|

Parlamentarul Vexler asteptat la Husi cu scuzele de rigoare: urmasii lui Zelea Codreanu s-au dovedit a fi de fapt urmasii lui Jackie Chan!

NEDUMERIRI… Dacã tot s-a deslusit misterul “antisemitilor” de la Husi, identificati de Politie ca fiind trei bezmetici, elevi de liceu, care s-au jucat de-a “Jackie Chan” prin cimitirul evreiesc, cum rãmâne acum cu domnul Silviu Vexler?! Parlamentarul Vexler striga, deunãzi, în gura mare printre mormintele dãrâmate, cã n-are nicio îndoialã cã urmasii lui Zelea Codreanu au fãcut prãpãdul din cimitir. Astãzi, când cei trei plozi speriati, care, mai mult ca sigur, habar nu au avut nici cine este Corneliu Zelea Codreanu, nici Silviu Vexler si, din pãcate, nici ce reprezintã Holocaustul, sunt la un pas de închisoare, cum rãmâne cu acel invocat “cuib al legionarilor”?! Când sã îl asteptãm pe domnul Vexler la Husi, cu scuzele de rigoare?! Probabil, niciodatã. Sub umbrela imunitãtii, dar si a unei arogante personale, domnul Vexler a fost convins cã poate veni la Husi si poate umili o comunitate întreagã, acuzând-o cã e “antisemitã”. “Viata cetãtii Husilor este una pasnicã si de frumoasã convietuire între etnii, confesiuni si religii. I-as fi recunoscãtor domnului Vexler, dacã ar fi consecvent cu propriile declaratii”, i-a transmis Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie, imediat ce parlamentarul a zvârlit cu vorbele nefondate.

La formulat acuze fãrã noimã, cimitirul evreiesc de la Husi era plin de oficialitãti, unul mai priceput ca altul, la fãcut anchete, însã acum, la decontat ridicolul, pe unul nu-l mai gãsesti printre mormintele defunctilor evrei. Excelenta Sa, Ambasadorul Hans Klem, a rãmas convins cã antisemitii au dat iama în cimitir, dupã numai o privire criticã asupra monumentelor puse la pãmânt, iar doamna Ana Birchall a condamnat “actul antisemit”, mai abitir decât toti, chit cã nu avea nicio dovadã cã ar fi fost “antisemitism” în cimitir. Parlamentarii vasluienii au tãcut semnificativ, cu exceptia lui Aurel Cãciulã, care a avut o replicã la acuzele lui Silviu Vexler. Primarul de Husi, Ioan Ciupilan, ce-i drept, a respins vehement ideea cu “mâna antisemitã”, însã nu a nimerit-o, când a dat toatã vina pe vântul adus astã-iarnã de codul portocaliu. Are însã meritul de a fi spus, rãspicat, poate chiar pe un ton ridicat, cã la Husi, oamenii de orice etnie trãiesc în pace si întelegere.

Cei care iubesc si respectã husenii, i-au spus deja, elegant, parlamentarului Vexler, cã…bate câmpii!

Cea mai promptã reactie a fost a Episcopului Husilor, Preasfintitul Ignatie. Chiar în ziua în care Silviu Vexler îl invoca pe huseanul Zelea Codreanu în cimitirul evreiesc si arãta, furios, cu degetul, spre sorgintea antisemitã a legionarilor, Episcopul Ignatie avea sã îi reaminteascã, extreme de elegant, parlamentarului Vexler, cã… bate câmpii! Iatã declaratia publicã: “Domnul Silviu Vexler, vicepresedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel din Parlamentul României si reprezentantul în Parlament al Federatiei Comunitãtilor Evreiesti din România, în urma vizitei fãcute în orasul nostru, doreste sã le transmitã un mesaj subliminal locuitorilor din Husi, care, majoritar, sunt ortodocsi: atâta timp cât Corneliu Zelea Codreanu s-a nãscut la Husi, înseamnã cã husenii, în mod aprioric, sunt “potentiali antisemiti” (citez: “Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a nãscut? Nu la Husi?”). Îl asigur pe domnul deputat Silviu Vexler cã pentru orice ortodox veritabil si, prin extensie, pentru orice crestin este imposibil, tot aprioric vorbind, sã fie antisemit, pentru cã iubeste un evreu care s-a jertfit si a înviat pentru mântuirea celor care cred în El. Regina Elena, mama regelui Mihai, a fost ortodoxã si a salvat sute de vieti în perioada Holocaustului, fiind un adevãrat model de compasiune. Viata cetãtii Husilor este una pasnicã si de frumoasã convietuire între etnii, confesiuni si religii. I-as fi recunoscãtor domnului deputat Silviu Vexler, dacã ar fi consecvent cu una dintre cele mai realiste si de bun simt declaratii ale domniei sale, pe care a postat-o pe contul de Facebook (29 noiembrie 2018): “Cuvântul antisemitism este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l folosesti usor si dacã îl folosesti, este necesar sã ai fundamente clare”. Iar pentru a fi extrem de clari, asa cum a fost precizat si în comunicatul oficial al Episcopiei Husilor, dezaprob, din oficiu, profanarea mormintelor din cimitirul evreiesc al orasului Husi”, a fost mesajul Episcopului Husilor, Preasfintitul Ignatie.