|

UPDATE: Principalele declarații ale premierului Orban, după demisia lui Victor Costache și nominalizarea lui Nelu Tătaru drept ministru al Sănătății

UTIMA ORĂ… În această dimineață ministrul Sănătății Victor Costache a decis să demisioneze din funcție. În locul lui, chirurugul hușean Nelu Tătaru a preluat funcția.

Principalele declarații ale premierului Orban, după demisia lui Victor Costache și nominalizarea lui Nelu Tătaru drept ministru al Sănătății:

„În cursul acestei dimineți, domnul ministru Victor Costache și-a prezentat demisia din funcția de ministru al Sănătății din motive persoanale și profesionale.

Am luat act de această demisie. Îi voi transmite președintelui României, Klaus Iohannis, această demisie pentru a putea se putea emite decretul de revocare.

Aproape cinci luni de zile, Victor Costache a făcut parte din Guvernul pe care-l conduc. Am făcut echipă și împreună am luat o serie de decizii importante, benefice pentru sistemul medical.

Regret demisia domnului ministru. Pe de altă parte, o înțeleg și îi mulțumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o.

În ceea ce privește funcția de ministru al Sănătății, îi voi propune domnului președinte al României pentru funcția de ministru al Sănătății pe domnul secretar de stat, Nelu Tătaru.

Domnul secretar de stat face parte din echipa de la Ministerul Sănătății. A fost, este și va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus. Deja stăpânește foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri. Astăzi se găsește la Suceava.

L-am sunat și l-am informat cu privire la intenția mea de a-l propune ca ministru al Sănătății, urmând să revină în București și să discutăm toate detaliile.

Voi continua să întăresc echipa de la Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății își va crește în continuare capacitatea de a face față provocărilor fără precedent datorate epidemiei de coronavirus.

Rămânem concentrați pe toate obiectivele stabilite: întărirea Direcțiilor de Sănătate Publice pentru a face față nevoilor crescânde în activitate datorate epidemiei de coronavirus, creșterea vitezei de derulare a anchetelor epidemiologice, asigurarea condițiilor normale de viață, cu respectarea regulilor în carantină și în izolarea la domiciliu, efectuarea tututor operațiunilor carateristice Direcțiilor de Sănătate Publică la timp, cu promptitudine și eficiență maximă.

Urmărim in continuare obiectivul de creștere a capacității de diagnosticare. Institutul Național de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană, a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind care sunt prioritățile de diagnosticare. Toate aceste priorități de diagnosticare rămân valabile. Continuăm să aplicăm acesate reguli stabilite de INSP, în conformitate cu recomandările care există la nivel european și internațional.

Urmărim în continuare apărarea spitalelor, procurarea de urgență a materialelor, echipamentelor necesare pentru a asigura protecția medicilor, asistenților, angajaților spitalelor, indiferent că sunt spitale din subordinea Ministerului Sănătății, a Ministerului Transporturilor, în subordinarea autorităților locale.

Avem prioritate zero achizița de materiale, echipamente, dispozitive absolut necesare pentru a proteja angajații spitalelor și pacienții din spitale.

Punem în practică în continuare planul de pregătire a spitalelor pentru tratarea pacienților infectați. Păstrăm practic aceeași strategie stabilită și gradual pregătim spitalele care intră în dispozitivul strategic gândit pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus.

Îi asigur pe toți românii că Guvernul, Ministerul Sănătății, toate instituțiile din subordinea Guvernului aflate în prima linie își fac datoria și au ca obiectiv apărarea sănătății și vieții cetățenilor români”.