spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Negocieri între medici si Ministerul Sãnãtãtii privind plata gãrzilor din afara programului

- Advertisement -

Sistemul medical românesc stã, din nou, pe un butoi de pulbere dupã ce reprezentantii sidicatelor din sãnãtate i-au sfãtuit pe medici sã nu semneze contractele individuale de muncã dacã nu li se vor asigura toate drepturile. Concret, acestia urmãresc ca gãrzile fãcute în afara programului sã fie considerate sporuri. Amenintati cu un protest de amploare al personalului medical, reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii au fãcut un pas în spate. ” De la 1 august, gãrzile din afara programului vor fi plãtite separat”, au dat asigurãri sefii din Sãnãtate.

Federatia „Solidaritatea Sanitarã” a recomandat medicilor din tarã sã nu semneze contractele individuale de muncã cu timp partial pentru efectuarea gãrzilor suplimentare dacã nu le sunt mentionate în aceste contracte anumite drepturi (dreptul la un spor cuprins între 25 % si 75 %, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, dreptul de a avea liber dupã gardã cel putin 24 de ore, dreptul la toate sporurile pentru conditiile de muncã aplicabile la locul de desfãsurare a gãrzilor si la sporul de noapte). Federatia a avertizat cã se va ajunge la blocarea sistemului sanitar dacã gãrzile efectuate în afara programului de lucru nu vor fi plãtite corespunzãtor. „Facem protest din cauza gãrzilor din spitale. Trebuie sã facem o singurã gardã, restul trebuie considerate ca sporuri. Prin urmare, nu vrem sã semnãm contractul individual de muncã dacã nu vor fi plãtite drepturile noastre. Existã o directivã a timpului de lucru la nivel european care spune cã nu putem munci mai mult de 24 de ore. La noi se munceste si 33 de ore continuu. Ajungem sã face si 8 gãrzi pe lunã. Cu cât lucrezi mai mult, cu atât riscul este mai mare de malpraxis. De la 1 august trebuie semnat acest contract individual de muncã. Existã o petitie online în care colegii au început sã o semneze. Nu am pornit acest demers pentru noi, ci pentru toti medicii din România”, a spus vicepresedintele Federatiei „Solidaritatea Sanitarã”, Florin Chirculescu.

Ministerul Sãnãtãtii recunoaste: „Situatia actualã nu este una normalã”

Reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii au reactionat, ieri, printr-un comunicat, la problemele ridicate de personalul medical.Ministerul Sãnãtãtii a initiat un dialog cu Ministerul Muncii pe aceastã temã pentru a ne asigura în interesul personalului medical cã nu vor exista discrepante la plata contractelor de muncã încheiate cu unitãtile sanitare. La începutul sãptãmânii viitoare va fi trimisã cãtre spitale o circularã care sã clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG 20/ 2016, asa încât procesul sã se desfãsoare fãrã probleme. De comun acord cu reprezentantii sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor sã fie incluse în modificãrile ce vor fi aduse la Ordinul 870/ 2004, actul normativ care reglementeazã timpii de lucru si gãrzile din unitãtile sanitare. Ministerul Sãnãtãtii lucreazã în regim accelerat la aceste modificãri, iar motivul este extrem de simplu: situatia actualã nu este normalã.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.