unul

- Advertisement -

Niciunul dintre castelele sau conacele construite, cu precădere în secolele XIX și XX, de familiile boiereşti, politicieni, diplomaţi, industriaşi, care au trăit sau a avut moşii pe teritoriul actual al judeţului Bacău, nu a rămas în proprietatea statului după evenimentele din decembrie 1989.

Cea mai mare parte s-a distrus, altele au fost retrocedate, însă puţine dintre ele mai sunt în circuitul cultural sau turistic. Cu toate că unii dintre actualii proprietari le-au scos la vânzare sau erau dispuşi la negocieri cu administraţiile locale, în niciun caz acestea nu s-au materializat (ex. Casa Cancicov, Palatul Ştirbei etc.), nu s-a pus în operă dreptul la preemţiune, cu toate că cele mai multe au reprezentări de identitate culturală, istorică, sentimentală pentru localităţile respective. De-a lungul anilor s-a înregistrat doar un singur caz de acest gen, în 1971 (1970), Primăria municipiului Bacău achiziţionează imobilul în care a trăit şi a creat marele poet George Bacovia, fiind transformat în casă memorială.

În alte două exemple, statul român a primit cu titlu gratuit două imobile.Soţia pictorului Nicu Enea, Elvira Enea, a donat casa în care a trăit şi a creat artistul, împreună cu mai multe lucrări de artă, devenind Casa memorială “Nicu Enea”, iar sora savantului Ion Borcea, Eufrosina Borcea Petrovanu, a donat patru camere şi un hol, pentru amenajarea unei expoziţii dedicată vieţii şi activităţii marelui savant, la Racova.

sursa: http://www.desteptarea.ro/ne-pierdem-memoria-castelele-si-conacele-cad-unul-cate-unul/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.