|

Noul Episcop al Husilor este seful serviciului secret al Mitropoliei Moldovei!

NUMIRE… Arhimandritul Nichifor Horia pare sã fie, conform unor surse demne de încredere, noul Episcop al Husilor. Putini credinciosi din judetul Vaslui au auzit de acest preot extrem de sever, devenit arhimandrit la 43 de ani si exarh mãnãstiresc peste Mitropolia Moldovei si Bucovinei, adicã sef al serviciului secret de la MMB. Despre noul episcop se stie doar cã studiile superioare l-au calificat pentru o meserie de inginer, însã acesta a ales calea duhovniceascã. În prezent, arhimandritul este cunoscut ca unul dintre duhovnicii Iasului, iar tinerii cautã sã fie în prezenta lui, mai ales la conferintele pe care le sustine. Se pare cã decizia nominalizãrii noului episcop s-a luat la sedinta Internationalã a Tinerilor Ortodocsi, de la Iasi, din perioada 1-4 septembrie a.c., atunci când Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ÎPS Teofan, a avut discutii cu Patriarhul Daniel despre cea mai potrivitã persoanã care sã preia postul de episcop de Husi. Patriarhul a ascultat nominalizãrile fãcute de Mitropolit, printre care se afla si arhimandritul Iustin Dragomir, de la Rãdãuti, dar si PS Calinic Botosãneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasului, însã ar fi cerut ca noul episcop sã fie numit staretul de la Mãnãstirea “Trei Ierarhi”, arhimandritul Nichifor Horia, cel pe care tot el l-a avansat în functie, în urmã cu câtiva ani, acum sef peste mãnãstirile din Moldova, pe linie administrativã. Revoltãtor este cã, în acest timp, la Episcopia Husilor se lucreazã de zor la modificarea tuturor documentelor contabile, la ordinul lui Corneliu Onilã, cel care refuzã sã plece din Palatul Episcopal tocmai pentru a supraveghea aceastã actiune ilegalã. ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, desi stie de aceste mismasuri ale fostului episcop, nu miscã un deget pentru a repune ordinea în eparhie.

Arhimandritul Nichifor Horia este, se pare, conform surselor noastre din Bisericã, propunerea acceptatã de Patriarhul Daniel pentru postul de Episcop al Husilor. Discutia despre noul episcop a avut loc la începutul acestei luni la Iasi, la întâlnirea tinerilor ortodocsi, mai ales cã seful Bisericii Ortodoxe Române a dorit sã afle care sunt optiunile pentru postul lãsat liber de Onilã desfrânatul. În discutii a fost si arhimandritul de la mãnãstirea Bogdana, din Suceava, Iustin Dragomir, însã se pare cã s-a cãzut de acord ca acesta sã rãmânã în Bucovina, acolo unde are de implementat un proiect de 22 milioane lei. Vom vedea dacã informatiile sunt corecte, cert este cã sedinta Sinodului BOR, în care se va decide numele noului episcop va avea loc la finele lunii octombrie, în perioada 27-29 octombrie. Mai este timp destul pentru unele schimbãri, însã se pare cã decizia a fost luatã în favoarea arhimandritului de la “Trei Ierarhi”, care ar fi acceptat sã devinã noul episcop de Husi.

Iatã cât de dur este noul episcop de Husi!

