|

NEBUNIE PE STRĂZI CU BOLNAVI LĂSAŢI LIBERI

Tot mai mulţi botoşăneni agresivi, cu probleme psihice, ajung să atace oameni pe stradă fără ca nimeni să poată lua măsuri concrete în această privinţă. Sistemul este unul plin de hibe, iar, potrivit unor specialişti chiar din interiorul lui, unele persoane ştiu să profite de aceste probleme şi pot face aproape ce vor, la adăpostul unor afecţiuni psihice minore.

La începutul săptămânii, două tinere din municipiul Botoşani au fost atacate pe stradă, de un individ în vârstă de 76 de ani, cu afecţiuni psihice, tinerele reuşind să fugă şi datorită intervenţiei unui trecător. Atacatorul a fost ridicat de poliţişti, amendat cu 200 de lei şi internat la Secţia de psihiatrie. Anchetatorii au spus atunci că, în urmă cu numai câteva zile, acelaşi individ lovise o altă femeie.

Săptămâna trecută, un bărbat cu acelaşi semnalmente ar fi alergat după o fată undeva în apropierea cartierului ANL Bucovina.

Cel mai grav caz s-a petrecut însă în comuna Nicşeni, acolo unde un bărbat în vârstă cu 35 de ani, cu probleme psihice, abia eliberat din penitenciar după ce a violat o fetiţă în vârstă de 8 ani, a acostat o elevă în vârstă de 13 ani şi i-a făcut semn să-l însoţească. Se întâmpla pe 6 septembrie, iar poliţiştii l-au ridicat pe individ, l-au dus la spital pentru expertizare, după care medicii l-au lăsat să plece.

Cum a ajuns acasă, individul a avut a doua tentativă. Pe 26 septembrie el a acostat o altă elevă în vârstă de 13 ani, tot în încercarea de a o agresa sexual, dar fata a reuşit să fugă. De data aceasta poliţiştii l-au reţinut şi au cerut arestarea lui preventivă pentru tentativă de viol.

Legislaţie permisivă în astfel de situaţii

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) „Mavromati”, de cele mai multe ori, chiar legislaţia este cea care le permite celor ajunşi la spital să plece imediat. „Aceste tipuri de internări se numesc internări involuntare. Nu sunt internări medicale. Acei oameni sunt aduşi de Poliţie, Jandarmerie, pentru supraveghere după ce au făcut un fapt antisocial. Majoritatea sunt din cauza excesului de alcool şi poate mai bine de 90% nu sunt în evidenţele spitalului. Atunci, în momentul în care omul s-a trezit şi i-au trecut aburii alcoolului, el poate cere externarea şi nimeni nu îl poate ţine cu forţa. Astfel că el pleacă a doua zi din spital”, a explicat medicul primar Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al SJU „Mavromati”. …https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2019/10/05/nebunie-pe-strazi-cu-bolnavi-lasati-liberi/