spot_imgspot_img
8.8 C
Vaslui
27-apr.-2024

OFICIAL Un cutremur nocturn ar ucide 900 de ieşeni. Vezi zonele periculoase din oraș

- Advertisement -

Un cutremur nocturn la Iaşi ar ucide 900 de ieşeni şi ar răni alţi 2.500. Nu este un scenariu de film SF, ci o simulare oficială. Zonele cele mai afectate ar fi centrul oraşului, zona cuprinsă între Podu Roş şi Podul de Piatră, splai Bahlui, cartierele Copou şi Tătăraşi. Afectate de cutremur ar fi şi centrele oraşelor Paşcani, Târgu Frumos şi Hârlău, dar cel mai ridicat risc se înregistrează în Iaşi. Alunecările de teren pot afecta jumătate din oraşele şi comunele judeţului, peste 1.000 ha din suprafaţa municipiului fiind supuse şi ele acestui risc. Ruperea barajelor existente pe cursurile de apă din judeţ ar acoperi cu apă 70.000 de hectare de teren, inclusiv zonele joase ale municipiului, înregistrându-se 27.000 de sinistraţi. Informaţiile sunt cuprinse în cea mai recentă variantă a “Planului de analiză şi acoperire a riscurilor” întocmit de cea mai în drept instituţie să facă asta: Inspectorat Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Cutremurele sunt apreciate în studiile IJSU Iaşi ca un risc complex, acestea putând fi însoţite în zona Iaşului de fluidizări, tasări şi surpări ale terenului, care pot duce la amplificarea forţei undelor seismice. Cele mai puternice efecte ale unor cutremure sunt posibile în municipiul Iaşi şi partea de sud-est a judeţului, zonă care include 45% din suprafaţa şi 65% din populaţia judeţului. În municipiu, amplificarea undelor seismice este maximă, fiind cauzată de straturile predispuse la lichefiere, existenţa pânzei freatice şi zonele cu nisip aflat sub presiune.
Majoritatea clădirilor au fost construite înainte de 1977, când încă nu existau norme de protecţie antiseismică. La acest fapt se adaugă uzura în timp a clădirilor, cea mai expusă zonă fiind centrul municipiului. La acesta se adaugă zona cuprinsă între Podu Roş şi Podul de Piatră, respectiv bulevardul Dimitrie Cantemir, bulevardul Nicolae Iorga şi aleea Decebal, zona cuprinsă între Gara Nicolina, bulevardul Primăverii, splai Bahlui şi campusul Tudor Vladimirescu, zona din cartierul Tătăraşi delimitată de străzile Vasile Lupu şi Ciurchi şi cartierul Copou, respectiv zona delimitată de străzile M. Costăchescu şi Codrescu şi bulevardul Carol. Perioada de revenire a unui cutremur de minim 7 grade pe scara Richter este de 33 de ani.

sursa:http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/oficial-un-cutremur-nocturn-ar-ucide-900-de-ieseni-vezi-zonele-periculoase-din-ora–125837.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.