spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

„Neputinciosi în tãcere”: peste 60 de vasluience abuzate fizic si emotional

- Advertisement -

ÎMPOTRIVA VIOLENTEI… Statistici dureroase în judetul Vaslui: de la începutul anului si pânã acum, 46 de femei victime ale violentei în familie, însotite de 92 de copii, au fost gãzduite în centrele specializate ale DGASPC Vaslui, iar alte 20 de vasluience au avut nevoie de consiliere specializatã. Pentru combaterea si prevenirea fenomenului de violentã intrafamilialã, DGASPC si Episcopia Husilor au început o campanie denumitã sugestiv „Neputinciosi în tãcere”. Aceasta constã în 30 de zile de activism împotriva violentei în familie si înglobeazã 17 sesiuni de informare, constientizare si diseminare realizate în 9 localitãti din judet si din afara acestuia, ce au avut ca grup tintã atât femei cât si bãrbati, elevi de liceu si specialisti care instrumenteazã astfel de situatii. „Cu sprijinul Episcopiei Husilor, în zilele de 21 si 25 noiembrie, la finalul slujbelor religioase oficiate, toti preotii din judetul Vaslui vor adresa credinciosilor mesajul Preasfintitului Pãrinte Ignatie, Episcop al Husilor, cu privire la efectele dramatice în structura familiei a fenomenului violentei intrafamiliale, în scop de constientizare si tolerantã zero fatã de agresiune, indiferent de forma în care se manifestã”, anuntã reprezentantii DGASPC.

De asemenea, acestia au precizat cã „la nivel intra-institutional, cele douã centre de urgentã pentru victimele violentei în familie, sunt organizate întâlniri tematice cu persoanele care beneficiazã la acest moment de servicii si suport de specialitate în cadrul DGASPC Vaslui, cu accent pe valorificarea resurselor interioare în depãsirea situatiilor de crizã si identificarea unor alternative dezirabile. Totodatã, Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui lanseazã un apel la atitudine împotriva violentei de orice tip. Apreciem violenta în familie drept o încãlcare gravã a drepturilor omului si apreciem ca fiind necesarã informarea victimelor violentei în familie cu privire la drepturile consacrate prin lege si a modalitãtilor de exercitare a acestora, astfel încât violenta sã nu mai fie perceputã ca o situatie „normalã”. Considerãm importantã depãsirea barierelor sociale, scãderea gradului de tolerantã si combaterea stereotipiilor si miturilor asupra fenomenului de violentã în familie, care promoveazã ideea cã acest gen de incidente trebuie sã rãmânã secrete, ascunse, în vederea pãstrãrii unei imagini pozitive a familiei. Mituri precum „violenta în relatiile de cuplu se întâmplã numai o singurã datã”, „violenta emotionalã este mai putin gravã decât cea fizicã”, „nimeni nu mã poate ajuta sau salva” ori „copilul trebuie sã stie de fricã”, trebuie dezmintite la nivel social printr-o argumentare clarã si oferirea de alternative viabile”.

„Modelele familiale disfunctionale determinã interiorizarea unor norme morale si sociale viciate”

Nu întâmplãtor luna noiembrie a fost aleasã pentru desfãsurarea acestei campanii. Pe 25 noiembrie se celebreazã Ziua Internationalã pentru eliminarea violentei împotriva femeilor. Cu acest prilej, reprezentantii DGASPC trag un semnal de alarmã: „Victimele violentei în familie au tendinta de a justifica comportamentul agresorului, dezvoltând la nivel psihic diverse mecanisme de apãrare menite spre a face fatã realitãtii. Este deseori prezentã autoculpabilizarea, majoritatea victimelor consumându-si energia în directia „împãcãrii”, „neprovocãrii agresorului”. În cadrul problematicii violentei în familie, subliniem consecintele negative ale acesteia asupra copiilor, fiind periclitatã dezvoltarea si bunãstarea acestora. Modelele familiale disfunctionale determinã interiorizarea unor norme morale si sociale viciate, iar pe termen lung produc consecinte negative în conturarea personalitãtii, izolare afectivã si socialã, dezvoltarea unor complexe de inferioritate si a unor atasamente nesigure si dezorganizate. În vederea prevenirii si combaterii violentei în familie, ne propunem sã promovãm implicarea socialã, identificarea si mobilizarea resurselor individuale, cât si a celor comunitare în scopul stopãrii acestui fenomen. Acest lucru este realizabil printr-un efort comunitar în directia schimbãrii mentalitãtilor si a practicilor abuzive în cadrul familiei, sustinerea atitudinilor de responsabilitate socialã si întelegerea reciprocã, încurajarea modelelor comportamentale pozitive si a modalitãtilor eficiente de rezolvare a conflictelor. De asemenea, promovãm disciplinarea non-violentã a copiilor ce asigurã premisele unei dezvoltãri armonioase si pune bazele unei societãti sãnãtoase”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.