|

Numãrul cazurilor de cancer pulmonar, în crestere în judetul Vaslui

PROBLEME… Incidenta cazurilor de cancer bronhopulmonar este în crestere în judetul Vaslui, potrivit statisticilor pre­zentate de Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui. Un numãr de 195 de noi cazuri au fost înregistrate pe parcursul anului trecut, cu 53 mai multe comparativ cu 2017. Cifrele au fost prezentate cu prilejul „Zilei Nationale fãrã Tutun“, marcatã în fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie.

În România se înregis­treazã o prevalentã semni­ficativã a consumului de tutun, peste 5 milioane si jumãtate de fumãtori, dintre care mai mult de 5 milioane fumeazã zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încãlzeste) si al tigãrilor electronice se contureazã ca o nouã amenintare la adresa sãnãtãtii populatiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sãnãtate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încãlzeste, respectiv pneu­monia de tip chimic). Studiul GATS România 2018 a arãtat cã prevalenta consumului de tutun în România este de 30,7%.

Adolescentii, tot mai tentati de tutun

Cu toate mãsurile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între anii 2011 si 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin cresterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstã 15-24 de ani (cu o crestere relativã de 48,3%) si al femeilor (cu o crestere relativã de 27%), în conditiile în care proportia celor care au avut o tentativã de renuntare la fumat în ultimul an a suferit o scãdere relativ semnificativã, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacã aproape 5 din 10 fumãtori (48,2%) afirmã cã vor sã renunte la acest obicei în viitor. Potrivit Societãtii Române de Pneumologie, aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumãtori, iar 42.000 de decese pe an sunt cauzate de fumat. Fumatul omoarã mai mult decât alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

Cazurile de cancer bronhopulmonar, în creştere în judeţul Vaslui

Numãrul cazurilor de cancer bronhopulmonar este în crestere în judetul Vaslui, potrivit statisticilor prezentate de Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui. Dacã în anul 2017, au fost luate în evidentã 142 de noi cazuri de neo­plasm bronho-pulmonar, anul trecut numãrul lor a ajuns la 195, cele mai multe consemnându-se în rândul bãrbatilor (159). Cu toate astea, numãrul deceselor cauzate de cancerul la plãmân a scãzut, de la 127 de cazuri în 2017 la 113 în 2018. Anul acesta, în primele nouã luni ale anului au fost înregistrate 111 decese cauzate de cancerul pulmonar. Pentru a atrage atentia asupra acestui bilant îngrijorãtor, Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Vaslui, în colaborare cu Crucea Rosie filiala Vaslui cele­breazã azi, 21 noiembrie, „Ziua Nationalã fãrã tutun“. Activitãtile speci­fice acestei zile se vor desfãsura însã pânã pe 30 noiembrie si vor avea loc la Scoala Gimnazialã nr.1 “Alexandru Vlahutã“, Scoala Gimnazialã nr.1 Bogdãnita, Scoala Postlicealã Sanitarã din cadrul Liceului Sportiv Vaslui, Scoala Postlicealã FEG si Liceul Teoretic ,,Emil Racovitã“ Vaslui.