|

Ocrotitoarea Catedralei Episcopale, Sfânta Mucenitã Chiriachi, sãrbãtoritã odatã cu Preasfintitul Ignatie, ocrotitorul vasluienilor!

Dublu eveniment la Episcopia Husilor!

SÃRBÃTOARE… Husul va fi din nou în sãrbãtoare, la acest sfârsit de sãptãmânã! Dupã ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, în care aproape 2000 de oameni au venit sã ia parte la slujirea arhiereascã din curtea Episcopiei Husilor, duminicã, 7 iulie, credinciosii sunt din nou asteptati al Bisericã, cãci este ziua Sfintei Mari Mucenite Chiriachi, de asemenea ocrotitoare a Catedralei Episcopale. Evenimentele vor începe de sâmbãtã seara, cu o procesiune pe strãzile orasului. Cei care vor veni la slujba de duminicã stiu cã Ierarhul locului, Preasfintitul Ignatie, va împlini 43 de ani chiar în aceastã zi.

Încã un sfârsit de sãptãmânã cu rugãciuni si slujiri arhieresti la Episcopie! De ziua Sfintei Mari Mucenite Chiriachi, credinciosii locului o vor cinsti cum se cuvine pe Ocrotitoarea Catedralei Episcopale. La initiativa Preasfintitului Ignatie, în seara de sâmbãtã, dupã Vecernia Mare si Litia, începând cu orele 19:00, pe strãzile orasului va avea loc o procesiune cu moastele Sf. Mucenite Chiriachi. A doua zi, însusi Episcopul Husilor va oficia Sfânta Liturghie arhiereascã, alãturi de Preasfintitul Emilian Crisanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Va fi, asadar, un nou eveniment de amploare, la care credinciosii sunt asteptati în numãr cât mai mare, pentru un rãgaz de liniste si rugãciune.

Duminicã este ziua de nastere a Preasfintitului Ignatie!

Un întelept spunea cã, adesea, “coincidentele sunt doar modul lui Dumnezeu de a rãmâne anonim”, iar printr-o asemenea opticã, husenii nu pot sã nu remarce faptul cã Episcopul Ignatie s-a nãscut în aceeasi zi cu Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi, pe 7 iulie. Si Preasfintia Sa, dorindu-se, de asemenea, tot un ocrotitor al credinciosilor din întinsul Vasluiului, a venit la Husi, pe 22 octombrie 2017, în fruntea mult încercatei Episcopii, cu un mesaj care avea sã prindã consistentã, în cei 2 ani de cârmuire: “Primiti-mã ca pe un episcop care vine sã vã sãrute rãnile”, a spus Ierarhul cãtre multimea venitã la Intronizarea sa. A reusit, în doar doi ani, sã schimbe multe lucruri, care pãreau de neschimbat: a adus înapoi credinciosii spre Bisericã, a redat încrederea preotilor, a tinut neaparat ca activitatea social-misionarã sã vadã de sutele de copii necãjiti si de bãtrânii nimãnui; au fost deschise centre de ocrotire în judet si, la sãrbãtori importante, a reusit sã realizeze evenimente de amploare, în care a pus în centru copiii Vasluiului! A adus pentru ei un camion cu cadouri, pentru peste 1200 de micuti, iar de 1 Iunie a umplut curtea Catedralei, cu sute si sute de copii, aniversati ca niciodatã. A dat Episcopului Grigorie Leu, Ierarhul -Martir al Episcopiei locului, cinstirea cuvenitã, prin publicarea unei cãrti de exceptie “Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei – documente 1924 – 1949), dar a fãcut si demersuri pentru stabilirea adevãrului, în privinta cauzelor mortii sale. Un alt lucru pe care Preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor, l-a reusit într-o perioadã relativ scurtã, de doar doi ani, a fost acela cã a reusit sã devinã o voce semnificativã în Biserica Ortodoxã Românã. Invitat în permanentã la evenimente de referintã, la conferinte si seminarii cu rezonantã, nu doar în tarã, ci si în Diaspora, Ierarhul reuseste de fiecare datã sã spunã oamenilor vorbe bune despre vasluieni, despre huseni, ceea ce aduce un plus de imagine pozitivã unei Episcopii cu multe încercãri din acest punct de vedere.