|

O tânãrã din Vaslui, participantã la Scoala de Varã Camp Kennedy Rural

EXPERIENTÃ… “Niciodatã nu trebuie sã te simti rusinat de mediul din care provii, pentru cã, oricât de mic ai fi, poti face lucruri mari”. Este concluzia unei tinere din Vaslui, care a participat  la Scoala de Varã Camp Kennedy Rural, organizatã de Ambasada Statelor Unite în România, alãturi de American Councils for International Education. Este vorba despre Adriana Mãdãlina Ghimpu, elevã în clasa a XI-a la Liceul “Stefan Procopiu”. Scoala de Varã a avut 20 de participanti, selectia fãcându-se pe baza unui chestionar cu diverse întrebãri. “Procesul de aplicare nu a fost greu, am avut de completat un formular care continea date personale, dar si întrebãri care vizau crearea unei imagini de ansamblu asupra fiecãrui aplicant, fapt pentru care am avut întrebãri precum: «Care este cea mai mare problemã din România si cum ai putea sã o rezolvi?»”.

Pasionatã de tot ce înseamnã implicare civicã, Adriana a povestit întreaga sa experienta trãitã în cadrul taberei, de la activitãtile la care a participat pânã la ceea ce a învãtat din acestea. “La sfârsitul lunii iulie am primit un telefon de la doamnele coordonatoare ale Scolii de Varã prin care mi-au adus la cunostintã cã eu mã numãr printre cei 25 de elevi care au fost selectati. Sentimentul pe care l-am simtit a fost unul de nedescris, fapt pentru care eram atât de bucuroasã încât nu am auzit celelalte detalii precum data la care începea tabãra. Timpul a trecut si a venit ziua de 20 august, ziua în care am ajuns la Bucuresti pentru Scoala de Varã, care s-a încheiat pe 26 august. Pe parcursul acestei sãptãmâni am vizitat Ambasada Americii, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Muzeul Kitschului si Casa lui Nicolae Ceausescu si am participat la diverse activitãti, precum informarea tuturor participantilor despre conceptul de Constitutie. Am vizionat un documentar despre Joshua Wong, un activist din Hong Kong, care ne-a inspirat pe toti  si ne-a determinat sã nu renuntãm atunci când vrem o schimbare deoarece vei gãsi mereu oameni care te vor sustine si care vor fi mereu alãturi de tine, iar fiecare am primit o carte. Am avut activitãti practice precum conceperea unui proiect, iar echipa mea a ales sã vorbeascã despre reciclare, proiectul meu numindu-se “Greencycle”. O altã activitate a fost cea în care am vorbit despre Drepturile Copilului, stereotip si prejudecatã”, a povestit tânãra.

“Dacã tu consideri cã în comunitatea ta trebuie o schimbare, nu ezita sã fii tu cel care va face acea schimbare”

De asemenea, aceasta a povestit care a fost activitatea sa preferatã, dar si care sunt motivele pentru care îi îndeamnã pe elevii vasluieni sã se înscrie la urmãtoarea scoalã de varã: “activitatea mea preferatã a constat în familiarizarea participantilor cu public speaking-ul, iar la aceastã activitate fiecare participant a trebuit sã extragã un bilet pe care era scris un cuvânt si mai apoi sã vorbeascã despre acesta. Eu am extras „perseverentã” si am vorbit despre motivul pentru care am ales sã urmez cursurile Liceului “Stefan Procopiu” si anume datoritã motto-ului „Progresul se face pe seama celor perseverenti”, care mi-a atras atentia în clasa a 8-a si care mã va ghida toatã viata. Pe data de 26 august am primit diplomele de participare si cîtiva dintre noi au fãcut testimoniale, iar apoi coordonatorii si voluntarii ne-au semnat cãrtile primite cu un mesaj. Aceastã experientã ne-a schimbat pe fiecare în parte pentru cã la sfârsit cu totii eram mult mai motivati sã facem schimbãri, pentru cã atunci când vrei o schimbare este de ajuns sã faci tu primul pas si vei vedea apoi cã existã oameni care sunt alãturi de tine, si am ajuns la concluzia cã niciodatã nu ar trebui sã te simti rusinat de mediul din care provii, pentru cã oricât de mic ai fi poti face lucruri mari si, dacã tu consideri cã în comunitatea ta trebuie o schimbare, nu ezita sã fii tu cel care va face acea schimbare. Încurajez orice elev sã aplice, pentru cã experienta de care ai parte în astfel de tabere este unicã si atunci când îti doresti ceva cu adevãrat nu trebuie sã renunti deoarece «atunci când renunti, visurile tale si orice altceva vor dispãrea»”.