spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

O bacterie periculoasã atacã angajatii Spitalului de Urgentã Vaslui

- Advertisement -

GRAV…O infirmierã care lucreazã în Sectia de Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a fost trimisã acasã, la începutul acestei luni, dupã ce s-a descoperit cã este infectatã cu bateria Clostridium Difficile. Conducerea spitalului a deschis o anchetã epidemiologicã pentru a stabili dacã aceasta a luat infectia din unitatea sanitarã. Sansele ca infirmiera sã se fi îmbolnãvit la locul de muncã sunt foarte mari având în vedere cã, în prima jumãtate a lunii octombrie, Sectia de Chirurgie a SJU Vaslui a raportat cele mai multe infectii nosocomiale, cinci la numãr.

Situatie îngrijorãtoare la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, acolo unde o infirmierã s-a infectat cu bacteria Clostridium Difficile. Femeia lucra în Sectia de Chirurgie, sectie care în prima jumãtate a acestei luni, a raportate cele mai multe infectii intraspitalicesti. Aceasta a stat acasã cinci zile, cu febrã si stare de rãu, apoi a decis sã se adreseze medicului. A fost internatã la Sectia de Boli Infectioase, unde a primit un tratament specific. “Infirmiera a fost internatã, la începutul lunii octombrie, în sectia de Boli Infectioase, fiind infectatã cu Clostridium. I s-a administrat tratamentul corespunzãtor. Acum este la serviciu, este monitorizatã. Probele care i s-au recoltat au iesit negative, putem spune cã totul este în regulã. Conform protocoalelor, noi am raportat cazul la Directia de Sãnãtate Publicã (DSP), iar în Sectia de Chirurgie am luat mãsuri de igienizare. Avem dezinfectanti, organizãm instruiri cu personalul, însã, din pãcate, în ciuda eforturilor pe care le depunem, mai existã infectii de acest tip”, ne-a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

În prima jumãtate a acestei luni spitalele vasluiene au raportat 19 infectii nosocomiale.

Conducerea SJU Vaslui încearcã acum sã afle dacã infirmiera a fost contaminatã în cadrul unitãtii sanitare. Sansele ca acest lucru sã se fi întâmplat sunt destul de mari, având în vedere cã sectia unde lucreazã femeia a raportat cele mai multe infectii nosocomiale de la începutul acestei luni. În total, spitalele vasluiene au raportat în luna octombrie la DSP Vaslui un numãr de 19 infectii intraspitalicesti. Sectia de Chirurgie a SJU Vaslui e pe primul loc, cu 5 astfel de infectii.

118 infectii intraspitalicesti în 2015

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, în anul 2015 unitãtile sanitare din judetul Vaslui au depistat, declarat si raportat un numãr de 118 de cazuri de infectii intraspitalicesti, dintre care: 90 de cazuri la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, 27 de cazuri la Spitalul Municipal “Elena Beldiman” Bârlad si un caz la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi. La spitalul din Vaslui, cele mai multe infectii au fost declarate la sectia de Chirurgie ( 28 de infectii de plagã chirurgicalã), urmatã de sectia de Pediatrie, cu 12 cazuri de infectii digestive. La unitatea medicalã din Bârlad, cele mai multe infectii intraspitalicesti s-au depistat în sectia de Pediatrie (3 infectii digestive). La Husi, în anul 2015, s-a înregistrat o singurã infectie intraspitaliceascã, la sectia de Obstetricã. La nivelul judetului Vaslui, în anul 2015, infectiile declarate au fost: septicemie- un caz, infectii respiratorii -12 cazuri, infectii digestive -38 de cazuri, infectii urinare -22 de cazuri, infectii organe genitale femei- 4 cazuri, infectii cutanate- 4 cazuri, infectii plagã chirurgicalã -35 de cazuri. Numãrul lor a crescut cu 24 de cazuri fatã de anul 2014, când la nivelul judetului Vaslui au fost raportate 94 de infectii intraspitalicesti.

Ce este bacteria Clostridium Difficile ?

Clostridium difficile este o bacterie care provoacã diverse simptome, care variazã de la diaree la inflamatie a colonului, care poate pune în pericol viata bolnavului. Colita cu clostridium difficile afecteazã persoanele în vârstã internate în spital pe termen lung sau care urmeazã tratamente medicamentoase pe termen lung si apare, de obicei, dupã utilizarea antibioticelor. În ultimii ani, infectiile cu aceastã bacterie au devenit din ce în ce mai frecvente, severe si dificil de tratat. În fiecare an, zeci de mii de oameni se îmbolnãvesc de aceastã boalã. În forma sa usoarã, boala se poate ameliora dacã se opreste administrarea antibioticelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.