spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Ocroteste statul cãsãtoria si familia?

- Advertisement -

“În România, statul ocroteste cãsãtoria si familia.”, este o frazã din Codul Familiei, care se rosteste de cãtre ofiterul de stare civilã la încheierea oricãrei cãsãtorii. În vremurile actuale, aceastã frazã se pare cã nu-si mai are rostul.

“Când oficiez o cãsãtorie si ajung la partea cu <În România, statul ocroteste cãsãtoria si familia.>, nu stiu cum sã rostesc mai repede aceastã frazã, ca sã nu fie bãgatã în seamã. Mi-e si rusine sã o mentionez, când stiu cã partea cu ocrotirea sunt simple vorbe, fãrã nici cea mai micã acoperire financiarã sau de altã naturã.”, declarã Paula Hultoanã, primarul comunei Zorleni. Pânã mai anul trecut, cei care erau la prima cãsãtorie mai primeau un ajutor din partea statului, în valoare de 200 de euro, sau bani pentru trusoul nou-nãscutilor. Acum, tot ceea ce primesc cei care se hotãrãsc sã-si legalizeze dragostea sunt urãri de bine si sfaturi.

Locuinte pentru tineri? Nici pomenealã!

Conform legii, tot ca un ajutor pentru tinerele familii, acestea pot solicita de la primãrii un teren – loc de casã. Din pãcate, cea mai mare parte a primãriilor sunt deficitare la capitolul terenuri, asa cã, în cele mai multe cazuri, aceste solicitãri rãmân fãrã rezultat. Tinerele familii se pot înscrie si pe listele de repartitie pentru locuinte din fondul ANL, primind chiar un punctaj ceva mai mare pentru cãsãtorie. Din pãcate, numãrul de persoane înscrise pe listele de asteptare este mare, criteriile dupã care se acordã putinele locuinte construite prin acest program national sunt destul de numeroase, iar numãrul de locuinte care se construiesc an de an este foarte redus. De exemplu, în municipiul Vaslui, pe lângã cele doar 94 de apartamente ANL construite, mai sunt în fazã de proiect doar alte 80, pentru care deja sunt depuse 120 de dosare complete. De multe ori, (dacã) tinerele familii ajung undeva pe primele pozitii, pânã la finalizarea noilor blocuri ANL, este foarte posibil ca cererile sã fie descalificate pentru depãsirea vârstei de 35 de ani, criteriu eliminatoriu la acordarea acestor locuinte. Singurele sanse ca un proaspãt cuplu sã aibã o locuintã proprie sunt fie un credit ipotecar, care se acordã destul de greu, sau programul “prima casã”, dacã au un venit destul de mare.

Ajutor nu, cheltuieli da!

Din fericire pentru cei care doresc sã se cãsãtoreascã, taxele plãtite sunt relativ mici. Pentru municipiul Vaslui, trebuie achitati 4 lei – taxa de timbru, 1 leu – verificarea fãcutã de oficiul de stare civilã, 7 lei contravaloarea noilor cãrti de identitate si taxa de cãsãtorie, de 2 lei, dacã oficierea se face în zilele de luni-vineri, sau de 202 lei, dacã evenimentul are loc sâmbãta sau duminica. La acestea se mai adaugã costul analizelor medicale prenuptiale, 60 de lei si 30 de lei – taxa de eliberare a certificatelor. Cât despre cãsãtoria religioasã, Patriarhia Românã a anuntat la începutul acestui an tarifele pentru cãsãtorie, de maxim 1000 de lei, probabil în functie de preot sau de ziua, ora si locatia unde se oficiazã slujba. Dacã mai punem la socotealã cheltuielile aferente fericitului eveniment, cele cu hainele mirilor, cu petrecerea (care poate costa sume cuprinse între câteva mii de lei si câteva mii de euro, în functie de buzunar), invitatiile, florile, etc., în ziua de azi, se poate spune cã pânã si cãsãtoria a devenit un lux.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.