spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
24-apr.-2024

Noul Cod Fiscal îi nenoroceste pe micii întreprinzãtori

- Advertisement -

Camera Deputatilor a adoptat, joi, legea noului Cod Fiscal. Amendamentele noului Cod vizeazã reducerea TVA-ului la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 si la 19 % de la 1 ianuarie 2017. Noul cod prevede ca pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul cu pânã la 500 %. Însã cei mai afectati de noul Cod vor fi micii întreprinzãtori, cei care desfãsoarã activitãti economice în locuinte, care vor trebui sã plãteascã impozite si de zece ori mai mari.

Concret, dacã un proprietar persoanã fizicã are în locuintã si un magazin sau cabinet, adicã desfãsoarã o activitate economicã, acesta plãteste acum un impozit egal cu vecinul care doar locuieste în propria casã. Dupã 1 ianuarie 2016, vecinul va plãti în continuare acelasi impozit pe casa lui, care are “destinatie rezidentialã”, în timp ce proprietarul cu activitate economicã va plãti un impozit de 10 ori mai mare, pentru cã locuinta lui are (si) “destinatie nerezidentialã”.

Cum calculãm taxa pe magazinul din sufragerie ?

Un apartament care are transformatã una din camere în chiosc va avea utilitate mixtã. Prin urmare, partea utilizatã ca locuintã se va impozita la fel ca pânã acum, cu o cotã de impunere între 0,08 % si 0,12 %. În acelasi timp, partea de locuintã utilizatã ca magazin va avea scop nerezidential, prin urmare se va impozita cu o cotã între 0,2 % si 1,3 %. În cazul clãdirilor rezidentiale valoarea impozabilã se determinã de cãtre organele fiscale, pe baza suprafetei construite, în timp ce în cazul utilizãrii nerezidentiale valoarea impozabilã rezultã din pretul achitat, costul de constructie sau valoarea reevaluatã. Micii întreprinzãtori vasluieni se tem cã noile cote de impozitare vor sugruma mediul de afaceri.

“Ordinele sunt date de afarã. Sunt avantajate marile magazine strãine”

Potrivit calculelor, dacã pânã acum cei care au desfãsurat activitãti economice în locuinte au plãtit impozit pe clãdire în valoare de câteva sute de lei de lei, în urma aplicãrii noului Cod Fiscal, impozitele vor creste la ordinul miilor de lei. Camelia Isac face parte din micii întreprinzãtori vasluieni. Are magazin la parterul unui bloc de lângã scoala “Elena Cuza” Vaslui. La fel ca majoritatea micilor întreprinzãtori, este foarte nemultumitã de noul sistem de impozitare. “Cu noile prevederi, nu am cum sã mai fac fatã pe piatã. Nu am de unde sã plãtesc un impozit de 10 ori mai mare. Îmi voi da afarã angajata si îmi voi închide magazinul. Altã solutie nu am. Aici se si vrea sã se ajungã, pentru cã, dupã pãrerea mea, ordinele sunt date de afarã. Strãinii ne forteazã sã ne închidem afacerile, sã stãm la mâna lor. Lumea trebuie sã se ducã sã cumpere numai de la marile supermaketuri”, ne-a declarat Camelia. Potrivit reprezentantilor IMM-urilor, în urma noului sistem de impozitare, la nivel national vor dispãrea aproximativ 100.000 de firme.

“Vestile nu sunt prea bune pentru micii întreprinzãtori”

Presedintele Asociatiei Patronale a Intreprinzãtori Mici si Mijlocii, Ovidiu Copacinschi, este de pãrere cã noul Cod Fiscal este bun pentru mediul de afaceri, dar dacã nu va fi însotit de o strategie solidã de dezvoltare economicã, urmãrile vor fi catastrofale pentru micii întreprinzãtori. “Prevederile din noul Cod Fiscal sunt bune, apreciate de mediul de afaceri, dar nu sunt însotite de o strategie de dezvoltare economicã pe o perioadã medie si lungã. Fãrã aceastã strategie care sã se întindã pe o perioadã de cel putin 10-20 de ani, aceste prevederi riscã sã fie doar o perdea de fum. România are un potential imens în toate domeniile de activitate. Ca sã vã dau un exemplu între ce am fost si ce am ajuns, România a avut pânã în anul 1990, la Ploiesti, cel mai mare institut de cercetare din lume în domeniul petrolier. Azi vin altii sã ne învete cum sã bãgãm o sondã în pãmânt. În ceea ce-i priveste pe micii i

întreprinzãtori, cei care desfãsoarã activitãti economice în propiile locuinte, care au un magazin, un chiosculet, noul Cod Fiscal nu vine deloc cu vesti bune. Dacã ne gândim cã impozitul pe aceste spatii va creste si de 10 ori, putem spune cã aceastã pãturã socialã va fi nenorocitã. IMM-urile, care ar trebui sã fie prioritatea 0 a oricãrei guvernãri, în România sunt privite cu foarte multã indiferentã. Vorbesc des cu micii afaceristi, care se plâng cã în fiecare sãptãmânã sunt vizitati de ANAF, de Politia Economicã. N-am auzit ca acelasi lucru sã se întâmple si cu marile magazine, cele strãine. La fiecare deschidere de astfel de magazin se vorbeste de crearea a 100-150 de locuri de muncã, dar nimeni nu spune cã pe o razã de 3-5 kilometri în jurul lui, toate micile magazine se închid si astfel dispar poate de zece ori mai multe locuri de muncã”, ne-a declarat presedintele Asociatiei Întreprinderilor Mici si Mijlocii Vaslui.

Aveti clãdiri sau terenuri neîngrijite ? Impozitul creste de cinci ori !

În cazul în care detineti un teren pe care nu ati construit nimic sau o casã de care ati uitat si nu v-ati mai interesat de ea, primãria va putea, începând cu 2016, sã vã punã la mari cheltuieli, adicã sã vã perceapã un impozit de cinci ori mai mare decât la ora actualã. Si asta pentru cã deputatii din Comisia de buget-finante au fost de acord ca în noul Cod Fiscal sã prevadã o asemenea posibilitate. Criteriile de încadrare în categoria clãdirilor si terenurilor neîngrijite, precum si procedura de aplicare se vor adopta prin hotãrârea Consiliului local, iar clãdirile si terenurile încadrate la aceastã categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale. Tot în aceastã categorie vor intra si terenurile agricole care nu au mai fost lucrate cel putin doi ani consecutivi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.