|

Patronii firmei de constructii, vinovati de moartea muncitorului de la biserica din Solesti

NEREGULI….Ancheta inspectorilor de muncã a scos la ivealã nereguli mari legate de organizarea de santier de la biserica din Solesti, dar si alte încãlcãri ale legii. S-a descoperit faptul cã victima, Vasile Pungã, de 66 de ani, a murit din cauza neglijentei celor care au improvizat schelele. Acestea nu erau destul de înalte si bãrbatul nu a reusit sã se asigure, astfel încât, la o eventualã cãdere, sã rãmânã suspendat în coarda de sigurantã. Mai mult, inspectorii de muncã au amendat firma controlatã de cãtre Mihai Ababei si Ionut Hurdubaia cu 20.000 de lei, dupã ce au descoperit cã muncitorul care si-a pierdut viata, dar si ceilalti gãsiti de inspectori la fata locului nu aveau contracte de muncã.

Ancheta inspectorilor de muncã a reusit sã scoatã la ivealã nereguli greu de imaginat în interiorul societãtii de constructii care executa lucrãrile la biserica din Solesti. Astfel, nici unul dintre muncitorii gãsiti pe santierul bisericii nu avea forme legale de muncã, inclusiv Vasile Pungã, bãrbatul care si-a pierdut viata dupã ce a cãzut de la înãltime. Pentru acest lucru, societatea de constructii controlatã de Ionut Hurdubaia si Mihai Ababei a fost amendatã cu câte 10.000 de lei pentru fiecare muncitor gãsit fãrã contract de muncã. Mai grav este faptul cã aceeasi anchetã a scos la ivealã faptul cã bãrbatul de 66 de ani ar fi putut sã trãiascã dacã schela ridicatã de-a lungul constructiei ar fi respectat un minim de sigurantã. Vasile Pungã purta hamul de sigurantã pe el si era asigurat. O coardã de sigurantã era prinsã bine de schelã, numai cã înãltimea micã a schelei a fãcut ca, în momentul în care bãrbatul s-a dezechilibrat si a cãzut, sã ajungã pânã pe plafonul naosului. “Am decis sistarea activitãtii la acel santier din cauza schelei neconforme. Lucrãrile vor putea fi reluate abia dupã remedierea problemelor privind schela. De fapt, vorbim de o improvizatie din lemn care a cedat sub greutatea bãrbatului. De asemenea, au fost aplicate si amenzi pentru lipsa contractelor de muncã la cei care au fost gãsiti la muncã. Cercetãrile continuã si administratorii firmei au fost chemati la sediul ITM Vaslui pentru lãmuriri si discutii suplimentare. De asemenea, preotul de la bisericã a fost chemat sã demonstreze, cu acte, cã între el si firma respectivã exista un contract încheiat”, spune directorul Inspectoratului de Muncã Vaslui.

Ce s-a întâmplat în urmã cu douã zile

Accidentul a avut loc la Solesti, acolo unde preotul din sat a început ridicarea unei noi biserici. Cãtãrat pe o schelã pentru a acoperi, cu tablã, turla lãcasului de cult, un bãrbat de 66 de ani, din municipiul Vaslui, a cãzut de la patru metri pe ciment si a murit pe loc. A cãzut în cap de la înãltime, si-a rupt gâtul si s-a ales cu o ranã deschisã la cap. Bãrbatul se urcase pe o scarã pâna la baza turlei si o rafalã de vânt l-a doborât. A cãzut pe acoperisul de ciment al naosului printre fiare si a fost nevoie de un echipaj de la descarcerare pentru scoaterea cadavrului, coborârea de pe acoperis, ca apoi sã fie preluat de cãtre cei de la Medicina Legalã. În momentul în care a fost preluat de cãtre pompieri, oamenii legii au constatat cã victima avea harnasamentul de sigurantã pe corp. La locul accidentului a fost solicitatã si o ambulantã, dar medicii sositi la fata locului nu au putut decât sã constate decesul. Locul acestora a fost luat apoi de cãtre politistii care au început cercetãrile pentru a determina, cu exactitate, modul în care s-a petrecut accidentul. De asemenea, o echipã de la Inspectoratul de Muncã Vaslui a ajuns la locul accidentului. Aceasta a demarat cercetãrile pentru a stabili dacã moartea bãrbatului poate fi consideratã un accident de muncã si dacã firma pentru care lucra avea toate actele în regulã. Din declaratiile celor care au asistat la întreaga tragedie, se pare cã acest lucru este putin probabil în conditiile în care cei doi patroni ai firmei de constructie, Mihai Ababei si Ionut Onorel Hurdubaia, nici nu stiau cum îl cheamã. Incredibil este si rãspunsul acestora în fata autoritãtilor. Întrebati dacã victima lucra cu forme legale, acestia ar fi rãspuns cã bãrbatul era, de fapt, voluntar. Mai mult, povestesc martorii, imediat dupã producerea accidentului, doi dintre muncitori au plecat de acolo si s-au ascuns prin apropiere. Dupã ce ar fi vãzut cã au sosit politisti si inspectori de muncã, cel putin unul dintre ei s-a întors si a fost pus sã dea declaratii oamenilor legii.