|

Oamenii de afaceri din Vaslui, reactie durã la cresterea salariului minim pe economie

SUPÃRARE… Salariul minim brut va creste la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019, Guvernul lucrând în prezent la o Hotãrâre în acest sens, ceea ce a creat confuzie între patronii din judetul Vaslui, care au suportat cu greu socul trecerii de la 1.500 la 1.900 de lei.

„Am discutat cu managerii de firme din judetul Vaslui, cãrora le-am spus cã trebuie ca salariile sã fie majorate, dacã vrem sã stabilizãm forta de muncã. Sã vedem ce impact va avea noul prag de salariu minim asupra putinelor firme rãmase în judetul Vaslui. Stiu cã trebuie salarii mai mari, sã vedem dacã le putem suporta, având în vedere potentialul economic al zonei”, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui.

„În prezent, lucrãm la o Hotãrâre de Guvern pentru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie si va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre acest lucru sãptãmâna trecutã, când ne-am întâlnit cu patronatele si sindicatele”, spune ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Ministrul Muncii sustine cã deficitul la bugetul de pensii a scãzut cu mai multe miliarde de lei dupã transferul contributiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului. „La nivelul primului semestru am avut încasãri cu 56 la sutã mai mult, ca sã ne dãm seama ce a însemnat transferul contributiilor. De exemplu, anul trecut am avut un deficit la fondul de pensii de 13 miliarde de lei pe care-i punea statul, în 2016 am avut 15 miliarde, deci suma cu care statul completa bugetul asigurãrilor. Anul acesta avem 4 miliarde pe care trebuie sã-i mai punã statul. Vã dati seama cât am recuperat doar din acest transfer al contributiilor”, a afirmat Vasilescu. Salariul minim brut pe economie a fost majorat începând cu 1 ianuarie 2018 valoarea acestuia este de 1.900 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bazã minim brut pe tarã garantat în platã se stabileste la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 ore, în medie, pe luna, reprezentând 11.45 lei/orã. „Asta nu e rãu, problema este în rândul oamenilor de afaceri, trebuie sã aibã bani de unde sã acopere acest nou salariu minim. Am discutat cu multi oameni de afaceri din judet, care m-au acuzat cã îi apãr de sindicalisti. Dar, nu e asa. Le-am spus doar cã lefurile trebuie mãrite, dacã vor sã-si fidelizeze personalul”, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. „Cum se face cã în Transilvania sunt salarii de 2.000 sau 2.500 de lei net, se asigurã si masã pentru angajati, plus o vizitã pe lunã acasã, iar noi nu reusim? Va trebui sã lucrãm la aceste salarii, dacã dorim sã nu mai plece tinerii afarã, fãrã sã se supere cineva”, a spus presedintele CCIA Vaslui.