Unele informatii oficiale aratã cã arhimandritul de la Iasi este foarte sever, atunci când este vorba de aplicarea legilor bisericesti. Ultimul scandal în care a fost implicat arhimandritul Nichifor Horia s-a petrecut la finele lunii iunie. Atunci, douã mãicute de la o mãnãstire din judetul Iasi acuzau faptul cã au fost date afarã din mãnãstire si alungate de celelalte maici. Initial, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost nevoitã sã-si cearã scuze de la cele douã maici de la Mãnãstirea Frumoasa pentru faptul cã au fost agresate de cãtre celelalte vietuitoare ale mãnãstirii si alungate în stradã, una dintre maici având nevoie de spitalizare, însã s-a dovedit cã realitatea era alta. Dupã ce analizat comportamentul mãicutelor alungate, pãrintele exarh Nichifor le-a dat maicilor de la Miclãuseni, Iasi, trei optiuni: sã plece în douã zile din mãnãstire oriunde vor dori, sã fie sanctionate conform art. 5 litera j) din regulamentul BOR cu o sanctiune temporarã sau sã fie evacuate cu ajutorul legii statului. Atunci, pãrintele exarh a vorbit despre “aceeasi familie religioasã” a celor ce nu pomenesc ierarhul locului si a încercat sã facã o comparatie între schimbarea calendarului din 1925, care, desi a fost o gravã eroare sub aspectul unitãtii liturgice a Bisericii Ortodoxe, nu s-a constituit într-o cãdere dogmaticã, asa cum s-a constituit legiferarea ecumenismului la nivelul întregii Ortodoxii si acordarea unui statut eclesial ereziilor si sectelor, încercând sã le spunã maicilor cã pãrintele Ioanichie Moroi si pãrintele Ilie Cleopa nu au plecat din mãnãstire când s-a schimbat canonul. Când maicile au spus cã ar dori si ele sã li se lase timp sã mediteze, pãrintele exarh a spus cã “dacã ati fi avut viatã sfântã”, Dumnezeu le-ar fi luminat deja. Într-adevãr, viata sfântã este greu de dobândit; ea e cu atât mai greu de dobândit cu cât esti mai departe de centrele eparhiale si mitropolitane.

Mitropolia Moldovei tace, în timp ce registrele de la Episcopia Husilor sunt modificate din ordinul lui Onilã

În acest timp, la Episcopia Husilor se petrec fapte foarte grave, despre care sefii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au auzit, însã refuzã sã ia vreo mãsurã. Conform unor surse din Episcopie, contabila Eparhiei si consilierul economic Serafim lucreazã de zor la modificarea registrelor contabile, pentru cã fostul episcop a lãsat în urma sa nereguli de domeniul penalului. Se pare cã, de asta, Corneliu Onilã refuzã sã plece din palatul episcopal, mai ales cã sefii Patriarhiei stiu cã acesta refuzã sã plece la locatiile stabilite de sefii Bisericii Ortodoxe Române. Ani de zile, Onilã a patronat un mare dezastru în contabilitatea Episcopiei, devalizând aceastã eparhie sãracã. Acum, pe ultima sutã de metri de dinaintea numirii noului episcop, Onilã a cerut ca toate registrele sã fie “albite”, pentru a nu fi acuzat de devalizarea episcopiei. Mitropolia Moldovei nu ar fi strãinã de aceste operatiuni scandaloase, însã preferã sã tacã si sã-l lase pe fostul episcop sã încalce legea în continuare. Dar, ceea ce este mai jenant este cã, în ultimele zile, Onilã ar fi lansat acuze la adresa unor consilieri pe care i-a avut în timp ce era episcop, spunând cã… i-au spãlat creierul!

Preotul Raritã, autorul moral al denuntului de la DNA Iasiî. Onilã amenintã cu lista celor 19 preoti care vor pãtimi pentru cã l-au “lucrat”

În nebunia sa, Corneliu Onilã îl acuzã pe preotul Giani Raritã, consilier episcopal, de faptul cã i-a spãlat creierul si l-a sfãtuit sã meargã la DNA Iasi, tocmai pentru a-l distruge. “Am încãlzit sarpele la sân, cu acest Raritã! El m-a fãcut sã mã duc la DNA, dar ascundea secrete, mi-a spãlat creierul si nu îmi dãdeam seama. O sã plãteascã, si el si toti ceilalti care m-au lucrat”, amenintã Onilã, în timp ce refuzã sã plece de la episcopie. În nesimtirea sa, fostul episcop a fãcut o listã cu 19 preoti, pe care s-a jurat cã îi va face sã pãtimeascã, pentru faptul cã nu mai este în fruntea eparhiei. “Toti cei 19 preoti vor plãti cu vârf si îndesat pentru cã am pierdut functia de episcop. Oricât va dura, mã jur cã îi voi face sã sufere”, a spus Onilã, dovedind cã este mai decis ca niciodatã sã se rãzbune. Dar, ceea ce este mai trist este faptul cã Mitropolitul Moldovei refuzã sã ia vreo decizie în cazul lui Onilã si sã-l trimitã la o mãnãstire sau o altã casã pusã la dispozitie de Bisericã, lãsându-l sã doarmã în palatul episcopal, acolo unde îsi face de cap în continuare.