spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Noul Cod al Muncii – noi drepturi ale angajatilor

- Advertisement -

NOUTÃTI…A intrat în vigoare Noul Cod al Muncii, care aduce mai multe modificãri în ceea ce priveste efectuarea concediului de odihnã. Absentele nemotivate si concediile fãrã platã se vor scade din vechimea totalã în muncã! În acelasi timp, angajatorii sunt obligati sã acorde angajatilor concediile de odihnã, chiar si în conditiile în care angajatii au fost în concediu medical!

Dupã adoptarea de cãtre deputati în decembrie 2014, si dupã ce contestatia formulatã de mai multi parlamentari a fost repinsã de Curtea Constitutionalã, Noul Cod al Muncii a fost promulgat sãptãmâna trecutã de presedintele Johannis si a intrat în vigoare începând de ieri. Noul Cod al Muncii aduce o serie de modificãri vechiului act normativ, cele mai importante fiind cele care privesc concediile de odihnã, maternitate, ori pentru îngrijirea copilului bolnav, dar si privind luarea în considerare la stabilirea vechimii în muncã a concediilor fãrã platã. Conform noului act normativ, concediul medical, cel de maternitate, dar si concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi considerate zile de muncã, în consecintã, perioadele respective nu vor mai fi scãzute din numãrul de zile de concediu de odihnã de care beneficiazã angajatii. De asemenea, perioadele respective vor fi luate în considerare la stabilirea vechimii în muncã, spre deosebire de absentele nemotivate, ca si perioadele de concediu fãrã platã, care vor fi scãzute din zilele de muncã si nu vor mai fi luate în calcul la stabilirea vechimii în muncã. Noul act normativ introduce si precizarea potrivit cãreia salariatul va avea dreptul la concediu de odihnã chiar si în situatia în care concediul medical se va întinde pe durata unui întreg an calendaristic. Dacã din motive justificate, salariatul nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihnã în decurs de un an calendaristic, atunci angajatorul este obligat sã acorde concediul de odihnã neefectuat într-o perioadã de 18 luni, începând cu anul urmãtor. În plus, dacã relatia de muncã între angajat si angajator se terminã fãrã efectuarea concediului de odihnã la care angajatul are dreptul proportional cu numãrul de zile lucrate, angajatorul este obligat sã-i plãtescã contravaloarea zilelor de concediu de odihnã neefectuate.

Principalele modificãri aduse Codului Muncii:

Articolul 145:

„(4) La stabilirea duratei concediului de odihnã anual, perioadele de incapacitate temporarã de muncã si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se considerã perioade de activitate prestatã.

(5) În situatia în care incapacitatea temporarã de muncã sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuãrii concediului de odihnã anual, acesta se întrerupe urmând ca salariatul sã efectueze restul zilelor de concediu dupã ce a încetat situatia de incapacitate temporarã de muncã, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmeazã ca zilele neefectuate sã fie reprogramate.

(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnã anual si în situatia în care incapacitatea temporarã de muncã se mentine, în conditiile legii, pe întreaga perioadã a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sã acorde concediul de odihnã anual într-o perioadã de 18 luni începând cu anul urmãtor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.”

Articolul 146:

„Art. 146. – (1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an.

(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihnã anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauzã, angajatorul este obligat sã acorde concediul de odihnã neefectuat într-o perioadã de 18 luni începând cu anul urmãtor celui în care s-a nãscut dreptul la concediul de odihnã anual.

(3) Compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat este permisã numai în cazul încetãrii contractului individual de muncã.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.