spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
25-apr.-2024

O bacterie deosebit de periculoasã a închis sectia Ortopedie a Spitalului Vaslui

- Advertisement -

ALERTÃ… Sectia Ortopedie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a fost închisã dupã identificarea bacteriei Clostridium Difficile la mai multi pacienti. Doi dintre ei au fost transferati în sectia Boli Infectioase, iar altii au fost externati sau mutati pe alte sectii, pentru ca la Ortopedie sã se facã o dezinfectie totalã. Operatiunea de igienizare se va face în acest weekend, dupã ce conducerea spitalului a chemat din concedii si libere tot personalul sectiei. Pânã când problemele vor fi remediate, pacientii cu probleme de ortopedie vor fi internati în sectia Chirurgie Pediatricã, unde au fost amenajate mai multe saloane.

Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui se numãrã printre unitãtile sanitare din tarã în care se recunoaste public cã existã infectii nosocomiale. Ca atare, zilele trecute, conducerea spitalului si o echipã de control a Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui au decis închiderea sectiei Ortopedie ca urmare a problemelor cu bacteria Clostridium difficile, depistatã la mai multi pacienti. Potrivit managerului SJU Vaslui, Ana Rinder, weekendul acesta se va munci pentru ca problema sã fie remediatã. “În sectia de Ortopedie a Spitalului Judetean Vaslui au fost identificate trei cazuri de pacienti cu infectia de Clostridium Difficile. În acel moment a fost anuntatã Directia de Sãnãtate Publicã. Împreunã cu echipa de control am stabilit modalitatea de abordare a rezolvãrii acestei probleme. S-a luat decizia, pe cât este posibil, sã eliberãm sectia de toti pacientii, astfel încât sã o putem igieniza si dezinfecta. Doi pacienti au fost mutati în sectia de Boli Infectioase, iar o parte au fost externati. Au fost eliberate mai multe saloane în sectia Chirurgie Pediatricã pentru a interna cazurile noi în asa fel încât acestia sã nu fie internati la Ortopedie. Acum, la sfârsitul sãptãmânii, am chemat personalul din libere, din concedii si facem o curãtenie generalã în sectia respectivã”, ne-a spus sefa spitalului.

“Cu riscul de a fi afectatã imaginea spitalului, noi facem raportãri cât mai exacte”

Infectiile nosocomiale reprezintã o problemã realã cu care se confruntã nu doar spitalele din România, ci din toatã lumea. La noi, de cele mai multe ori însã, nu se comunicã în mod real amploarea pe care acestea o au. “Spre deosebire de alte spitale, noi chiar declarãm toate cazurile de infectii nosocomiale, cu riscul de a fi afectatã imaginea spitalului. Prioritatea noastrã este sã declarãm toate cazurile pentru cã, dupã pãrerea mea, astfel de probleme nu trebuie ascunse sub pres“, mai spune managerul Spitalului Judetean Vaslui. Conducerea DSP Vaslui a afirmat cã în cazul infectiilor de la spital s-a pus în aplicare un protocol, în asa fel încât situatia sã fie remediatã cât mai repede. “Spitalul Judetean Vaslui ne-a anuntat cu privire la existenta a trei cazuri de Clostridium. O echipã a Directiei de Sãnãtate Publicã a mers la spital, iar în urma controlului a recomandat punerea în aplicare a protocolului privind infectiile nosocomiale cu clostridium dificile. Unii pacientii au fost izolati, iar saloanele au fost eliberate pentru a fi efectuatã o dezinfectie totalã” a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

250 de cazuri raportate, anul trecut, la nivelul judetului

Anul trecut, în judetul Vaslui au fost înregistrate 250 de cazuri de infectii nosocomiale, 180 dintre ele din cauzã digestivã, aratã un raport al Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, unde au fost raportate 144 de cazuri. La Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad s-au înregistrat 99 de cazuri, iar la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi, doar 7 cazuri. Privind repartitia pe sectii a acestor infectii nosocomiale, rezultã cã cele mai mari probleme sunt la Neurologie (34 cazuri raportate), Chirurgie (21 cazuri raportate), A.T.I. (12 cazuri raportate). Principalele cauze ale acestor infectii intraspitalicesti sunt digestive (180 cazuri), urinare (34 cazuri), plãgi chirurgicale (12 cazuri), septicemie (7 cazuri), respiratorii (6 cazuri). Potrivit reprezentantilor DSP Vaslui, numãrul infectiilor raportate a crescut în 2018 comparativ cu anii precedenti datoritã unei raportãri mai apropiate de realitate.

Ce este Clostridium difficile?

BACTERIA UCIGASÃ… Clostridium Difficile este o bacterie anaerobã, sporulatã si neinvazivã. A fost detectatã pentru prima datã în 1935 în flora intestinalã a unui nou-nãscut. A fost considerat un germen nepatogen pânã în 1978, când a fost identificat drept cauzã de colitã pseudomembranoasã la un pacient tratat cu antibiotice. Din anul 2002 s-a observat în întreaga lume o crestere a numãrului de infectii cu aceastã bacterie, mai exact cu un subtip al ei – ribotipul 027 – care produce o cantitate mai mare de toxinã, dar are si o capacitate crescutã de a genera spori. Sporii sunt foarte rãspânditi în naturã, dar în special în mediul spitalicesc sau în cãminele de îngrijire a vârstnicilor, unde pot trãi mai multe luni. Din 2011, incidenta cazurilor a crescut foarte mult si în România, majoritatea cazurilor fiind produse de ribotipul 027. Scãderea riscului de aparitie a cazurilor de infectie se poate face prin eliminarea abuzului de antibiotice si scãderea transmiterii interumane, prin reguli ce trebuie cunoscute si promovate de întreg personalul medical. Sunt incriminate în transmiterea acestei bacterii: mâinile murdare, administrarea medicatiei orale sau a alimentatiei, folosirea în comun de obiecte contaminate, termometre rectale, intubatia, curãtarea incorectã a suprafetelor, dar si stetoscoape, mansete de tensiometru sau telefoane mobile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.