|

O carte nouã, în bibliotecile husenilor pasionati de lecturã!

SEMNAL LITERAR… A iesit de sub lumina tiparului volumul de prozã “Visul Oglinzii Venetiene”, semnat de profesoara Doina Harnagea. Cartea are si o variantã în limba francezã, care s-a bucurat de apreciere. “Alcãtuitã din nuvele, meditatii si cugetãri, cartea este un popas pe calea vietii, presãratã cu momente providentiale, pline de mister, în care ne ascundem suferintele sau clipele de realã fericire”, spun criticii literari.

“Doina Harnagea (nãscutã în 1953) a desfãsurat o vastã activitate la Colegiul National “Cuza Vodã” din Husi, ca profesor de stiinte socio-umane si coordonator de programe europene. A participat la Programul Educational European Socrate-Comenius, în colaborare cu universitãti si institutii culturale din Franta, Italia si Finlanda, si la alte cursuri si proiecte europene. A coordonat Tabãra de cercetare arheologicã pentru elevi, din cetatea geto-dacicã de Bunesti-Averesti (jud. Vaslui), important proiect de cercetare, prin care a contribuit la formarea stiintificã a elevilor sãi. Acest volum marcheazã debutul Doinei Harnagea în prozã. Este este expresia fascinatiei pe care o are pentru stiinte, pentru tainele sufletului uman si pentru istoria civilizatiilor. Este, totodatã, rezultatul unor experiente de viatã. Alcãtuitã din nuvele, meditatii si cugetãri, cartea este un popas pe calea vietii, presãratã cu momente providentiale, pline de mister, în care ne ascundem suferintele sau clipele de realã fericire”, au scris reprezentantii editurii Demiurg.

“Poate fi considerat o provocarea lecturalã”

“În acest context dinamic, debutul editorial, “Visul oglinzii venetiene” al doamnei Doina Harnagea, poate fi considerat o provocarea lecturalã, nu atât prin mozaicul textual, cât prin perspectiva unei ideatici prozastice si prin varieratea prin stãrilor de gândire si creatie. Cele douã pãrti, prozã si reflectii, cuprind pagini de prozã scurtã si cugetãri, fiecare cu douã-trei componente. Prima prozã, “Visul oglinzii venetiene”, este circumscrisã unei parabole despre valori perene, ilustrate de trei “eroine” principale, care simbolizeazã frumusetea, întelepciunea si arta. Calvada lumeascã a unor vremuri apuse (cu baroni, contese, stãpâni si jochei, fermecãtori aventuriei, frecventând când sãli cu “mese învârtitoare”, când Salonul cel Mare) este surprinsã în superba-i decadentã. Esecurile din viata stãpânilor tulburã atmosfera de epocã si au consecinte grave asupra stãrii materiale a obiectelor (“unicate”) din patrimoniul aristocratic. (…) Aplicând teoria lui Tudor Vianu despre mesajul lingvistic tranzitiv si reflexiv, constatãm cã în “Cugetãri” autoare tranziteazã rationamente, în timp ce în “meditatiile însingurãrii” se reflectã/se comunicã pe sine. Cine vrea s-o cunoascã introspectiv pe Doina Harnagea, aici o descoperã”, a transmis scriitoarea Lina Codreanu, în recenzia dedicatã acestei cãrti. “Începând de sãptãmâna aceasta, volumul “Visul oglinzii venetiene” va putea fi gãsit la librãria “Luceafãrul” din Husi. De asemenea, poate fi cumpãrat si din librãriile Casei editoriale “Demiurg” din Bucuresti si Timisoara. Lecturã plãcutã!”, a fost mesajul autoarei.