spot_imgspot_img
1.6 C
Vaslui
19-mart.-2024

PÃRINTI CARE ÎSI CONDAMNÃ COPIII LA MOARTE!

- Advertisement -

Tiganii din Vaslui se joacã cu vietile propriilor copii

DE NEÎNTELES “Boala mâinilor murdare” face ravagii în rândul copiilor din cartierul vasluian Racova. Din varã si pânã în prezent, în aceastã zonã s-au înregistrat 15 cazuri de hepatitã cu virus A. În patru dintre ele este vorba despre elevi ai Scolii Gimnaziale “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui. Alti trei elevi asteaptã rãspunsul medicilor, ei reprezentând cazurile cu suspiciune. Dacã Primãria municipiului Vaslui, Directia de Sãnãtate Publicã si conducerea scolii îsi dau toatã silinta pentru a localiza si stârpi focarul, pãrintii copiilor fac tot ce le stã în putintã ca acestia sã stea cât mai departe de tratament.

În timp ce majoritatea dintre noi ne raportãm bunãstarea la numãrul de megabytes cu care ne merge Internetul, numãrul de aplicatii cu care ne este “înzestrat” telefonul mobil sau numãrul de prieteni de pe retelele de socializare, sunt zone în judetul Vaslui în care lipsa apei curente continuã sã punã în pericol vietile oamenilor. Si nu, nu e vorba de sate rupte de lume, la sute de kilometri de civilizatie, ci de cartiere aflate chiar în “buricul târgului”. Cartierul Racova din municipiul Vaslui se aflã la o aruncãturã de bãt de piata Traian, lângã Scoala nr. 1. Din iulie si pânã în prezent în zona respectivã au fost depistate 15 cazuri de Hepatitã A. De ce s-au îmbolnãvit acesti copii este lesne de înteles atât timp cât cartierul nu e racordat nici la sistemul de canalizare si nici apã curentã nu au. Ce nu poate fi înteles însã este îndârjirea cu care pãrintii acestor copii “luptã” ca micutii sã nu urmeze tratamentul dat de medici. De când a fost depistat focarul, Primãria municipiului Vaslui împreunã cu Directia de Sãnãtate Publicã si conducerea Scolii nr.1 au luat mai multe mãsuri pentru ca boala sã nu se rãspândeascã. Primãria a montat mai multe latrine în zonã, DSP a început campania de vaccinare, iar scoala se asigurã zilnic cã elevii care îi trec pragul dispun de toate conditiile igienice.

“Noi facem tot ce se poate, pãrintii refuzã sã colaboreze”

De la începutul anului scolar si pânã în prezent la Scoala nr. 1 au fost patru cazuri confirmate serologic, doi elevi de la clasa 0, unul de la clasa I si unul de la clasa a II-a.Toti au fost internati la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean Vaslui. Nu fãrã probleme însã. Alti pacienti internati acolo ne-au declarat cã din cauza perioadei lungi de internare, pãrintii copiilor au fãcut scandal la spital, au distrus mobilierul si au adresat cuvinte jignitoare cadrelor medicale. “N-au vrut sã-si tinã atâta timp copiii în spital. E vorba de o perioadã de 20-25 de zile. Au intervenit mediatorii medicali si împreunã cu cadrele medicale i-au convins pânã la urmã cã e spre binele copiilor ca ei sã stea internati.” Nici cei de la DSP n-au avut o soartã mai bunã. Pentru a preveni rãspândirea bolii, acestia au început campania de vaccinare a locuitorilor din zonã, campanie care s-a lovit ca de un zid de indiferenta celor de acolo. “Facem tot ce depinde de noi pentru a preveni rãspândirea bolii. Primãria ne ajutã foarte mult, conducerea scolii la fel, din pãcate nu acelasi rãspuns am primit din partea cetãtenilor din cartierul respectiv. Sunt multi care refuzã sã colaboreze cu noi iar acest lucru ne îngreuneazã munca foarte mult.” ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Pânã în prezent în cartierul Racova au fost vaccinati 17 copii si 3 adulti.

Cel mai recent caz, internat marti

Cel mai recent caz de copil contaminat cu virusul Hepatita A a fost internat marti, în Sectia de Boli Infectioase. Este vorba despre o fetitã de la clasa 0 de la aceeasi scoalã. “Este un cartier cu conditii de viatã foarte dificile, lipsit de conditiile igienice necesare oricãrei persoane. De când a fost depistatã boala, Primãria Vaslui si DSP-ul au fãcut tot posibilul sã previnã rãspândirea ei. Noi, la scoalã ne-am luat toate mãsurile de igienã pentru a preîntâmpina orice fel de probleme. În fiecare zi, la finalul orelor se spalã bãncile cu spirt, iar bãile cu clor. La fiecare baie avem pus sãpun lichid pentru ca elevii sã se spele cât mai des pe mâini. Tot ce tine de noi, am fãcut, problema vine din comunitate.” a declarat directoarea Scolii “Alexandru Ioan Cuza”, Sandu Mariana.

Cum se rãspândeste boala?

Hepatita A este o infectie a ficatului cauzatã de un virus care este transmis prin ingerarea alimentelor si a apei contaminate. Spre deosebire de virusii hepatici B si C, hepatita A nu determinã o infectie cronicã asupra ficatului. Perioada medie de incubatie este de 25 de zile. Prima fazã, simultanã cu debutul acestei afectiuni hepatice, este caracterizatã de simptome nespecifice, precum obosealã, slãbiciune, anorexie, greatã, vãrsãturi, durere abdominalã si, rar, febrã urmatã de dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupã 1-2 sãptãmâni de la debutul bolii hepatice, se poate instala si icterul. În cele douã sãptãmâni ce preced aparitia icterului, gradul de contagiune este cel mai ridicat. Boala se transmite foarte usor prin ingerarea alimentelor si a apei ce au intrat în contact cu materii fecale infectate, prin omiterea procesului de spãlare a mâinilor dupã utilizarea toaletei, prin utilizarea instrumentelor de mâncat/bãut folosite în prealabil de o persoanã infectatã si prin sexul neprotejat. Cea mai bunã metodã de apãrare împotriva hepatitei A este vaccinarea, dar important este sã se adopte si obiceiuri de igienã personalã riguroase si un stil de viatã sãnãtos.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.