spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

O frumusete de nuntã a readus traditiile strãvechi în prezent!

- Advertisement -

DIN DRAGOSTE… Doi tineri din Râsesti, care muncesc împreunã în strãinãtate, s-au întors acasã si au fãcut o nuntã de-o frumusete cum rar se mai vede pe meleagurile noastre. Sebastian si Larisa au vrut ca nunta lor sã fie una care sã respecte cât mai multe dintre datinile de pe vremea bunicilor: vornicelul sã conducã nunta, conocãriile sã fie fãcute dupã traditia veche, sã ajungã alaiul în gospodãria nasilor si, apoi, a doua searã, plãcintele sã mai întindã petrecerea încã o noapte de pominã. Fanfara a rãsunat în tot satul în ziua în care mirele si mireasa au mers la cununie. „Vreau sã dau exemplu aceastã nuntã! Acesti tineri nu au uitat de unde au plecat si pentru cã au vrut sã respecte traditia adevãratã, le-a iesit ceva superb. Au venit invitati strãini, din Spania, Italia, prieteni de-ai lor si au rãmas impresionati de cât de frumoase sunt nuntile la noi, în România”, a spus, entuziasmat, primarul Gelu Pecheanu.

Toate nuntile sunt frumoase, însã unele, mai cu seamã cele care respectã traditia din strãbuni, parcã au un farmec ce ajunge numaidecât la inimile celor care au prilejul sã ia parte la ele. Nu demult, doi tineri din satul Râsesti, comuna Drînceni, au fãcut o astfel de nuntã, ecoul acelui eveniment fãcut sub semnul traditiilor din bãtrâni auzindu-se si astãzi în relatãrile celor care au luat parte. Mirii au fost Larisa si Sebastian, doi tineri care, de câtva timp, muncesc în strãinãtate si, cu trudã si chibzuintã, reusesc sã îsi construiascã o viatã mai bunã. Tinerii au revenit acasã, pentru a-si face nunta. Au tinut însã neaparat, ca cele mai multe dintre detaliile despre care auziserã ei la pãrinti si bunici sã fie respectate, tocmai pentru cã, printre strãini, si-au dat seama cã nimeni nu are datini si obiceiuri mai mândre ca ale noastre.

Elemente moderne, alãturi de cele vechime, îmbinate cu bun-gust!

„În altã parte, nuntile sunt reci, fãrã bucuria si entuziasmul acela care ne place nouã, fãrã dragostea si ospitalitatea de la noi. De aceea, acesti copii au spus cã, dacã tot îsi fac o nuntã frumoasã, iar printre invitati vor fi si strãini, atunci sã le arate cum e traditia de plãcutã la noi. Si bine au fãcut!”, povesteste primarul Gelu Pecheanu, cel care le-a oficiat cununia civilã, într-un cadru aparte, care a însemnat si pentru el o… premierã. Concret, tinerii miri au împodobit un spatiu din curtea Bisericii din Râsesti, cu flori albe si decoratiuni de nuntã, iar cununia s-a oficiat în aer liber. „Vã spun cã am acceptat sã fac aceastã cununie în afara Primãriei, pentru cã acesti tineri îmi sunt foarte simpatici. Iar când am vãzut cum au decorat si cât de frumos au fãcut acolo, la Bisericã, mi-am dat seama cã aici e vorba si de bun gust, nu doar de bãnuti. Cã bani au multi, dar doar unii reusesc sã facã lucruri atât de plãcute”, a mai spus primarul.

Vornicelul, conãcãria si fanfara – bucuria unei nunti ca pe vremea bunicilor!

Mirii au tinut neaparat ca un vornicel în costum popular sã conducã toatã nuntã, asa cum era si pe timpul bunicilor. Conãcãria, adicã iertarea cerutã de miri de la pãrinti, sã fie spusã cu toatã solemnitatea si emotia cuvenitã, iar alaiul sã meargã dupã nasi, chiar dacã acestia erau tocmai dintr-un sat de lângã Vaslui. „Cu masinile s-au dus la nasi, cã asa au considerat cã este firesc. Unii nu prea se mai duc dupã nasi, din comoditate, din alte cauze, dar mirii au vrut ca traditia sã fie traditie. Apoi, toatã ziua a cântat fanfara. A rãsunat satul, asa cum era pe vremuri si era o plãcere sã asculti muzica de altãdatã. S-a dansat si s-a bucurat o lume toatã, vãzând mirii frumosi si tineri, sufletul unei nunti fãcute cum era odatã, la noi, în satele noastre”, a spus primarul Pecheanu. Seara, petrecerea s-a tinut la o pensiune din Husi, iar a doua seara, a fost rândul plãcintelor! „Am fost si eu la nuntã, pentru cã, pur si simplu, mi-a plãcut de miri, mi-a plãcut cum au gândit totul. Au fost meseni în costum popular, ceea ce mi-a plãcut foarte mult. Strãinii invitati la nuntã, de prin Italia, Spania parcã, se uitau si sunt convins cã le plãcea. Nu sunt la ei nunti la ca noi! La ei e rece totul. Aici e suflet, e veselie, e chiot, mâncare si dans pânã în zori. Mi-as dori ca toti tinerii nostri sã aibã asemenea nunti. Sigur, e vorba si de bani, dar si de dorinta de a respecta niste traditii vechi, adãugând la elemente noi, care sã facã totul sã fie frumos. Stiu cã mirii muncesc în Anglia, sunt seriosi, cuminti si sper sã se reîntoarcã acasã. Sã adune capital acolo si sã vinã acasã sã investeascã, pentru ca a noastrã comunã sã înfloreascã. Le doresc sãnãtate, fericire si La Multi Ani”, a spus primarul Gelu Pecheanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.