|

Ofensiva Chevron

INVAZIE Astãzi, începând cu ora 15.00 se vor desfãsura simultan trei sedinte de informare în comunele Bãcesti, Pungesti si Gãgesti, acolo unde Chervon intentioneazã sã-si instaleze sondele de explorare si exploatare. În sprijinul americanilor vor veni în judet mai multe oficialitãti de la Bucuresti în frunte cu ministrul Mediului, Rovana Plumb. Ca o coincidentã,mai multi militanti anti-Chevron au fost convocati pentru declaratii la organele de politie sau jandarmerie, exact atunci când au loc sedintele. Ieri, la Pungesti, un consilier local care distribuia fluturasi anti-Chevron a fost intervievat de politie cu privire la acest fapt, în urma solicitãrii primarului.

În cele trei comune vasluiene – Gãgesti, Pungesti si Bãcesti – vizate deocamdatã de explorãri, vor avea loc azi sedinte organizate de reprezentantii Chevron, pentru a încerca sã lãmureascã cetãtenii de beneficiile acestei mari investitii. Dat fiind faptul cã, chiar dupã vizita din Polonia, consilierii locali au adoptat o hotãrâre prin care se interzice explorarea si exploatarea, pe teritoriul comunei Gãgesti, a gazelor de sist, acolo va fi masatã “artileria grea”, în sprijinul americanilor urmând a fi prezentã ministrul Mediului, Rovana Plumb, în timp ce, în celelalte douã comune, acolo unde s-a cãzut deja la pace cu edilii, vor veni persoane de mai micã importantã din ministerul Mediului, la Pungesti, de exemplu, fiind anuntatã vizita directorului ANPM, Vasile Osean, cel care a fost prezent si la întâlnirea de la Bârlad, organizatã de postul de televiziune Realitatea TV, acolo unde presedintele Dumitru Buzatu s-a dat în spectacol. Sedintele cetãtenesti au fost organizate cu cea mai mare grijã, si în cel mai deplin secret, nefiind invitate presa, ba mai mult, împiedicând persoanele care se opun acestei investitii sã-si facã cunoscut punctul de vedere. Este cazul unei consiliere locale, Monica Focsa, care împãrtea fluturasi prin care explica riscurile la care comunitatea se poate expune în urma exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice. “Când a trecut Mircea Vlasã, primarul comunei, si a vãzut cã distribuiam acesti fluturasi, probabil pentru a mã intimida, a chemat seful postului de politie. Seful de post Virgil Pricope, de altfel foarte politicos, a cerut lãmuriri cu privire la actiune, cerându-mi, dacã am, acceptul primãriei pentru distribuirea fluturasilor, si, în caz contrar, sã renunt la actiune. Nu este pentru prima datã când se încearcã intimidarea mea, a fost cazul si luna trecutã, la sedinta Chevron, când am fost flancatã de bodyguarzii presedintelui CJ Dumitru Buzatu, pentru a nu lua cuvântul, tocmai pentru cã se stia de opinia mea împotriva exploatãrii gazelor de sist. Consider cã, în calitate de cetãtean, si de consilier local, reprezentant al locuitorilor care mi-au acordat votul de încredere, si care sunt, la rândul lor, împotriva poluãrii mediului ambiant, poluare care, în mod sigur, se va întâmpla în urma exploatãrii gazelor de sist, trebuie sã am dreptul de a mã opune unei astfel de initiative, chiar dacã are girul puterii”, a declarat Monica Focsa, consilier local PP-DD. Sedinta de la Pungesti este posibil a se desfãsura în cu totul alte auspicii fatã de proxima întâlnire, atunci când reprezentantii Chevron si presedintele Buzatu, cel care sustine din rãsputeri exploatarea gazelor de sist prin metoda propusã de americani, cea a fractionãrii hidraulice, au fost huiduiti de populatie. De aceastã datã, americanii vor avea sprijinul neconditionat al primarului Mircia Vlasã, dar si a altor consilieri sau persoane – formatori de opinie din comunã – care s-au plimbat si distrat pe banii americanilor în Polonia.

ARGUMENTUL DECISIV

Primarul comunei Pungesti: “Si dacã mergi la gagici e un risc!”

De altfel, primarul Vlasã declara public în urma vizitei în Polonia “Nimeni nu a avut nici o temere, nimeni nu a avut nici 0,01% risc! Eram convins mai demult, dar nu mã puteam manifesta, cã altfel ar fi spus consãtenii care m-au ales cã <<mi-ai vândut tara, cã Chevronul o sã ne omoare…>> Nu existã nici 0,01% risc, si dacã mergi pe stradã poate fi un risc, sã dea o masinã peste tine, si dacã mergi la gagici e un risc”!!!