|

O tânără de doar 27 de ani se stinge de foame, sub ochii disperaţi ai mamei ei, la Poiana Micului

O fată inteligentă şi frumoasă, cu nume muzical, Mi-re-la, din Poiana Micului, se pregătea pentru facultatea de drept. Crescută de la 10 ani doar de mamă şi de bunicii din partea mamei, a copilărit pe dealurile din spatele casei şi în mica şi îngrijita gospodărie din sat. În clasa a XII-a, Elena, mama ei, a început să remarce lucruri neobişnuite la adolescentă. Lipsea de şcoală, nu mai avea chef de învăţat, mergea legănat şi se plângea frecvent de oboseală şi de dureri de cap. Profesorii au sesizat şi ei că Mirela ar porni-o „pe căi greşite”. Îngrijorată, Elena şi-a dus fiica la psiholog, apoi la psihiatri. Tulburări de comportament, întâlnite frecvent la adolescenţi, a fost răspunsul medicilor.

Tulburările însă au persistat şi s-au accentuat, astfel că după primul semestru al clasei a XII-a, la indicaţiile profesorilor, Elena a retras-o pe Mirela de la liceu. De la fostul ei soţ a aflat atunci că fata ar putea avea o boală genetică rară, moştenită de la el. Aceeaşi boală au mai avut-o un unchi de-al Mirelei, bunicul dinspre tată, un frate al acestuia şi străbunica dinspre tată. Aceste informaţii l-au determinat, în 2012, pe unul dintre medicii din Iaşi care a consultat-o pe Mirela, să-i ia probe pentru a le trimite pentru un test genetic la o clinică din Germania. Verdictul a fost necruţător: Chorea Huntington. O boală despre care specialiştii spun că este cea mai îngrozitoare din lume pentru că atacă pe toate planurile. O boală pe care o au 5-10 persoane din 100.000 şi care n-are tratament. Fiind o boală rară, medicii care pot pune un diagnostic corect la prima consultaţie sunt la fel de rari, cel puţin în România. Diagnosticul greșit înseamnă tratament eronat şi înrăutăţirea stării pacienţilor.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Local/2019-10-07/O-tanara-de-doar-27-de-ani-se-stinge-de-foame-sub-ochii-disperati-ai-mamei-ei-la-Poiana-Micului#ixzz61k8Tybx6