spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Noutãti la examenul de Definitivat

- Advertisement -

Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a publicat metodologia examenului de Definitivat din anul scolar 2016-2017. Au apãrut câteva modificãri, cum ar fi întocmirea unui portofoliu profesional personal, scoaterea subiectele de psihopedagogie de la proba scrisã sau cea referitoare la calendarul desfãsurãrii acestui concurs. Astfel, înregistrarea în aplicatie a candidatilor care sustin proba scrisã în sesiunea 2017 se face pânã pe 21 octombrie 2016, iar proba scrisã va avea loc pe 20 aprilie, anul viitor. Nota minimã de promovare a examenului este 8 (opt).

Cadrele didactice vasluiene care trebuie sã sustinã examenul de definitivat anul acesta scolar vor fi surprinse de faptul cã structura acestuia s-a schimbat, fiind introduse mai multe noutãti. Portofoliul profesional este una dintre aceste nouãti. „Portofoliul profesional personal este particularizat pentru una din clasele/grupele din norma didacticã a candidatului si evalueazã nivelul de competentã didacticã a acestuia, urmãrind adaptarea pregãtirii psihopedagogice la specificul clasei/grupei selectate. În elaborarea portofoliului profesional personal, candidatul respectã precizãrile formulate în programa de pedagogie si elemente de psihologie scolarã în vigoare, corespunzãtoare functiei didactice ocupate”, se aratã în metodologie. De asemenea, s-a renuntat la psihopedagogie, iar proba scrisã va contine subiecte din disciplina de specialitate, metodica predãrii acesteia, precum si din didacticã. Potrivit metodologiei, prima etapã, eliminatorie, constã în sustinerea a douã inspectii de specialitate, realizate la 4 activitãti didactice, si în evaluarea portofoliului profesional. A doua etapã, finalã, constã într-o probã scrisã. „În structura lucrãrii scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodicã de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu”, se mai aratã în metodologie.

Cine poate sustine definitivatul

„Stagiul de practicã obligatoriu pentru obtinerea definitivãrii în învãtãmânt are o duratã de un an scolar (sau ore de predare echivalente normei de un an) fiind un stagiu efectiv de predare la catedrã, în sistemul national de învãtãmânt preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite”, aratã metodologia. Candidatii care se aflã în primul an de activitate nu pot sustine proba scrisã în acest an scolar, întrucat nu realizeazã stagiul de minim un an la catedrã, conditie obligatorie. Acesti candidati se pot înscrie la examenul de definitivat si pot realiza în acest an scolar prima inspectie, urmând ca în anul scolar urmãtor sã sustinã a doua inspectie, sã li se evalueze portofoliul si sã participe la examenul scris.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.