spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

PARLAMENTARII RUSINII: Deputatii Cãciulã si Stativã pun Justitia cu botul pe labe!

- Advertisement -

PE FURIS…Un grup de 39 deputati PSD a depus, în 18 decembrie, o propunere de modificare a Codului penal si a Codului de procedurã penalã care instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu, argumentând cã sanctiunea penalã trebuie sã intervinã doar în cazul unei pagube „substantiale”. Printre cei care au semnat acest proiect rusinos, care va lãsa acasã zeci de infractori cu gulere albe, se numãrã deputatii PSD de Vaslui Irinel Stativã si Aurel Cãciulã. Cei doi, alãturi de colegii de partid – ne îndoim de faptul cã Stativã si Cãciulã ar cunoaste în detaliu toate prevederile acestui proiect, ei semnând doar „ca primarii”, din spirit de turmã la PSD! – propun reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mitã si trafic de influentã si modificã regimul închisorii astfel încât pedepsele de pânã la trei ani sã fie executate la domiciliu. Tot la domiciliu îsi vor ispãsi pedeapsa si cei cu vârsta peste 60 de ani sau cu boli grave sau incurabile, sustinând cã scopul pedepsei este acela de reeducare, coroboratã cu recuperarea prejudiciilor. Parlamentarii PSD vor si modificarea prevederilor referitoare la denunt, care ar urma sã fie valabil doar dacã este fãcut la 6 luni de la data la care denuntãtorul a aflat despre sãvârsirea faptei.

Dacã proiectul va trece de Parlament, Codul penal va fi modificat, urmând sã afecteze sapte articole privind concursul de infractiuni, regimul închisorii, luarea de mitã, darea de mitã, traficul de influentã, cumãrarea de influentã, abuzul în serviciu. Proiectul modificã alineatul b din articolul 39 referitor la Pedeapsa principalã în caz de concurs de infractiuni. Dacã în forma actualã alineatul prevede cã atunci „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplicã pedeapsa cea mai grea, la care se adaugã un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”, în varianta modificatã se prevede cã pedeapsa cea mai grea poate fi mãritã cu „pânã la o treime din aceasta”. De asemenea, este modificat articolul 60, referitor la Regimul închisorii. Dacã forma actualã a articolului prevede cã „închisoarea constã în privarea de libertate pe duratã determinatã, cuprinsã între 15 zile si 30 de ani, si se executã potrivit legii privind executarea pedepselor”, în varianta parlamentarilor social-democrati aceasta este completatã cu încã douã alineate conform cãrora „pedepsele cu închisoarea de pânã la trei ani se executã la domiciliu”, iar mãsura închisorii la domiciliu ar urma sã se aplice si în cazul celor condamnati la peste trei ani de detentie, dar cu vârsta de cel putin 60 de ani sau al celor cu „boli grave sau incurabile stabilite prin lege”. O altã modificare vizeazã si articolul 289 alineatul 1, referitor la luarea de mitã, alineat care în forma actualã stabileste cã: „Fapta functionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptã promisiunea unor astfel de foloase, în legãturã cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intrã în îndatoririle sale de serviciu sau în legãturã cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o functie publicã ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea cãreia a sãvârsit fapta”. Varianta modificatã eliminã formula „pentru altul”, specificã faptul cã este vorba despre foloase „materiale” si stabileste la 1 an limita inferioarã a pedepsei.

Mita, trecutã cu vederea de parlamentarii PSD, care vor si pedepse privative mai mici

Parlamentarii PSD vor sã modifice si alineatele 1 si 3 ale articolului 290 din Codul penal privind darea de mitã. Ei coreleazã prevederile acestora cu prevederile articolului 289 în noua formã, dar reduc limitele pedepselor. Dacã în actuala formã articolul prevede cã „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în conditiile arãtate în art. 289, se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, în urma modificãrii, pedepsele cu închisoarea vor fi cuprinse între 6 luni si 5 ani. De asemenea, alineatul 3, care prevede cã „mituitorul nu se pedepseste dacã denuntã fapta mai înainte ca organul de urmãrire penalã sã fi fost sesizat cu privire la aceasta” ar urma sã fie abrogat. Va fi modificat si articolul 291, privind traficul de influentã, respectiv alineatul 1 al acestuia. În varianta în vigoare, acesta prevede cã „Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, sãvârsitã de cãtre o persoanã care are influentã sau lasã sã se creadã cã are influentã asupra unui functionar public si care promite cã îl va determina pe acesta sã îndeplineascã, sã nu îndeplineascã, sã urgenteze ori sã întârzie îndeplinirea unui act ce intrã în îndatoririle sale de serviciu sau sã îndeplineascã un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani”. Modificarea introduce explicit notiunea de foloase „materiale”, eliminã mentiunile „indirect” si „pentru altul”, iar limitele perioadei de detentie scad la 1, respectiv la 5 ani.

Liber la abuzuri din partea functionarilor publici sau altor sefi de institutii, dacã paguba este mai micã de 200.000 de euro

Ce mai solicitã Cãciulã si Stativã, în proiectul mentionat? În varianta actualã, „Fapta functionarului public care, în exercitarea atributiilor de serviciu, nu îndeplineste un act sau îl îndeplineste în mod defectuos si prin aceasta cauzeazã o pagubã ori o vãtãmare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o functie publicã”. Ori, cei doi deputati PSD de Vaslui cer ca „defectuos” sã fie înlocuit cu formula „prin încãlcarea legii”, iar „prin aceasta cauzeazã o pagubã ori o vãtãmare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice” sã devinã „prin aceasta cauzeazã o pagubã materialã mai mare de 200.000 de euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice”. Si în acest caz, limitele pedepsei sunt modificate, durata acesteia putând fi de la 1 la 5 ani. În acest caz, argumentul initiatorilor este cã „aplicarea unei sanctiuni penale trebuie sã intervinã numai când fapta este sãvârsitã într-o formã gravã, si anume fapta a cauzat o pagubã materialã substantialã, respectiv numai pentru o pagubã mai mare de 200.000 de euro”. Si hãrtuielile sexuale de la locul de muncã dispar, în varianta Stativã-Cãciulã. Articolul 299 referitor la folosirea abuzivã a functiei în scop sexual ar urma sã fie abrogat, parlamentarii PSD considerând cã „notiunea de favoruri sexuale este o notiune care nu poate fi determinatã precis”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.