|

O huseancã de la “Cuza Vodã” va reprezenta judetul la Nationala de Psihologie!

AMBITIE… O elevã din Husi, Ada Ianus, de la Colegiul National “Cuza Vodã”, va reprezenta judetul Vaslui la faza nationalã a Olimpiadei de Psihologie! Succesul este cu atât mai notabil, cu cât a fost unul foarte asteptat de Ada, eleva care, la cele mai multe dintre olimpiadele la care a participat, s-a clasat mereu pe podium, între cei mai buni, dar, ca o ironie a destinului, niciodatã pe prima pozitie, ca sã poatã astfel ajunge la etapa pe tarã. Sâmbãtã însã, când a aflat rezultatul, Ada a plâns, ca în fata unui obiectiv împlinit. “Stiam eu cã nu pot termina liceul fãrã sã ajung la Nationalã”, a exclamat ea. Ada Ianus este elevã în clasa a XII-a, Filologie 1, la clasa profesoarei Georgiana Mocanu.

“Ireal. E singurul cuvânt care poate descrie cum mi se pare calificarea aceasta. Am muncit mult pentru a ajunge aici, însã sã vãd, efectiv, acest rezultat, tot îmi pare de necrezut. Doamna profesoarã (si consilier scolar) Ivona Grigorescu m-a sustinut constant si a avut încredere în mine chiar si când eu nu am avut, iar asta a contat foarte mult. E al doilea an când particip la Olimpiada de Psihologie si stiam cã nu pot termina liceul fãrã sã ajung la Nationalã”, a spus Ada Ianus. Succesul a fost cumva previzibil de data aceasta, cãci Ada vrea sã studieze si pe mai departe aceastã disciplinã. “Mai departe o sã urmez Facultatea de Psihologie din cadrul Universitãtii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Oamenii sunt fascinanti si as vrea sã îi descopãr cu adevãrat. Felul în care functioneazã, ce îi face ceea ce sunt, toate substraturile firii umane sunt lucruri pe care îmi doresc sã le cunosc si de aceea am ales aceastã facultate. Locul 1 la “Judeteanã” si calificarea la Nationalã reprezintã o confirmare a ceea ce pot sã fac, dar si o încurajare pentru toate momentele în care îmi pierdusem încrederea. Dacã ar fi sã mã raportez la dificultatea subiectelor de la “Judeteanã”, as zice cã si la “Nationalã” va fi destul de greu. Însã voi fi pregatitã pentru orice mã asteaptã”, spune eleva.

Ambitioasã! Poate sã cadã si “Sherlock Holmes” la Nationalã, cãci huseanca tot va sti ce e de fãcut

La faza pe tarã se asteaptã sã fie dificil, dar sperã sã cadã ceva care sã îi provoace creativitatea. “De exemplu, subiectul al treilea la Psihologie cere întocmirea profilului psihologic al unui pesonaj/unei personalitãti la prima vedere. Dacã ar fi sa aleg însã, Sherlock Holmes îmi vine în minte. Este unul dintre personajele mele literare favorite, deci as putea sã vorbesc în amanunt despre personalitatea si capacitãtile lui uimitoare. În ceea ce priveste celelalte subiecte, e mereu plãcut sã fiu surprinsã de ele. Totusi, mã intereseazã în special “inconstientul” si ar fi minunat sã cadã ceva de genul acesta”, a spus Ada Ianus.