|

PÃCÃLEALÃ, MARCA PSD! (video)

Huo Chevron, Da Chevron!

JIGODISM Pe 20 Decembrie anul trecut, Consiliul Judetean Vaslui a acordat companiei Chevron certificatul de urbanism pentru „Lucrãri de amenajare si foraj pentru sondã de explorare” în satul Pãltinis din comuna Bãcesti aflatã în nordul judetului. Acest lucru i-a pus pe gânduri pe cei din Grupul de Initiativã al Societãtii Civile Bârlãdene împotriva exploatãrii gazelor de sist, care au avut o conferintã de presã pe aceastã temã. În replicã, presedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu a precizat cã cei care atacã CJ Vaslui pe tema avizului dat riscã sã fie dati în judecatã, deoarece el nu a fãcut decât sã respecte legea, dând curs unei cereri legale. „Cei care au dat concesiunea sunt de vinã. Ei au fãcut posibilã o astfel de solicitare, iar eu eram obligat sã o dau, neavând nici un temei legal sã refuz”, a spus Dumitru Buzatu.

Faptul cã în decembrie anul trecut Consiliul Judetean Vaslui a acordat companiei Chevron certificatul de urbanism pentru „Lucrãri de amenajare si foraj pentru sondã de explorare” în satul Pãltinis din comuna Bãcesti aflatã în nordul judetului, a readus în discutie la Bârlad rãzboiul privind exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Pe 21 ianuarie, Grupul de Initiavã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad a sustinut o conferintã, unde cu greu a adunat vreo 20 de oameni, pentru a prezenta pericolul exploatãrii gazelor de sist în zonã si au arãtat cum CJ Vaslui deja a început sã avizeze instalarea de sonde pentru explorare la solicitarea concernului Chevron. Si reprezentantii PDL Bârlad, care au sustinut ieri o conferintã de presã au precizat cã din pãcate, guvernarea USL începe sã-si dea în petec, prezentând si ei aceeasi aprobare datã de CJ Vaslui cãtre Chevron si arãtând celor de la GISC cã au gresit când s-au lãsat, cu bunã stiintã, manipulati politic.

„Au fost manipulati si abia acum se trezesc”

Ex senatorul PDL, Vasile Pintilie, presedintele PDL Bârlad a precizat cã a fost si el invitat la sedintele GSIC dar i-a refuzat. „Grupul de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad a gresit asociindu-se cu anumite personaje politice din zona noastrã si eu am tot respectul pentru anumiti oameni care desfãsoarã aceastã activitate cu caracter civic. Le-am explicat cã aceastã asociere cu oamenii politici nu are rost, implicarea politicului nefiind bunã. Atunci (în primãvara anului trecut – n.r.) nu au fost de acord cu mine si uite acum si-au dat seama cã au fost manipulati, au fost mintiti si în al saptelea ceas au înteles cã una este activitatea civicã – voluntariatul si altceva activitatea politicã, cu alte interese. Este regretabil cã si fetele bisericesti s-au amestecat în aceastã problemã. Cred cã a fost o lectie binemeritatã si cã vor milita în continuare pentru ceea ce si-au propus”, a spus Vasile Pintilie.

„Sã nu umble cu prostii cã sunt supãrat rãu!”

Presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat referitor la aceastã problemã cã cei care fac acum gãlãgie pe tema gazelor de sist sunt în eroare totalã si el nu a fãcut altceva decât sã avizeze o solicitare legalã! „Care este probema, nu au voie oamenii sã cearã o autorizatie legalã? Cei care acum spun si fac tot felul de conferinte sunt cei care au dat concesiunea (PDL – n.r.) si au fãcut posibilã aceastã solicitare. Ea este perfect legalã si eu am responsabilitatea sã le rãspund legal, nu pot comite o ilegalitate! Dacã nu avizez o cerere legalã, pot fi dat în judecatã pentru abuz de putere. Pe ce motiv sã nu le aprob? Sã nu umble cu prostii cã sunt supãrat rãu si m-am sãturat sã tot fiu atacat 23 de ani, de acum nu mai accept nimic!”, a spus Dumitru Buzatu, uitând probabil cã acum câteva luni jura cu mâna pe Biblie cã se va rãzboi pânã la moarte cu Chevron.

Pentru aducere aminte!

Acum un an de zile, GISC Bârlad format din protopopul Vasile Lãiu, gr. (r) Neculai Rotaru, notar Lulu Fânaru, ing. Ioan Igiescu, ing. Violta Cozar si altii, au început sã militeze împotriva explatãrii gazelor de sist în judetul Vaslui si în special în zona Bârlad. Nu cred cã a uitat nimeni data de 26 martie, când 5000 de bârlãdeni au iesit în stradã, având în frunte pe deputatul Adrian Solomon, presedintele PSD Bârlad si pe toti cei din fruntea PSD Vaslui – inclusiv pe Dumitru Buzatu, care era candidat la functia de presedinte al CJ Vaslui. Simtind rostul unei campanii electorale gratuite, acestia au scos toatã suflarea PSD-istã la „atac” împotriva Chevron. Dupã ce au câstigat tot ce puteau câstiga, politic vorbind, adicã tot judetul, iar în decembrie si puterea la nivel national, PSD si PNL au dat mâna cu Chevron, exploatarea gazelor de sist devenid politicã de stat, în ciuda faptului cã bârlãdenii s-au împotrivit.