|

Observatii solare pentru public la Observatorul Astronomic din Bârlad!

NOUTÃTI SOLARE… Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va fi deschis pentru public începând cu luna iulie. Odatã cuinaugurarea celui mai mare telescop pentru observatii solare destinat publicului din România, Observatorul Astronomic va fi deschis si pe timp de zi. Vizitatorii au ocazia sã afle mai multe lucruri despre cea mai apropiatã stea de Pãmânt – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în asa fel încât sã poatã fi observate în conditii de sigurantã, cele mai fine detalii din atmosfera solarã: protuberante, filamente si eruptii solare.

Vã reamintim cã la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a fost inaugurat pe 21 iunie, chiar de Ziua Soarelui, cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observatii solare din România. Achizitia acestui instrument a fost posibilã prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averesti 2000 S.A., reprezentatã de omul de afaceri Constantin Dulute si S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentatã prin presedinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicatã si Primãria Municipiului Bârlad, reprezentatã prin primar Dumitru Boros.Dotarea Observatorului Astronomic cu un astfel de telescop a asezat Bârladul în elita cercetãrii din Europa. Inaugurarea a fost fãcutã cu prilejul eclipsei partiale de Soare.

Programul Observatorului Astronomic Bârlad

Pentru început, programul pentru observatii solare va fi în fiecare sâmbãtã dimineata, între orele 10.00 – 12.00, la sediul institutiei din str. Republicii nr. 235. Programul de vizitare pe timp de noapte la Observatorul Astronomic este în fiecare vineri seara. În luna iulie, intervalul orar va fi între orele 21.00 – 23.00.

„Atât observatiile solare, cât si observatiile astronomice nocturne, se vor desfãsura numai dacã conditiile meteo sunt favorabile. Pretul biletului: 3 lei de persoanã. Accesul pe terasa de observatii astronomice se va face pentru maxim 5 persoane, respectând toate mãsurile de sigurantã sanitarã (mascã si distantare socialã).”, a precizat Dumitru Ciprian Vântdevarã, sef Serviciu Astronomie / Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.