spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Pagube de 95 mii lei provocate de animalele sălbatice în Vrancea

- Advertisement -

Animalele sălbatice au provocat pagube de peste 95 mii lei crescătorilor de animale și fermierilor din Vrancea în cursul acestui an. Un raport al Gărzii Forestiere Focșani arată că cele mai multe sesizări au fost depuse pentru a semnala pagubele produse de urs și lup la animalele domestice din gospodării sau stânele din județ. Au fost semnalate atacuri ale animalelor sălbatice în localitățile Vizantea-Livezi, Reghiu, Vintileasca, Corbița, Valea Sării, Spulber, Nereju, Năruja și Nistorești.

Crescătorii de animale au făcut 36 de sesizări cu privire la pagube produse de urs și lup la animalele domestice, și anume: cabaline – 4 exemplare, bovine -1 exemplar, ovine – 72 exemplare, caprine – 25 exemplare și 219 familii de albine. În acest caz, valoarea pagubelor se ridică la 95022 lei. De asemenea, au fost depuse 17 sesizări cu privire la pagube produse de mistreț la culturile agricole, respectiv 45 hectare, cu o valoare de 869,08 lei.

Trebuie precizat că statul nu acordă despăgubiri proprietarilor de animale sau de terenuri agricole decât dacă sunt respectate mai multe condiții legale. În primul rând, atacul animalelor trebuie anunțat la timp, nu după săptămâni de zile iar în al doilea rând trebuie prezentate dovezi ale pagubelor provocate de urs, lup sau mistreț. De exemplu, în cazul culturilor agricole, trebuie prezente și documente justificative ale lucrărilor agricole realizate de fermieri. Aceste condiții sunt verificate de membrii comisiei, formată din reprezentanți de la Agenția pentru Protecția Mediului, Garda Forestieră, Direcția Agricolă.

De altfel, anul acesta a fost refuzată acordarea de despăgubiri în mai multe cazuri în care proprietarii animalelor nu au reușit să aducă dovezi că animalele au fost ucise de urs și nu le-au fost furate sau transformate în fripturi. Au fost cazuri în care proprietarii au reclamat că ursul le-a ucis zece oi dar la stână nu s-au găsit resturi decât de la trei animale. Un alt caz a fost la Corbița unde a fost reclamată o pagubă făcută de mistreți pe aproape 32 hectare cultivate cu porumb. La acel moment, pagubele au fost estimate de fermierul care a depus sesizarea la peste 1,2 milioane lei. Propunerea înaintată către București de Garda Forestieră Focșani a fost de a nu fi acordate despăgubiri pentru că nu sunt respectate criteriile legale. „Nu au fost prezentate documente justificative de către fermier despre cheltuielile făcute pentru înființarea culturilor agricole”, a explicat inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu. …https://monitoruldevrancea.ro/2019/12/13/pagube-de-95-mii-lei-provocate-de-animalele-salbatice-in-vrancea/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.