|

Olimpicul Andrei Bordeianu: “mã mândresc cu Vasluiul, pentru cã aici m-am format si de aici voi pleca la Facultatea de Medicinã”

Andrei Bordeianu

Andrei Bordeianu a absolvit Liceul “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui si încã din clasa a V-a, Andrei Bordeianu a reprezentat judetul Vaslui cu succes la Olimpiada de Matematicã, în clasa a VII-a calificându-se la nationalele de Fizicã si Biologie. În liceu a ales sã se perfectioneze în domeniul Fizicii, participând la toate olimpiadele de pânã acum. În clasa a IX-a s-a clasat al doilea pe tarã la Olimpiada Nationalã de Fizicã, obtinând medalia de aur. În 2017, pe când era elev în clasa a X-a, acesta a obtinut medalia de argint la Olimpiada Nationalã de Fizicã si medalia de bronz la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene, desfãsuratã la Copenhaga, Danemarca. Pregãtit de prof. Cãtãlin Ignat, director al unitãtii de învãtãmânt, Andrei a fost mintea sclipitoare la disciplina fizicã, dat fiind cã la aceastã competitie participã echipaje alcãtuite din trei membri, fiecare expert la câte o materie scolarã: fizicã, biologie sau chimie.

Andrei Bordeianu: “Vreau sã ajung cât pot de sus”

Anul trecut, Andrei a obtinut medalia de argint la Olimpiada Nationalã de Fizicã si s-a calificat în lotul lãrgit al României, iar anul acesta a obtinut medalia de aur si Premiul “Uliu”, numit astfel dupã numele prof. univ. dr. Uliu Florea, presedinte al Comisiei Nationale din 1997 pânã în 2014. Premiul este considerat “Oscarul fizicienilor”, pentru cã elevul care îl primeste trebuie sã fi obtinut în toate clasele de liceu la faza nationalã cel putin o mentiune, un premiu III, II sau I. “Am fost trei elevi care am primit acest premiu si nu pot sã spun decât cã a fost o onoare sã pentru noi sã primim cãrti din biblioteca personalã a domnul profesor si sã ne ureze succes. Acum îmi doresc sã valorific în ceea ce am învãtat în liceu la fizicã, mai ales cã acum câteva sãptãmâni am participat la o conferitã de roboticã în neurochirurgie si m-a impulsionat sã merg în directia aceasta. Pe viitor, vrea sã ajung un medic de succes, sã public articole în publicatii strãine, ca sã obtin titluri academice, sã ajut foarte multi oameni, sã ajung cât pot de sus. Nu stiu cât de sus va fi, dar vreau sã ating… Multi m-au întrebat de ce nu am ales o facultate din strãinãtate, dar m-am gândit <ce s-ar întâmpla cu aceastã tarã, dacã toti olimpicii ar pleca?>. Am ales sã rãmân pentru cã si noi avem facultãti foarte bune. Bine, pânã sã ajungem la nivelul Oxford sau Cambridge mai dureazã, dar eu cred cã avem si noi facultãti de Medicinã foarte bune. Apoi, am ales sã nu plec si pentru cã nu mã simteam integrat într-un mediu strãin, mã simteam prea tânãr si prea firav sã ajung la 19 ani în Anglia sau în Franta. Pot sã ajung acolo la 25-26 ani. Nu acum, la vârsta aceasta fragedã”, a explicat Andrei Bordeianu în cadrul aceluiasi interviu.