spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

O carte scrisã din nevoia de a arãta adevãrul: „Biserica între necesitate si interese”

- Advertisement -

POLITICA, FRATE… Din cauza unor dispute politice, avute cu preotul din sat, Dan Claudiu Cerbu, Emil Balaur (PNL), un profesor de istorie de la Scoala Gimnazialã „Victor Ion Popa” din comuna Dodesti, a ajuns sã-si doreascã sã se lepede de ortodoxie! Cum preoteasa Loredana Elena Cerbu a ajuns, din 2016, primãrita comunei Dodesti, din partea unui partid opozant (PSD), neîntelegerile dintre profesorul Emil Balaur si familia preotului s-au acutizat. Sãtul sã fie denigrat de preot prin sat, dar si de faptul cã sotia primãritã-preoteasã l-a lasat fãrã functia de director de scoalã, profesorul spune cã i-a scris Episcopului Ignatie al Husilor o scrisoare de renuntare la credinta în care s-a nãscut. Mai mult decât atât, a scris si o carte intitulatã „Biserica între necesitate si interese”, în care aratã cât de necesarã este religia pentru un om si cât de rãu a ajuns în aceste zile religia ortodoxã, din cauza unor interese… politice. Dacã sunteti curiosi, puteti achizitiona cartea profesorului Emil Balaur de la Librãria „Dacri” din Bârlad, contra sumei de 15 lei.

„Suferi de pe urma nedreptãtii unui om rãu? Iartã-l, ca sã nu fiti astfel doi oameni rãi”, scrie Sfântul Augustin si eseul este folosit de profesorul Emil Balaur în cartea sa „Biserica între necesitate si interese”. Emil Balaur, de 49 de ani, fost politist, acum profesor titular de istorie-geografie, gradul I, la Scoala Gimnazialã „Victor Ion Popa” din comuna Dodesti, iubeste pe Dumnezeu, dar este la un pas sã pãrãseascã credinta ortodoxã, pentru cã are divergente grele cu preotul din comuna Dodesti, Dan Claudiu Cerbu, a cãrui sotie, Loredana Cerbu, a ajuns din 2016 primar al comunei Dodesti. Dupã cum ne-a relatat profesorul Balaur, din momentul alegerii sale în functia de primar, Loredana Cerbu, din PSD, si-a pus toatã puterea politicã la bãtaie ca sã-l schimbe pe el din functia de director al scolii din Dodesti, pentru cã el era din PNL, partidul fostului primar. A fost „mãtrãsit” din functie, dupã cum spune el, dar a înteles partea politicã a lucrurilor si a rãmas doar profesor cu gradul I. Ce nu a înteles profesorul Balaur a fost ura cu care, spune el, preotul din sat, sotul preotesei primar, a revãrsat-o asupra lui si a familiei sale!

„Preotul a mers prin sat cu o listã pentru a strânge semnãturi sã fiu dat afarã din scoalã, desi eu sunt titular aici. Pentru cã moral acest preot este greu de evaluat, mama mea a decis sã nu-l mai primeascã în curtea casei niciodatã. Si eu la fel. Asa cã l-a dat mama afarã din curte când a venit cu Ajunul. Si m-am decis sã îl informez pe PS Ignatie, noul Episcop a Husilor, despre intentia mea de a pleca din cultul ortodox din cauza purtãrii acestui preot, ca urmare a implicãrii în politicã a acestui preot de la Dodesti. Îmi rezerv dreptul de a reveni în comunitatea crestin ortodoxã doar în momentul în care constat cã preotul nu se mai implicã în lupta politicã pe plan local, fapt ce presupune ca sotia sfintiei sale sã nu mai candideze pentru ocuparea de functii politice sau sã fie mutat cu serviciul în altã localitate. Precizez faptul cã nu mã voi înscrie la nici o altã religie, confesiune sau sectã religioasã, doar mã retrag din comunitatea ortodoxã si atât.”, a spus profesorul Emil Balaur, pentru urechile PS Igantie, Episcopul Husilor. De altfel, profesorul Balaur i-a trimis Episcopului Ignatie si un e-mail la Episcopia din Husi, cu continutul declaratiei sale.

Din durere … s-a nãscut o carte

Ca sã fie înteles de toatã lumea, profesorul Emil Balaur a scris si o carte, intitulatã „Biserica între necesitate si interese”, unde face o radiografie succintã a Bisericii, evidentiazã rolul Bisericii în societate, dar si scoate la luminã mizeria moralã a multor prelati si chiar a Bisericii în general. Emil Balaur crede cã cele scrise de el vor produce un „reviriment în constiinta populatiei deoarece va constitui un dus rece aplicat Bisericii si clerului, precum si clasei politice, care se scaldã în aceeasi ipocrizie ca si Biserica”, spune profesorul autor, Emil Balaur. Cartea are douã pãrti: ‘Necesitatea si Interesele Bisericii. Printre capitole veti gãsi „Religia de la aparitie la forma organizatã”, „Evolutia Bisericii”, precum si „Megalomania si Opulenta”, „Subminarea din interior” si „Concluzii”. Finalul, ca si începutul cãrtii, este unul … eminescian: „Dacã esti slab, poti merge în genunchi toatã viata, iar dacã esti puternic, ridicã-te si mergi singur, pentru cã <<religia (e) o frazã de dânsii inventatã>>“. Cartea profesorului Emil Balaur, inspiratã din pãtaniile sale politice care au dus la lipsa totalã a încrederii în slujitorii Domnului, gen preotul Dan Claudiu Cerbu, poate fi gãsitã la Librãria „Dacri” din Bârlad, contra sumei de 15 lei. Profesorul Emil Balaur va merge zilele acestea la Episcopia Husilor pentru a discuta cu PS Episcopul Ignatie despre problema sa cu preotul din comunã si implicarea acestuia în politicã, în sensul rãu al cuvântului. Desigur, si pentru a vedea dacã gãseste întelegere la PS Ignatie, cãruia are de gând sã-i povesteascã multe despre lupta sa cu preotul Cerbu. Si-i va dãrui si cartea scrisã de el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.