|

O femeie recent operatã a vrut sã fugã din spital, de frica chirurgului

NECAZ… O huseancã în vârstã de 35 de ani, internatã în aceste zile la spitalul Husi, sustine cã a trãit momente cumplite, din cauza chirurgului care a operat-o. Femeia spune cã a fost operatã de peritonitã si s-a simtit foarte rãu dupã interventie. A decis sã se transfere la un alt medic, lucru care l-a supãrat pe chirurgul Bogdan Popa. Din aceastã cauzã, medicul ar fi fãcut luni un scandal monstru în spital, jignind asistentele si fãcându-le “proaste”. Pacienta sustine cã, speriatã de atitudinea medicului, a vrut sã fugã din spital în capot si pijamale. Au ajuns-o însã din urmã cadrele medicale, care au întors-o în sectie. “Am doi copii acasã si mi-a fost fricã pentru viata mea. Aveam frisoane si de zile întregi puroiul curgea din operatie. Nu am mai vrut sã mã trateze dumnealui”, se plânge femeia. De partea cealaltã, dr. Bogdan Popa neagã acuzatiile si sustine cã el i-a salvat viata, de fapt. Recunoaste cã au apãrut complicatii dupã operatie, dar sustine cã nu era ceva grav.

Femeia în vârstã de 35 de ani, mamã a doi copii, sustine cã a ajuns la “Urgente” duminicã, 31 ianuarie, în jurul orelor 20,00. O durea cumplit burta. De gardã era medicul Bogdan Popa, care a preluat-o. “S-a uitat la mine si a spus cã trebuie neapãrat sã mã opereze, cã nu se stie dacã ajung pânã dimineatã. Eu nu voiam, dar a insistat si pe la ora 22,00 m-a bãgat în operatie. A durat cam 2 ore. M-am simtit foarte rãu dupã operatie zile întregi, aveam frisoane, aveam puroi. Si când îi spuneam domnului doctor cã nu e în regulã, el spunea cã e foarte bine, sunt sãnãtoasã si vineri mã externeazã. Îmi dãdea doar un antibiotic de 2 ori pe zi. Si pe mine mã durea si aveam frisoane si nu mai puteam de rãu ce îmi era, dar dânsul spunea cã este totul foarte bine”, a spus huseanca Violeta Ianos. “Atunci i-am spus frumos, sâmbãtã, dupã o sãptãmânã, cã trebuie sã mã vadã si un alt medic. Nu mai pot sta asa. Copiii mei au nevoie de mamã lângã ei”, a mai adãugat pacienta, cu ochii în lacrimi. În aceeasi zi s-a transferat la un alt medic. Luni, pe 1 februarie, însã, când medicul Popa a venit în sectie, s-a produs scandalul!

Pacienta: “Domnul doctor le vorbea urât asistentelor si le fãcea proaste!”

Violeta Ianos povesteste cã doctorul Bogdan Popa a început sã tipe la asistente. “Cam douã ore a rãcnit la ele, de s-a auzit în tot spitalul. Stiam cã din cauza mea e supãrat, cã am plecat la un alt medic. Asistentele, sãracele, nu spuneau nimic. Dânsul le vorbea urât si le fãcea proaste si în toate felurile. Mie nu mi-a adresat niciun cuvânt. Dar mã simteam vinovatã, cã, din cauza mea, sãracele asistente sunt fãcute în toate felurile. Atunci mi-a venit sã plec din spital. Si cum eram, în pijamale si capot am plecat. Am ajuns doar pânã jos, iar doamnele asistente si domnul doctor au venit dupã mine. Tot atunci, desi eram la alt medic, domnul Popa a venit sã mã panseze. Mi-era fricã si rusine sã îi spun cã nu vreau sã mã mai trateze în niciun fel. Apoi a mai vrut sã îmi facã niste investigatii si n-am mai tãcut si i-am spus sã mã lase în pace. Si asa m-a hãbucit destul”, sustine femeia, care accentueazã faptul cã, în fond, nemultumirea sa este legatã, dincolo de agravarea stãrii sale de sãnãtate, dupã operatie, de atitudinea medicului. “Nu se poate sã strigi asa într-un spital! Nu se poate sã tipi asa la asistente, sã le faci proaste, sã le înjuri, sã sperii pacientii. Asistentele de la chirurgie nu aveau nicio vinã, sãracele, dacã eu am plecat la un alt medic. Au tãcut si au îndurat. Poate sunt învãtate cu felul dumnealui de a fi, dar nu e frumos”, sustine pacienta.

Chirurgul Popa: “Fiecare este liber sa spunã ce doreste!”

De partea cealaltã, medicul Bogdan Popa respinge acuzatiile aduse. Recunoaste însã cã, dupã operatie, au apãrut complicatii. A dat detalii privind starea femeii la internare (peritonitã localizatã de fosã iliacã dreaptã), dar si, în limbaj de specialitate, a descris ceea ce a fãcut pentru pacintã: “Operatia laparoscopie exploratorie, disectia laparoscopicã a blocului aderential pelvin, apendicectomie laparo-asistatã, cu înfundarea bontului apendicular, în bursã cecalã. Lavaj drenaj un tub Douglas. Interventia chirurgicalã a fost efectuatã în urgentã imediatã, la aproxiomativ 2 ore de la prezentarea pacientei, în abdomen regãsindu-se circa 300 ml puroi, o eventualã temporizare a intervetiei atrãgând dupã sine un risc major de generalizare a infectiei peritoneale. Evolutia postoperatorie favorabilã, cu reluarea tranzitului intestinal la 30 de ore postoperator a fost grevatã de o supuratie parieto-abodminalã de fosa iliacã dreaptã (complicatie postoperatorie stipulatã în literaturã de specialitate cu o frecventã între 12 si 15% din frecventa globalã de 60 – 70% a complicatiilor din acest context clinic si diagnostic), tratatã conservator cu antibiotice, antialgice, hidratare adecvatã si pansamente sterile zilnic. Tin sã mentionez cã, desi infectia peritonealã a fost cu E.coli, examenul bacteriologic al culturii din plagã dehiscentã postoperatorie a relevat prezenta P.aeruginosa”, a sustinut medicul. “Abordarea laparoscopicã a fost o abordare fericitã în contextul blocului aderential pelvin postoperator, disectia acestuia permitând drenajul decliv al cavitãtii peritoneale, ceea ce ar fi fost, practic, extrem de riscant într-o abordare clasica (Mc Burney, Jalaguier). Sã nu uitãm cã trãim în sec. XXI, iar prima apendicectomie laparoscopica s-a efectuat în urmã cu 30 de ani”, a mai adãugat acesta. În ceea ce priveste scandalul fãcut în spital cu cadrele medicale, dar si atutidinea reclamatã de pacienta Violeta Ianos, medicul a rãspuns… ca din cãrti: “Consider cã orice atacuri într-o asemenea situatie se regãsesc sub demnitatea educatiei, formãrii si profesiei de chirurg. Fiecare este liber sa spunã ce doreste. Este însã regretabil sã se ajungã ca pacientul ajuns în suferintã la o unitate medicalã sã devinã masa de manevrã în eventualele conflicte total inutile dintre medici. Fac apel pe aceastã cale la o abordare corectã si unitarã a patologiei medico-chirurgicale, conform standardelor actuale. Alte comentarii s-ar regãsi în afara deontologiei profesionale, profesie pe care o respect si o voi sluji indiferent de orice impedimente”, a fost declaratia datã de chirurgul Bogdan Popa.