spot_imgspot_img
17.5 C
Vaslui
03-mai-2024

Oficialii vasluieni nu știu ce să mai facă cu căpușele sociale de la 416

- Advertisement -

ASISTATII…Este evident că județul nostru are o problemă cu cei care trăiesc din ajutoarele de șomaj, care întrec cu 50 de mii numărul persoanelor angajate. Această criză a fost pusă în discuție în cadrul Comisiei de Dialog Social. ~n momentul de față, conform datelor oferite de președintele IMM-urilor din Vaslui, Ovidiu Copacinschi, în județul Vaslui există 40 de mii de angajați și 90 de mii de oameni ce primesc ajutoare sociale. Cu toate astea, noul director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui,  Daniela Nicoleta Cîmpianu, a ridicat din umeri spunând că nu există niciun cadru legal care să îi oblige pe asistații social să meargă la muncă. Această discrepanță de 50 de mii de indivizi duce la o gaură economică și mai mare pe termen lung, mulți din cei care primesc acești bani putând să ajute la dezvoltarea economică și socială a județului.

Andrei Manolachi

Județul Vaslui  a ajuns într-o postură ridicolă, una în care peste 90 de mii de vasluieni au ales să stea pe banii statului și să nu muncească. Prima explicație ar fi că nu sunt locuri de muncă sau sunt foarte mulți bolnavi ale căror deficiențe fizice nu le permit să muncească. Dar cei mai mulți sunt oameni în putere care preferă să primească 500 sau 600 de lei pe lună decât să muncească pentru un viitor mai bun. Aceștia sunt faimoșii asistați de la 416, porecliți după legea 416/2001 privind venitul minim garantat. Bineînțeles că din gloata leneșă în care se încadrează  vasluienii ce refuză să își caute un loc muncă deși sunt apți de așa ceva, îi eliminăm pe cei care nu sunt apți din cauza unei boli și copiii ce nu mai sunt în grija statului după ce au împlinit 18 ani. Aceștia reprezintă doar o parte din cei 90 de mii de vasluieni care primesc ajutor social. Președintele IMM-urilor din Vaslui, Ovidiu Copacinschi, a precizat că în județ numărul salariaților este mai mic față de cel al beneficiarilor de venituri garantate de stat. „Avem o situație alarmantă. Numărul salariaților este de 40.000, pe când cel al beneficiarilor de ajutoare din partea statului este de aproape 90.000. Trebuie ca statul să intervină și să nu mai plătească nemunca”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Agenții comerciali întrec recorduri la ofertele locurilor de muncă, dar nimeni nu se arată interesat

In cadrul Comisiei de Dialog Social de ieri, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin, a ținut să vorbească despre criza forței de muncă din județ. Mai exact,  acesta a  amintit de faptul că agenții comerciali din județ prezintă săptămânal sute de locuri de muncă prin cei de la AJOFM  Vaslui, cel mai mare număr fiind de 970 de posturi libere. „Oamenii de afaceri se plâng de lipsa forței de muncă. Practic, vasluienii nu vor să mai muncească. Trebuie găsit cadru legislativ adecvat, care să ducă la remedierea acestei probleme”, a spus Ionel Constantin. Daniela Nicoleta Cîmpianu, noul director executiv AJOFM, ridică din umeri și spune că nu au un cadru legal concret care să reducă numărul celor care primesc pomană de la stat. „Nu există cadru legal, prin care să obligăm persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să ocupe acele posturi vacante. Mare parte dintre acestea sunt neindemnizabile, nu au pregătirea profesională adecvată sau acuză anumite probleme medicale”, a spus aceasta. In momentul de față, persoanele ce primesc ajutor social de la primării, sunt apte de muncă și sunt înregistrate la AJOFM Vaslui au dreptul de a refuza de trei ori un loc de muncă.

Legea 416/2001 ar putea suferi schimbări

Deputatul  liberal Florin Roman a anunțat,  săptămâna trecută, cã a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii 416/2001, modificare care va aduce cu refuzul unui loc de muncã anularea venitului minim garantat. „În România ne confruntãm cu o situație paradoxalã: avem nevoie de forțã de muncã, dar mulți dintre cei apți de muncã stau cu mâna întinsã, așteptând lunã de lunã ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat”, a declarat, în plen, deputatul PNL. Acesta menționeazã cã, potrivit legii în vigoare, „persoanele apte de muncã, care nu realizeazã venituri din salarii sau din alte activitãți, se iau în considerare la stabilirea numãrului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacã fac dovada faptului cã sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncã, pentru încadrare în muncã și nu au refuzat un loc de muncã ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupãrii forței de muncã și de formare profesionalã oferite de aceste agenții”. La Vaslui, la ultimul târg general de locuri de muncã, asistații social care au venit la Bursa locurilor de muncã, amenințați cu anularea dosarelor, au refuzat sã stea de vorbă cu reprezentanții angajatorilor. Majoritatea, odată ajunși înăuntru au dat cu ochii și au plecat, preferând sã primeascã acasã cei 600 de lei de la stat în loc să își caute un loc de muncă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.