|

O antenã GSM montatã pe un bloc din Vaslui îi încaierã pe locatari

CEARTÃ… O antena GSM, montatã de un operator de telefonie mobilã  deasupra unui bloc de lângã Spitalul Judetean, a dezbinat asociatia de proprietari în asemenea hal, încât la ultima sedintã s-a apelat la ajutorul reprezentatilor primãriei pentru a mai calma spiritele. S-a ajuns aici dupã ce o parte a proprietarilor de apartamente a solicitat înlãturarea antenei. Acestia spun cã din cauza radiatiilor emise, mai multi locatari s-au îmbolnãvit de cancer. În plus, si structura apartamentelor de la ultimele etaje a avut de suferit, sub greutatea acelui emitãtor. De partea cealaltã sunt locatarii multumiti cã anual le intrã în cont o sumã frumusicã de bani, pentru cã asa cum spune si administratorul asociatiei, firma de telefonie mobilã le-a oferit un “contract destul de consistent”.

De cele mai multe ori, antenele GSM sunt plasate în locuri interzise precum terasele blocurilor, terasele spitalelor sau în apropierea unitãtilor de învãtãmânt. Normele europene referitoare la amplasarea acestor echipamente prevãd o distantã de 200 de metri fatã de locuinte si de 500 de metri fatã de spitale sau unitati de învãtãmânt. O antenã apartinând unei companii de telefonie mobilã, montatã pe terasa blocului 419 din Cartier, a bãgat vrajbã în rândul locatarilor. Unii se plâng de boli grave si avarierea apartamentelor de la ultimul etaj, altii se multumesc cu sume frumoase încasate de la firma respectivã.

“Un vecin a murit de cancer, iar unei vecine îi plouã în apartament din cauza antenei”

Sãptãmâna trecutã a avut loc o sedintã în birourile asociatiei de locatari, în care ambele pãrti si-au apãrat cauza. “Nu credem cã aceastã antenã îsi are locul pe imobilul nostru. Nu este nimeni împotriva câstigãrii unui ban în plus, dar nu cu pretul periclitãrii sãnãtãtii noastre” a declarat o locatarã. Un alt proprietar de apartament merge mai departe si spune cã între asociatie si firma de telefonie mobilã existã o întelegere tacitã. “Contractul dintre asociatia de locatari si firma de telefonie a expirat în urmã cu un an. Antena practic stã ilegal pe bloc. Administratorul si presedintele ne-au pormis cã se vor face demersuri pentru a fi datã jos, dar timpul trece si nu se face nimic. Problema e cã pe lângã radiatiile pe care le emite, extrem de periculoase la adresa sãnãtãtii noastre, antena a afectat si structura blocului. O vecinã s-a plâns cã îi plouã în casã din cauza acelei antene, pentru cã a deteriorat acoperisul.”

“Si eu o vreau datã jos, pentru cã îmi desfãsor activitatea în raza ei”

Administratorul blocului pe terasa cãruia a fost montat echipamentul respectiv ne-a declarat cã nu poate lua decizii fãrã sã tinã cont de majoritatea locatarilor, majoritate care doreste mentinerea antenei acolo. “Înainte de a se plânge, cei nemultumiti ar fi trebuit sã facã demersurile necesare ca acel obiect sã fie înlãturat. Asociatia de proprietari nu poate sã ia o hotãrâre pânã când nu existã acordul a jumãtãtii plus unu din proprietari. Noi vrem de mult sã anulãm acel contract, în schimb ei, proprietarii, au fost cei care si-au dat acceptul. Asociatia de locatari nu primeste nimic de pe urma acelei antene, proprietarii de apartamente primesc. Vorbim de un contract destul de consistent. Ca administrator, nu am niciun interes sã o tin pe bloc, dar nici nu pot sã creez motiv de ceartã atât timp cât majoritatea proprietarilor nu au nimic împotriva antenei. Eu am fãcut un tabel, iar solicitarea majoritãtii era ca acea antenã sã rãmânã pe bloc. Noi nu suntem contra celor care vor sã o dea jos, dacã am putea si azi, cu toate cã e duminicã, am da-o jos. Sãptãmâna trecutã, dupã sedinta pe care am avut-o cu ei, i-am rugat pe cei nemultumiti sã facã un tabel cu semnãturi, pentru a nu fi acuzat cã influentez pe cineva. Eu am vorbit cu reprezentantii firmei respective. Acestia mi-au spus sã fac toate demersurile pentru a putea înainta solicitarea noastrã conducerii firmei. Dacã solicitãm acum înlãturarea acelei antene, abia dupã sase luni se poate da jos, pentru cã trebuie respectate niste clauze din contract. Si eu, care îmi desfãsor activitatea în raza ei, sunt direct interesat sã fie mutatã de acolo, deci în niciun caz nu se poate spune cã asociatia ar avea nu stiu ce interes ascuns” a precizat Lascãr Creangã, administratorul asociatiei de proprietari.