|

O nouă anchetă la Protecţia Copilului Galaţi după ce circa 20 de minori au ieşit lipsă la apel

O postare urcată pe o reţea de socializare scoatea în evidenţă situaţia minorilor dispăruţi de la nivelul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi. Ar fi 21 de copii dispăruţi, dar datele primite în mod oficial de la Direcţia de Protecţie a Copilului se contrazic cu cele aflate în evidenţa Poliţiei. Unii spun că lipsesc 18 minori din centrele Protecţiei Copilului, în mare parte plecări voluntare repetitive, în timp ce poliţia are 20 de astfel de dispariţii. Situaţia legată de numărul mare de dispariţii a ajuns până la nivelul conducerii Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi care a declanşat un nou audit după cel din august, când o minoră plină de sânge, plecată cu bilet de voie dintr-un apartament de tip familial al Protecţiei Copilului, a fost ignorată de doi agenţi de poliţie în stradă.

În acest moment, nu se cunoaşte cu exactitate numărul copiilor dispăruţi din centrele de plasament

Direcţia pentru Protecţia Copilului susţine că acest număr nu poate fi stabilit cu exactitate pentru că minorii părăsesc voluntar cu bilet de voie şi uită să se mai şi întoarcă. Ei revin, sau nu, după o perioadă de timp în centru. Din cele 18 cazuri de plecări voluntare, două sunt luate în calcul ca dispariţii. “Din centrele de plasamet lipsesc acum 18 copii. Ei pleacă fie de la şcoală, fie forţând limitele biletului de voie pe care îl primesc. Noi încercăm să luăm legătura cu grupurile sau să cunoaştem prietenii sau anturajul pe care îl frecventează. Deseori reuşim şi atunci copilul revine, dar când nu reuşim, lucrurile nu mai stau cum ne-am dori. Toate cazurile sunt în anchetă, despre două cazuri nu mai avem informaţii actualizate, mai multe date nu e prudent, deocamdată, să dezvăluim. Copiii din centrele de plasament sau din casele de tip familial în care locuiesc beneficiază de un regim deschis, în sensul că au aceleaşi reguli, sau reguli similare, cu alţi copii, din familii. Ei sunt încurajaţi să iasă în comunitate, să meargă la plimbare, să facă sport, au un program pe care încearcă cu toţii să îl respecte. Ei trebuie să respecte şi o regulă, trebuie să anunţe când se întorc. Nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. Procedurile implică în acest moment anunţarea telefonică de urgenţă a secţiei de poliţiei din zona în care copilul locuieşte. Anterior anunţării poliţiei, încercăm să luăm legătura cu minorul în cauză şi să stabilim din nou ora la care acesta se întoarce în centru. În situaţia în care acest lucru nu se întâmplă, atunci anunţăm poliţia. Ei pleacă în baza unui bilet de voie, la obţinerea căruia spun că merg să se întâlnească cu alţi prieteni, merg cu bicicleta, merg să facă sport, dar nu întotdeauna respectă ora de întoarcere sau declaraţia lor este cea reală”, a precizat Tania Calcan, purtător de cuvânt Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Poliţiştii susţin că ar avea în cercetare 20 de cazuri de dispariţii de minori …https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/o-noua-ancheta-la-protectia-copilului-galati-dupa-ce-circa-20-de-minori-au-iesit-lipsa-la-apel.html