spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Noul director al DSVSA Vaslui: „Oamenii pot sã-si taie porcii din gospodãrii. Declarãm rãzboi total samsarilor de animale!”

- Advertisement -
ANUNT... Directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea a anuntat cã „se pot tãia porcii din gospodãrii fãrã nicio problemã, pentru consumul propriu".

UNDÃ VERDE… Dr. Mihai Ponea, noul director executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a tinut sã lãmureascã anumite informatii care au apãrut în judet, în ultima perioadã, printre care si cele legate de sacrificarea porcilor în gospodãriile populatiei. „Au circulat multe zvonuri, însã vreau sã anunt public populatia judetului Vaslui cã se pot tãia porcii din gospodãrii fãrã nicio problemã, pentru consumul propriu. Dupã sacrificare însã, fiecare proprietar trebuie sã meargã sã facã examenul trichineloscopic al cãrnii, este conditie obligatorie. Rãzboiul pe care îl ducem si îl vom continua în perioada urmãtoare este cu samsarii de animale, de aceea vom înãspri controalele pe drumurile nationale, pentru a preveni rãspândirea pestei porcine africane”, spune dr. Ponea.

Este stare de alertã la DSVSA Vaslui, institutie care îsi propune sã controleze si sã închidã toate focarele de pestã porcinã africanã. De aceea, din dispozitia directorului executiv al DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, institutia va intensifica actiunile de control în trafic pe perioada sãrbãtorilor de iarnã, tocmai pentru a preveni rãspândirea Pestei Porcine Africane (PPA). „Având în vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane si în contextul debutului sezonului rece, în care sacrificarea traditionalã a suinelor din gospodãrii cunoaste o crestere semnificativã pânã la sfârsitul anului, DSVSA Vaslui comunicã mãsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea rãspândirii Pestei Porcine Africane (PPA). Astfel, este permisã sacrificarea traditionalã a porcilor crescuti în gospodãriile populatiei din judetul Vaslui pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stãrii de sãnãtate a animalului, acesta trebuie sã anunte de urgentã medicul veterinar de liberã practicã, împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistentã, de pe raza teritorialã respectivã, în vederea examinãrii antemortem sau post-mortem a animalului si a recoltãrii de probe (dacã situatia o impune), în vederea examinãrii de laborator”, spun specialistii DSVSA Vaslui.

Medicii veterinari trebuie anuntati în mod obligatoriu, în anumite situatii

„Este obligatorie anuntarea medicului veterinar de liberã practicã în urmãtoarele situatii: înainte de sacrificare, când se constatã aparitia unor modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului (inapetentã, febrã, pielea se înroseste, apoi devine cianoticã, arcuire a spatelui, mers greoi, vomã sangvinolentã, diaree abundent sangvinolentã etc.); dupã sacrificarea animalului, când se constatã existenta unor modificãri ale organelor interne si anume: splina mult maritã de culoare rosie sau neagrã, ficat mult mãrit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulãri de lichide în cavitãti etc. Precizãm cã în cazul confirmãrii unui focar de Pestã porcinã Africanã la porcinele din gospodãriile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despãgubiti, în conditiile respectãrii legislatiei sanitare veterinare”, spune directorul executiv al DSVSA Vaslui. Cetãtenii judetului Vaslui trebuie sã stie cã este interzis consumul cãrnii de porc, fãrã a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, cei care sacrificã porci în aceastã perioadã trebuie sã se prezinte la medicul veterinar, cu probe de carne în vederea efectuãrii examenului trichineloscopic. „Transmitem aceste informatii în vederea constientizãrii consumatorilor asupra riscurilor pentru sãnãtatea publicã, riscuri care decurg în cazul tãierii animalelor în spatii neaprobate si fãrã supraveghere sanitarã veterinarã, a difuzãrii virusului PPA, precum si în cazul consumului de carne de porc, care nu a fost testatã pentru identificarea Trichinella spp”, spune dr. Ponea.

Din ce în ce mai multe controale în trafic, pe drumurile din judetul Vaslui

Începând cu data de 11 decembrie 2019 si pânã în data de 7 ianuarie 2020, Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor va intensifica actiunile de control în trafic, în colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, si, respectiv, al municipiului Bucuresti cu scopul prevenirii rãspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Având în vedere aparitia unor focare de pestã porcinã africanã (PPA) în localitãti din judetul Vaslui, precum si în Galati, Vrancea, Neamt, Iasi sau în tãrile vecine (Republica Moldova, Ucraina), conform datelor publicate de cãtre Oficiul International pentru Epizootii (OIE), la nivel national s-a dispus luarea urmãtoarelor mãsuri: achizitionarea de porcine si produse din carne provenite de la acestea sã nu se facã de la persoane neautorizate si fãrã documente sanitar- veterinare; intensificarea controalelor privind circulatia si respectarea prevederilor privind miscarea porcilor vii, a cãrnii si produselor din carne de porc; efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic, în cazul sacrificãrilor din gospodãrii pentru consum propriu; intensificarea controalelor rutiere în vederea descurajãrii comertului ilegal de porcine si produse provenite de la acestea; verificarea respectãrii normelor sanitar-veterinare privind identificarea si înregistrarea animalelor; intensificarea controalelor în vederea interzicerii cresterii extravilane a porcilor (stâne, cantoane, societãti agricole, alte clãdiri dezafectate etc.).

Pânã pe 7 ianuarie, se lucreazã în regim prelungit la toate circumscriptiile sanitar veterinare

Totodatã, tinând cont de faptul cã examinarea cãrnii provenitã de la porcii sacrificati în vederea depistãrii trichinelozei este obligatorie, programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic este extins înaintea Crãciunului si este conceput astfel încât toti cetãtenii sã poatã efectua aceastã testare. De la finalul lunii noiembrie, centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum si programul de lucru al acestora, în judetul Vaslui, sunt urmãtoarele: Mun. Vaslui: (CSVSAO) Circa de Control Alimente din Piata Traian; (CSVSAO) Circa de Control Alimente din Piata Centralã; Mun. Bârlad: (CSVSAO) Circa de Control Alimente din Piata 9 Mai (Sf Ilie); (CSVSAO) Circa de Control Alimente din Piata Micã; Mun Husi: (CSVSAO) Circa de Control Alimente din Piata Victoriei; Orasul Negresti: (CSVSAO) Circa de Control Alimente din Piata Centralã; Orasul Murgeni: (CSVSAO) Circa de Control Alimente din str. Doctor Emil Juvara nr. 2 (lânga Notariat). Programul de lucru este, de luni si pânã vineri, de la 7.00 la 17.00, sâmbãta si duminica de la 7.00 la 11.00. Important de stiut: examenul pentru trichinella spp. se va efectua si de cãtre medicii veterinari de liberã practicã din localitãtile rurale. Numãrul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanentã, numãrul de telefon este 0235/421121, fax 0235/421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro, unde cetãtenii pot sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor. „Aceastã decizie a fost luatã pentru a facilita cetãtenilor accesul la informatii si pentru a sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind cresterea nivelului de risc pentru pesta porcinã africanã, fenomen care ne preocupã extrem de mult, în aceastã perioadã”, a spus dr. Mihai Ponea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.