|

O proaspãtã mãmicã a murit din nestiinta medicilor (foto)

Culpã medicalã crasã

SOCANT … O tânãrã de 20 de ani, din comuna Dimitrie Cantemir, a murit pe 3 februarie, în conditii groaznice, într-un spital din Iasi, dupã ce, în urma unei operatii de cezarianã, o doctoritã i-a rupt în ea apendicele fãrã ca habar sã aibã, iar efectul acestui gest grav a dus la o septicemie ce a provocat, în final, moartea femeii! Chinul acesteia, reclamã familia îndoliatã, ar fi început de la spitalul Husi, unde Oana s-a internat ca urmare a faptului cã se simtea rãu, avea febrã si o durea burta, dar a fost tinutã opt zile, fãrã a-i fi identificatã cauza stãrii sale. Trimisã la Iasi, fata a fost plimbatã pe la trei spitale: la Boli Infectioase, apoi la maternitatea “Cuza Vodã”, dar si la “Sfântul Spiridon”. Drama însã s-a produs, pe 18 ianuarie, la maternitatea “Cuza Vodã”, unde doctorita care a decis sã îi facã cezariana i-a rupt în ea apendicele. “Mi-a spus medicul legist cã aceasta este cauza mortii. I s-a scurs în ea toatã rãutatea si s-a fãcut septicemia. Vreau ca medicii vinovati sã facã puscãrie. Nu vreau bani, nu vreau decât dreptate”, spune Andrei Acsinte, sotul Oanei, tânãra ce s-a stins, în aceste zile, în bratele medicilor.

Un nou caz extrem de grav înspãimântã husenii, care, în ultima perioadã, au avut parte doar de vesti dramatice legate de sistemul medical. Încã o fatã, în vârstã de 20 de ani, care se pregãtea sã devinã mamã, s-a întors ieri acasã, în satul natal, în sicriu, dupã ce, pe 9 ianuarie, a plecat sã se interneze la spitalul Husi, cu dureri abdominale, care, spera ea si sotul ei, nu pot fi ceva grav. Femeia a fost internatã la spitalul Husi, la Ginecologie, însã, întrucât prezenta si semnele unei infectii, de ea s-a ocupat si un medic infectionist. Sotul Oanei Georgiana Acsinte, Andrei, se declarã nemultumit de modul în care a fost îngrijitã sotia lui la spitalul Husi, sustinând cã ea ar fi fost tinutã doar cu câte un Paracetamol si un Faringosept, vreme de 8 zile. Pe 16 ianuarie a fost trimisã la Iasi, la spitalul de Boli Infectioase, întrucât avea febrã si starea sa continua sã fie una problematicã. Dupã douã zile, femeia a fost transferatã la maternitatea “Cuza Vodã”. Aici medicii au decis sã îi facã cezarianã, pentru a naste prematur. Numai cã, sustine Andrei, în timpul operatiei, doctorita s-a panicat, a început sã plângã si a iesit din sala de operatie, fiind nevoie sã vinã alti medici ca sã continue cezariana. Atunci se pare cã s-a produs nenorocirea, femeii fiindu-i rupt apendicele. Se pare cã medicii nu au observat acest lucru, iar pacienta a fost lãsatã asa. Din fericire, s-a putut naste cu bine o fetitã de 2.400 grame. Mama ei însã, în stare destul de gravã, a fost dusã din nou la spitalul de Boli Infectioase, fãrã ca cineva sã înteleagã cauza pentru care starea acesteia e din ce în ce mai rea. Sotul ei spune cã, medicul legist i-a explicat, în momentul în care a ridicat trupul neînsufletit de la morgã, cum, din cauza acelei greseli medicale grave, în corpul sotiei sale a intervenit o septicemie si de aceea, pe 3 februarie, s-a produs decesul.

“Îi întrebam disperat pe toti medicii sã îmi spunã ce are Oana?”

“Nu stiu cum voi trãi fãrã ea! Vã spun asa cum am declarat si la Politie. Am fost încã din prima lunã, din iunie, iulie, la control, cu sarcina, ca sã ne îngrijim ca totul sã fie bine. Ne-am dus la domnul dr. Sandu de la Husi, la cabinetul particular. Ne-am dus în luna a patra iarãsi, i s-a fãcut control si ecografie, la fel si în luna a saptea. De fiecare datã i s-au fãcut ecografii de cãtre domnul dr. Sandu. Pe 9 ianuarie am decis sã mergem la spitalul Husi, pentru cã Oana avea niste pierderi de sânge si o durea burta. Aici, domnul doctor Sandu a tinut-o opt zile si i-a dat numai Paracetamol si Faringosept, cã a spus cã e si rãcitã. Nu s-a îngrijit de ea, chiar dacã el spune altceva. Mi-a trimis-o la Iasi, pe data de 16 ianuarie, la Boli Infectioase. Dupã douã zile, când starea sa s-a agravat, au trimis-o la maternitate, la <<Cuza Vodã>>. Acolo s-a întâmplat ce a fost mai rãu, doctorita aceea pe nume Ciupilan, asa am înteles cã o cheamã, s-a panicat, s-a întâmplat ceva cu ea, în timpul operatiei, cã a fost nevoie sã vinã alti medici. Dar ea atunci i-a tãiat apendicele, dupã cum ne-a confirmat medicul legist. A nãscut fetita, dar starea sotiei nu era deloc bunã. Cam opt zile au tinut-o în maternitate, apoi iar au dus-o la Boli Infectioase si o zi la <<Sfântul Spiridon>>. Îi întrebam disperat pe toti medicii sã îmi spunã ce are Oana, ce e de fãcut, de ce e mai rea starea ei, dar nu stiau, spuneau cã nu stiu si cã mai trebuie sã facã niste analize. La un moment dat, au dus-o la Terapie Intensivã, dar nu s-a mai putut face nimic, iar pe 3 februarie a murit sotia mea”, spune Andrei.

“Nu vreau bani, nu vreau decât dreptate”!

Bãrbatul a depus, ieri, o plângere la Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Iasi, prin care a cerut ca vinovatii pentru moartea tinerei sã plãteascã! “Ieri, când am luat trupul ei de la Medicinã Legalã, l-am rugat pe doctor sã îmi spunã, pânã se fac actele oficiale, ce s-a întâmplat. Am rugat Politia, în plângerea mea, sã facã dreptate. Nu vreau bani, nu vreau decât dreptate. Vreau ca medicii care au omorât-o pe sotia mea si mi-au lãsat fetita fãrã mamã, sã stea la puscãrie. Nu meritã sã stea în spitale, ca sã mai omoare alti oameni”, a spus Andrei. Andrei si Oana abia se cãsãtoriserã legal si visau sã aibã, în curând, o nuntã mare, sã îsi boteze fetita si, într-o zi, sã se mute la casa lor. Nimic din toate acestea nu se vor mai putea întâmpla, spunea, trist, Andrei Acsinte, care sâmbãtã, ora 12,30, în satul Tomsa, comuna Hoceni, îsi va conduce sotia pe ultimul drum. Dumnezeu sã o odihneascã!